Σιμιτσής «καλεί» Τσίπρα για παλιό Νοσοκομείο: Πρόεδρε, δώσε τις λύσεις που άλλοι απέφυγαν ή δεν μπόρεσαν να δώσουν

«Ανοιχτή» επιστολή του τ. δημάρχου προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της κυβέρνησης με αφορμή την επίσκεψή του

Από όλα τα προβλήματα της Καβάλα «που είναι πολλά και βαστούν εδώ και πολλά χρόνια», ο Κωστής Σιμιτσής «στέκεται» σε ένα από αυτά και ζητά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για να δοθεί επιτέλους μια λύση: το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού Νοσοκομείου.

Ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας στέλνει στον πρωθυπουργό «ανοιχτή» επιστολή όπου αναφέρεται στο ιστορικό του «αδιεξόδου» που έχει δημιουργηθεί, ζητώντας την παρέμβασή του για να δρομολογηθούν οι εφικτές λύσεις που ο ίδιος, ως δήμαρχος, είχε προτείνει αλλά που ποτέ δεν προχώρησαν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Σιμιτσή.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Κυβέρνησης

«Αξιότιμε Πρόεδρε, κ. Αλέξη Τσίπρα,
Καλώς όρισες στην Καβάλα. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, που επισκέφθηκες, θα σου αναλύσουν με επιμέλεια και λεπτομέρειες τα προβλήματα της περιοχής μας. Είναι πολλά και βαστούν εδώ και πολλά χρόνια.

Θα μου επιτρέψεις να επικεντρωθώ σε ένα μόνο: στο παλιό νοσοκομείο της Καβάλας.

Σχεδόν ένα αιώνα εμείς οι Καβαλιώτες το θεωρούσαμε δικό μας. Ιδιοκτησία του Δήμου μας. Όμως η κρατική γραφειοκρατία ανακάλυψε κενά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν οι υπηρεσίες μετακόμισαν στο καινούργιο κτήριο και τέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του άδειου πια κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου. Στο Κτηματολόγιο έχουν εγγραφεί ως ιδιοκτήτες ο Δήμος Καβάλας κατά 80% και το Ελληνικό Δημόσιο κατά 20%. Παρά ταύτα το Δημόσιο στα λόγια (και όχι στα δικαστήρια) αμφισβητεί την κυριότητα του Δήμου.

Στις αρχές του 2014 είχαμε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό να συναφθεί μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στον Δήμο Καβάλας, με σκοπό να ανατεθεί στον δεύτερο η αξιοποίηση του ακινήτου με ανέγερση μεγάλου και σύγχρονου ξενοδοχείου. Τεχνικό σύμβουλο προτείναμε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρότασή μας δεν απαντήθηκε, ίσως εξαιτίας του προεκλογικού πυρετού. Παραμένει όμως και διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των πλευρών, αφού τίποτε δεν εμποδίζει εν τω μεταξύ την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης όσον αφορά το ιδιοκτησιακό -ακόμη και την παράλληλη προσφυγή στη δικαιοσύνη. Όμως θα έχει γίνει στην περιοχή μας μια σοβαρή επένδυση με πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Είναι ευκαιρία να αποδείξει η σημερινή κυβέρνηση ότι σέβεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμπιστεύεται τις αναπτυξιακές δυνατότητες ενός θεσμού που εκπροσωπεί τον λαό της περιοχής.

Σου ζητώ να τολμήσεις και να δώσεις τις λύσεις που άλλοι απέφυγαν ή δεν μπόρεσαν να δώσουν.
Κωστής Σιμιτσής