Νίκος Παναγιωτόπουλος: Να αποζημιωθούν στο 100% οι πυρόπληκτοι παραγωγοί της Θάσου χωρίς διακρίσεις και κατασκευασμένα κριτήρια!

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής αναρωτιέται αν υπάρχει πραγματική βούληση για καταβολή αποζημιώσεων από το ΥΠΑΑΤ

ΕΕρώτηση στη Βουλή για το ζήτημα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων παραγωγών της Θάσου, έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί, κατέθεσε ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Ο παραγωγικός κόσμος του νησιού (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ.ά.) εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της πυρκαγιάς του περασμένου Σεπτεμβρίου και εκφράζει την έντονη αντίδρασή του για την αθέτηση των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών για άμεσες αποζημιώσεις σε όλους όσους επλήγησαν.

Η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων από πλευράς του ΕΛΓΑ ελαχιστοποιεί τον αριθμό των παραγωγών που τελικά θα αποζημιωθούν, καθώς από τους 470 που κατέθεσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους, μόλις 120 προχώρησαν στο τελικό στάδιο και ακόμη λιγότεροι τελικά εισπράττουν αποζημιώσεις.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητά από τον κ. Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί της Θάσου στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, χωρίς διακρίσεις και κατασκευασμένα κριτήρια αποκλεισμού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή

 

«Κύριε Υπουργέ, έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Θάσου, η τοπική κοινωνία διαπιστώνει έκπληκτη τον αποκλεισμό των περισσότερων πληγέντων (στην πλειοψηφία τους ελαιοπαραγωγών) από τη διαδικασία καταβολής αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση-πρόσκληση του ΕΛΓΑ προς τους πυρόπληκτους κατοίκους για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου 2016, θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι παραγωγοί, προκειμένου να λάβουν τελικά αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, για τους πυρόπληκτους παραγωγούς:

α) η ηλικία τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70 έτη,

β) το εισόδημά τους από ασχολίες, εκτός των αγροτικών δραστηριοτήτων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 7.500 ευρώ,

γ) οι καμένες καλλιέργειές τους θα πρέπει να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 30% ομοειδών καλλιεργειών τους και

δ) θα πρέπει να έχουν κάνει δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Με δεδομένο ότι στη Θάσο, για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων το αγροτικό εισόδημα είναι συμπληρωματικό της κύριας δραστηριότητάς τους, καθώς και ότι ένα μέρος των μικροκαλλιεργητών δεν κάνει δηλώσεις ΟΣΔΕ – είτε γιατί δεν δικαιούται επιδότηση με βάση την ΚΑΠ, είτε γιατί το χαράτσι που πληρώνουν οι αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι όσο και η επιδότηση-, η θέσπιση των συγκεκριμένων κριτηρίων ελαχιστοποιηθεί απελπιστικά τον αριθμό των παραγωγών που τελικά θα αποζημιωθούν και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία όλων των αγροτικών, ελαιουργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Από τους 470 πυρόπληκτους παραγωγούς που κατέθεσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους, τελικές αιτήσεις έφτασαν να καταθέσουν μόλις 120 παραγωγοί και από αυτούς ακόμη λιγότεροι στο τέλος να αποζημιωθούν.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή η καταστροφή που προκλήθηκε στο νησί από την πυρκαγιά του 2016 ήταν πραγματικά τεράστια και ο παραγωγικός κόσμος του νησιού (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, κ.ά.) ακόμη μετρά τις πληγές του και εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες από τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων, γεωργικών καλλιεργειών, μελισσοκομικών μονάδων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που η φωτιά άφησε πίσω της,

Επειδή με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, η θέσπιση των συγκεκριμένων κριτηρίων από πλευράς του ΕΛΓΑ δημιουργεί ερωτήματα και καχυποψία για την ειλικρινή βούληση του Υπουργείου να αποζημιώσει τελικά  τους πυρόπληκτους παραγωγούς του νησιού και σίγουρα δεν συνάδει με τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των άλλων κυβερνητικών στελεχών για άμεσες αποζημιώσεις προς όλους όσους επλήγησαν,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί της Θάσου, στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, χωρίς διακρίσεις και κατασκευασμένα κριτήρια αποκλεισμού, όπως προτάσσουν οι στοιχειώδεις αρχές κοινωνικής δικαιοσύνης ενός κράτους δικαίου»;