Ένα βίντεο για την 3η του Σεπτέμβρη: Όταν ο Ανδρέας έφερνε… «σεισμό» στην Καβάλα!

05.05.1985: Δείτε το ντοκουμέντο που αποτυπώνει τη μεγαλύτερη, ίσως, πολιτική συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην πόλη

3 Σεπτεμβρίου 1974-3 Σεπτεμβρίου 2017. 43 χρόνια πέρασαν από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ενός κόμματος που συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και με το «αποτύπωμά» του να προκαλεί ακόμη και σήμερα ποικίλες απόψεις και γνώμες στην κοινωνία. 43 χρόνια μετά και το άκουσμα της «λέξης» ΠΑΣΟΚ συνδέεται άμεσα με ένα όνομα: Ανδρέας Παπανδρέου. Τι κι αν μετά από αυτόν μεσολάβησαν άλλοι τρεις πρόεδροι… Το όνομα «Ανδρέας» θα «στοιχειώνει» το Κίνημα εις το διηνεκές…

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, το KAVALA POST δημοσιεύει ένα βίντεο-ντοκουμέντο που εδώ και χρόνια «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο, αποτυπώνοντας μέσα σε δυόμιση μόλις λεπτά το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής και αυτό που ίσως αποτελεί ακόμη και μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη, ίσως, πολιτική συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην Καβάλα.

Πρόκειται για την προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στις 5 Μαΐου 1985, έναν μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές που θα χάριζαν στο ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θητεία του στο «τιμόνι» της χώρας.

Ο χώρος είναι η πλατεία Ελευθερίας. Η «εξέδρα» έχει στηθεί μπροστά από το κτίριο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Το Κίνημα βρίσκεται στο απώγειο της δημοτικότητάς του και ο ηγέτης του, πιο λαοφιλής από ποτέ. Ο κόσμος που «απλώνεται» σε όλα τα μήκη και πλάτη του κέντρου -όπου μπορεί να «δείξει» η τηλεοπτική κάμερα της εποχής- τον… αποθεώνει!

Ο ίδιος δηλώνει συγκινημένος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Λαέ της Καβάλας, υπάρχουν φορές που ακόμη και ένας ρήτορας δεν μπορεί να βρει τα λόγια να εκφράσει τη συγκίνησή του, τη χαρά του, τη σιγουριά του για τη νίκη! Νέοι, νέες, γέροι, ασπρομάλληδες… έχω έρθει πολλές φορές στην πόλη σας για να ζητήσω την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο σας. Αλλά απόψε, αυτό που γίνεται εδώ στην Καβάλα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο που εγώ τουλάχιστο να θυμούμαι»!

Δείτε το βίντεο: