Ο Παύλος Πολάκης έριξε το «μπαλάκι» για τη στελέχωση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Καβάλας σε… Διοίκηση και ΥΠΕ! (βίντεο)

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας - «Υπάρχουν πιστώσεις, αν υπάρξει αίτημα μπορεί να ικανοποιηθεί»

Συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Παναγιωτόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό σχετικά με την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο πρόβλημα ορθής λειτουργίας του Τμήματος, επισήμανε δύο στοιχεία που πρέπει όπως είπε να συνεκτιμηθούν.

Το πρώτο είναι ότι το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Καβάλας καλύπτει, σε μια μεγάλη περιοχή, από το παραλιακό τμήμα του Νομού Σερρών μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο, τις ανάγκες όλων των δομών υγείας στις οποίες ανταποκρίνεται ένα Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, δηλαδή σπινθηρογραφήματα, ορμονολογικές εξετάσεις, θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο κ.λπ. Επομένως, υπάρχει πρόβλημα, μεγάλος φόρτος εργασίας.

Το δεύτερο είναι ότι ως προς την απόσπαση στελέχους του Τμήματος αυτού έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, όλη η δομή της διοίκησης. Έχουμε αρνητική γνωμοδότηση από τον Διευθυντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, αρνητική από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, αρνητική από το Επιστημονικό Συμβούλιο, ενώ επίσης αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Διοικητή και των Διοικητικών Συμβουλίων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας δύο θητειών, επί προηγούμενης και τωρινής κυβέρνησης.

Στον κ. Παναγιωτόπουλο απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος σημείωσε πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί ανάμεσα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος θα εκτιμήσει τις ανάγκες του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και του Τμήματος στον οποίο αυτή τη στιγμή υπηρετεί ο αποσπασμένος Ιατρός.

Δείτε παρακάτω το βίντεο και ακολούθως διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας-Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής λειτουργεί κατά τρόπο προβληματικό, διότι από τη μια πλευρά έχει μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού καλύπτει πολύ μεγάλη περιοχή ευθύνης, όπως θα εξηγήσω, και από την άλλη είναι κάπως υποστελεχωμένο, αφού ένας από τους τρεις γιατρούς, ο οποίος καλύπτει οργανική θέση στο εν λόγω Τμήμα του συγκεκριμένου Νοσοκομείου, απουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια, από το 2013, όντας αποσπασμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Εδώ υπάρχουν δύο στοιχεία, νομίζω, που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας καλύπτει, σε μια μεγάλη περιοχή, από το παραλιακό τμήμα του Νομού Σερρών, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο, τις ανάγκες όλων των δομών υγείας στις οποίες ανταποκρίνεται ένα Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, δηλαδή σπινθηρογραφήματα, ορμονολογικές εξετάσεις, θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο κ.λπ. Επομένως, υπάρχει πρόβλημα, μεγάλος φόρτος εργασίας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ως προς την απόσπαση του στελέχους του Τμήματος αυτού έχουν στην ουσία γνωμοδοτήσει αρνητικά όλοι οι εμπλεκόμενοι, όλη η δομή της διοίκησης. Δηλαδή, έχουμε αρνητική γνωμοδότηση του Διευθυντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, αρνητική γνωμοδότηση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας -και μάλιστα διοικητών δύο θητειών, και επί προηγούμενης κυβέρνησης και επί αυτής της Κυβέρνησης- και των αντιστοίχων διοικητικών συμβουλίων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Όλοι έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, μη συναινούντες στη διατήρηση αυτής της απόσπασης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Καβάλας, πλην όμως η κατάσταση συνεχίζεται και το Νοσοκομείο αναγκάζεται, ως προς αυτό το Τμήμα του, να λειτουργεί με αυτήν την υποστελέχωση.

Το ερώτημα, βέβαια, που σας απευθύνεται είναι τι σκέπτεστε να κάνετε για αυτό και πώς προτίθεστε να καλύψετε αυτήν τη θέση. Στο κάτω-κάτω πρόκειται για οργανική θέση, ο δικαιούχος της οποίας αυτήν τη στιγμή λείπει. Λείπει, διότι καλύπτει ανάγκες κάπου αλλού, θα το δεχτώ αυτό. Εντούτοις, η θέση του είναι στο Νοσοκομείο Καβάλας και με κάποιον τρόπο αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Παναγιωτόπουλε, χαίρομαι για την ερώτηση που μου κάνετε. Χαίρομαι, γιατί όντως το Νοσοκομείο Καβάλας είναι ένα μεγάλο σοβαρό νομαρχιακό νοσοκομείο που καλύπτει μεγάλη περιοχή και γι’ αυτό κι εμείς το ενισχύσαμε. Από 11.546.000 ευρώ που είχατε προγραμματίσει να δώσετε το 2015 από τον προϋπολογισμό του Κράτους, από το Γενικό Λογιστήριο, δώσαμε τελικά 13.276.000 ευρώ. Το 2016 δώσαμε 13.109.000 ευρώ και 7.000.000 από τον ΕΟΠΥΥ. Μιλάμε για πραγματικό χρήμα τώρα, όχι για πιστώσεις. Το 2017 έχουμε προϋπολογίσει να δώσουμε 18.781.000 ευρώ και από τον ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει 5.885.000 ευρώ. Επίσης, επιχορηγήθηκε και εξόφλησε 11.211.045 ευρώ από παλαιές οφειλές. Αυτό από το 2016.

Δεύτερον, έχουν προσληφθεί κάμποσοι γιατροί, έχει προσληφθεί και προσωπικό στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Πραγματικά χαίρομαι, γιατί είστε ένας ενεργητικός Βουλευτής. Όμως, το μόνο που βρήκατε να πείτε για το Νοσοκομείο της Καβάλας είναι το θέμα του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής. Λοιπόν, το 2016 ήρθαν δύο γιατροί. Προκηρύχθηκαν επτά. Το 2017 έχουν αναλάβει υπηρεσία οι τέσσερις από τους επτά, που προκηρύχθηκαν, και οι υπόλοιποι τρεις είναι σε διαδικασία διορισμού. Και προκηρύχθηκαν άλλες δύο θέσεις ειδικών και τρεις θέσεις για τη ΜΕΘ και ήρθε και μια γιατρός από προηγούμενη προκήρυξη.

Το 2016 διορίστηκαν εννέα επικουρικοί γιατροί, το 2017 έξι και θα τοποθετηθούν άλλοι έξι. Από τις υπόλοιπες κατηγορίες, για να μην τα λέω τώρα αναλυτικά, έχουν αναλάβει δώδεκα και εννέα άτομα μόνιμο προσωπικό και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το 2016 και δέκα εφτά και είκοσι πέντε άτομα, δηλαδή σαράντα δύο και είκοσι ένα άτομα, εξήντα τρία άτομα προσωπικό, το 2016 και 2017.

Να πω και δύο κουβέντες για το συγκεκριμένο. Κοιτάξτε, κανείς δεν ήθελε να φύγει, αλλά έφυγε. Αυτό κάπως γίνεται, ξέρετε. Και ξέρετε, δεν την πήγαμε εμείς. Και επειδή τέτοια πράγματα πρέπει να τα λέμε και ανοιχτά, δυστυχώς, αυτό ήταν το πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Κάποιος Βουλευτής -δεν ξέρω αν ήσασταν Βουλευτής στην προηγούμενη θητεία- σε συνεννόηση με κάποιον διοικητή της προηγούμενης υγειονομικής περιφέρειας…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν Βουλευτής.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εσείς ήσασταν Βουλευτής και την προηγούμενη περίοδο εκεί;

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά να πάει στην Καβάλα. Όχι να μείνει στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κάτι έγινε, όμως, εκεί. Μόνη της δεν πήγε. Κάποιος την πήγε, το 2013.

Εγώ να σας πω ειλικρινά τώρα, ενημερώθηκα από τη γραπτή σας ερώτηση για το θέμα. Έχει ζητήσει όντως, ο διοικητής να επιστρέψουν, γιατί είναι έξι-επτά άτομα τα οποία έχουν φύγει με αποσπάσεις σε άλλες θέσεις.

Εγώ να δεχτώ ότι καλύπτονται ανάγκες. Διότι έχει πάει στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ η εν λόγω επιμελήτρια και μετά στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, που είναι νοσοκομεία με μεγάλη κίνηση. Επίσης να πω ότι δεν ήταν η μοναδική γιατρός. Ήταν και άλλοι δύο γιατροί εκεί και μάλιστα μετακινήθηκε και ένας τεχνολόγος, για να βοηθήσει το έργο του Τμήματος. Και από ό,τι βλέπω, το Τμήμα λειτουργεί ικανοποιητικά.

Τώρα, από εκεί και πέρα, εάν το νοσοκομείο θέλει άμεσα την επιστροφή της γιατρού και τη θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ, αυτό μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με τον διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας, ο οποίος θα εκτιμήσει και τις ανάγκες του τμήματος που αυτήν τη στιγμή υπηρετεί. Γιατί, αν, ας πούμε, το τμήμα που υπηρετεί, έχει διπλάσιο αριθμό εξετάσεων, από αυτόν που κάνει το Νοσοκομείο Καβάλας, τότε μπορεί να είναι δύσκολο, αν με τους δύο γιατρούς μπορεί να καλυφθούν ανάγκες. Και επίσης, μπορεί και άμεσα να υπάρξει διαδικασία για την πρόσληψη επικουρικού γιατρού στη θέση αυτή. Νομίζω ότι το Νοσοκομείο Καβάλας θα προσλάβει άλλους έξι. Αν έχει αίτημα, εμείς πίστωση έχουμε, έγκριση θέσεων έχουμε κάνει, αλλά δεν υπεισερχόμαστε σε λεπτομέρεια. Η κάθε διοίκηση του νοσοκομείου επιλέγει αυτό που έχει ανάγκη για να το ζητήσει, προκειμένου να προσληφθεί.

Από εκεί και πέρα η συγκεκριμένη ιστορία πρέπει να λυθεί ανάμεσα στη διοίκηση του νοσοκομείου, που το βλέπω το έχει ζητήσει, και τον διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας. Βέβαια, αν λυθεί με την έννοια της επιστροφής, δεν θα ήθελα να μας κατηγορήσετε ότι «να, το νέο κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, μετακινεί πίσω στις θέσεις του ανθρώπους που μετακινήσαμε το 2013».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν λυθεί δεν θα σας κατηγορήσω εγώ, κύριε Υπουργέ. Μπορεί να βρεθεί κάποιος Βουλευτής από τη Θεσσαλονίκη και να πει «γιατί διώχνετε γιατρούς από την Θεσσαλονίκη». Εγώ, όμως, ξέρω ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν πέντε νοσοκομεία με τμήματα πυρηνικής ιατρικής, κρατικά, δηλαδή ΑΧΕΠΑ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και ένα στρατιωτικό -δεν μιλάω για τις ιδιωτικές δομές υγείας που καλύπτουν και ζητήματα θεραπειών πυρηνικής ιατρικής-, ενώ στην Καβάλα, δηλαδή σε όλη την περιφέρεια κατ’ επέκταση, στη μεγάλη περιοχή που σας είπα, λειτουργεί μόνο αυτό, με δύο γιατρούς αντί για τρεις, με το κενό αυτής της οργανικής θέσης.

Κοιτάξτε, δεν θα διανοούμουν ποτέ να σας κάνω ερώτηση για ανάγκες που καλύφθηκαν, για δαπάνες που καλύφθηκαν και για πρόνοιες που καλύφθηκαν για το Νοσοκομείο Καβάλας. Ερώτηση θα έκανα για ελλείψεις στον αρμόδιο Υπουργό, οποιονδήποτε Υπουργό. Να σας πω την αλήθεια, η ερώτηση αυτή μετετράπη σε επίκαιρη, διότι δεν απαντήθηκε η απλή. Για μένα, είναι ζήτημα απλής ερώτησης. Δέχομαι την απάντησή σας.

Εγώ θα πω απλά ότι εδώ το πρόβλημα, το ξέρετε κι εσείς, είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Ένας γιατρός με οργανική θέση στην Καβάλα παραμένει αποσπασμένος στη Θεσσαλονίκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρω αν καλύφθηκε πολιτικά από κάποιον, αλλά καταλαβαίνω ότι παραμένει να καλύπτεται. Και καταλαβαίνω ότι ο φορέας που ικανοποιεί αυτό το αίτημα, παράταση απόσπασης στη Θεσσαλονίκη, για μένα εκτιμώ ότι δεν πρέπει να είναι άλλος από την ΥΠΕ, η οποία εξακολουθεί, ασχέτως του προσώπου του διοικητή, να μην δέχεται το αντίστοιχο αίτημα όλων των διοικητικών φορέων και όλων των διοικητικών βαθμίδων της Καβάλας.

Και αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε: όταν όλοι μηδενός εξαιρουμένου, από τον Διευθυντή του Τμήματος μέχρι δύο ΔΣ -αυτό που βρίσκεται εν ενεργεία τώρα, με αυτή τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, και το προηγούμενο- και δύο διοικητές -ο εν ενεργεία και ο προηγούμενος- δεν συναινούν στην παράταση αυτής της απόσπασης, είναι τουλάχιστον παράξενο ότι αυτή η απόσπαση εξακολουθεί να υφίσταται.

Σε κάθε περίπτωση δεν θέλω να το προσωποποιήσω. Δεν έχω κανένα θέμα με το πρόσωπο του γιατρού. Απλώς, για λογαριασμό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και της πιο εύρυθμης λειτουργίας του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στον φόρτο εργασίας από όλη την Περιφέρεια, όπως σας είπα, θα ήθελα να δει το Υπουργείο το ζήτημα της ενίσχυσής του, ακόμα και με επικουρικό προσωπικό. Άλλωστε στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν δεκάδες πυρηνικοί γιατροί, μόνιμοι, επικουρικοί, αλλά και ειδικευόμενοι. Να προβλεφθεί να καλυφθεί αυτή η θέση, όπως και στις άλλες περιπτώσεις που ενισχύθηκε -και καλά κάνατε και το ενισχύσατε, εφόσον μπορέσατε, όλοι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όπου και όποτε βρισκόμαστε-, να ενισχυθεί και αυτό το Τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν θα απαντήσω. Νομίζω ότι έχω απαντήσει.