Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε στη Βουλή για την αδήλωτη… επιχειρηματικότητα (βίντεο)

Ομιλία του βουλευτή στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά-εργασιακά

Για την πραγματικότητα των χιλιάδων μικροεπαγγελματιών που ασκούν αδήλωτη επαγγελματική δραστηριότητα, επειδή δεν αντέχουν πλέον να είναι νόμιμοι και να πληρώνουν όλα τα βάρη που τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση επέλεξε να εστιάσει σε ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουγείου Εργασίας «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την απόκρυψη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας από τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες ως «μονόδρομος επιβίωσης» με ευθύνη αποκλειστικά της κυβερνητικής πολιτικής.

Δείτε το βίντεο εδώ και παρακάτω διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας Παναγιωτόπουλου.

Κύριοι, το αφήγημά σας έχει κουράσει το ακροατήριο…

«Όπως πάντα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας, για εσάς σημασία έχει το αφήγημα και όχι η πραγματικότητα. Έτσι, αυτές τις ημέρες ακούσαμε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια μεταξύ άλλων ότι αυτό το νομοσχέδιο βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων και συνταξιούχων, ότι είναι το πρώτο «φιλεργατικό» νομοσχέδιο. Αποδεικνύει το γεγονός ότι εσείς, της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, είστε με τους εργαζόμενους, και μάλλον κατά συνέπεια, όχι με τους εργοδότες, ότι ξημερώνει μια νέα μέρα και μια νέα κανονικότητα στην αγορά εργασίας, κ.λπ. Φυσικά, και τη γνωστή επωδό ότι εμείς, οι υπόλοιποι -και οι ειδικά εμείς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση- δεν δικαιούμαστε «διά να ομιλούμε», όπως είχε πει κάποιος παλαιότερα για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τα γνωστά, δηλαδή. Η πραγματικότητα, όμως, επιμένει και είναι αρκετά διαφορετική.

Εσείς, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, επιμένετε να μην ακούτε κανέναν γύρω σας ή να τους ακούτε προσχηματικά, όπως για παράδειγμα την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις, στην οποία θυμίζω ότι είχατε απευθύνει πρόσκληση να γνωμοδοτήσουν για το περίφημο άρθρο 41 στις 31-8-2017, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη, όταν άρχισε να συζητείται στην Επιτροπή το νομοσχέδιο. Μας κοινοποιήθηκε η απάντηση μόλις χθες, προκειμένου να δούμε και τη γνωμοδότηση, που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εκτενέστατη, όπως είδα, αυτής της Επιτροπής σχετικά με το άρθρο 41.

Αγνοήσατε παντελώς την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την ΟΚΕ, κατ’ εξοχήν εταίρο με κοινωνικό πρόσημο. Δεν τους καλέσατε καν να γνωμοδοτήσουν, γιατί βέβαια δεν πρόσκεινται στην κυβερνητική Πλειοψηφία, με άλλα λόγια δεν είναι δική σας, οπότε δεν σας ενδιαφέρει η άποψή τους.

Όσοι κοινωνικοί εταίροι προσήλθαν στο διάλογο διατύπωσαν σοβαρότατες επιφυλάξεις. Η ΓΣΕΕ σας έκανε την άβολη ερώτηση τι θα γίνει με τον συνδικαλιστικό νόμο, την αλλαγή του πλαισίου και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πρέπει, βάσει της επόμενης αξιολόγησης, να έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, υπονοώντας μάλλον ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία υπαγορεύεται από την πολιτική συγκυρία και όχι ουσία και μάλλον από συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Ο ΣΕΒ, τον οποίο έτσι και αλλιώς δεν υπολήπτεστε αρκετά, κάνει λόγο για ρυθμίσεις τεχνικού χαρακτήρα δευτερεύουσας σημασίας, με πρακτική δυσκολία εφαρμογής και προστιθέμενη γραφειοκρατία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της εκ των προτέρων ηλεκτρονικής δήλωσης των υπερωριών, που στην πράξη θα δημιουργήσει μεγάλα γραφειοκρατικά ζητήματα. Ήδη πονοκεφαλιάζουν οι λογιστές και βέβαια δεν θα καλύψει τη φύση αυτής της ενέργειας από πλευράς του εργοδότη, που είναι η κάλυψη εκτάκτων αναγκών που δεν μπορούν να προβλεφθούν εκ των προτέρων.

Η ΓΣΕΒΕΕ χάλασε το κλίμα των ημερών με δημοσιεύματα στα πορίσματα της έρευνάς της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις μέρες που συζητάμε. Μεταξύ άλλων σταχυολογώ: μια στις τέσσερις μικρές επιχειρήσεις βρίσκεται στο κόκκινο λόγω χρεών. Υπάρχει κίνδυνος λουκέτων για δεκατρείς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα υπάρχει κίνδυνος απώλειας εικοσιπέντε χιλιάδων και βάλε θέσεων εργασίας. Μία στις τρεις επιχειρήσεις καθυστερεί στην καταβολή μισθών. Υποθέτω ότι τώρα θα συμμορφωθεί βάσει της τροποποίησης στη δικαστική διαδικασία. Το 42,7% απασχολεί προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το νέο φαινόμενο για το οποίο δεν άκουσα τίποτα αυτές τις μέρες, κυρία Υπουργέ, δίπλα στην αδήλωτη απασχόληση αναπτύσσεται με ιδιαίτερη ένταση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και το φαινόμενο της αδήλωτης επιχειρηματικότητας.

Οι χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που ασκούν αδήλωτη επαγγελματική δραστηριότητα, επειδή δεν αντέχουν πλέον να είναι νόμιμοι και να πληρώνουν όλα τα βάρη που τους έχετε επιβάλει, είναι μια πραγματικότητα. Εσείς ρυθμίσατε -και σωστά- για μηχανικούς και δικηγόρους ασφάλιση επαγγελματικής δραστηριότητας και όχι ιδιότητας. Αν και για εμένα εδώ εκτιμώ ότι για τον νέο επιστήμονα το βασικό ζητούμενο είναι να έχει δουλειά και όχι να μην έχει και εξ αυτού του λόγου να οφείλει μικρότερες και λιγότερες εισφορές. Πλην, όμως, για τους αδήλωτους επαγγελματίες, η απόκρυψη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας είναι μονόδρομος επιβίωσης. Και για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ, είναι πηγή διαρροής και απώλειας εσόδων.

Και μια που είπα για τον ΕΦΚΑ, έρχομαι στην κοινωνική ασφάλιση, όπου η κατάσταση είναι ζοφερή. Ο ΕΦΚΑ, το σύστημα Κατρούγκαλου που θα θωράκιζε –θυμάστε- την κοινωνική ασφάλιση σχεδόν για πάντα στη χώρα, είναι υπό κατάρρευση με χρέη και τρύπες που μεγαλώνουν κάθε μέρα. Λέτε ότι με αυτό το νομοσχέδιο διορθώνετε αδικίες του νόμου. Μικρό το καλό, λέω εγώ. Οι προοπτικές του ασφαλιστικού για τους συνταξιούχους κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Εγώ σταχυολογώ αυτά που ήδη υφίστανται.

Έχουν ψηφιστεί και θα συντρέξουν τους επόμενους μήνες μικρότερες κατά 30% οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου από 13-5-2016 και μετά, για δημοσίους υπαλλήλους με μεγάλο χρόνο υπηρεσίας, ασφαλισμένους ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, ασφαλισμένους πρώην ΤΕΒΕ με υψηλές εισφορές. Έως 300 ευρώ απώλεια περικοπής προσωπικής διαφοράς καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες και επικουρικές από το 2019 και μετά. Ψηφισθέν! Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ από το 2018. Για τις επικουρικές συντάξεις έρχονται μειώσεις 10% ως 40%. Βάλατε πλαφόν 30%, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό δημιουργεί μεγάλο λόγο αισιοδοξίας. Περίπου εξήντα πέντε χιλιάδες εκκρεμή εφάπαξ που θα μειωθούν έως 20%, όταν εκδοθούν. Βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες αιτηθέντες σύνταξη στην αναμονή για σύνταξη.

Θα κάνω κάποιες ειδικές παρατηρήσεις για μερικές επίμαχες φιλεργατικές διατάξεις.

Άρθρο 41. Αποκλεισμός από δημόσιες συμβάσεις ή χρηματοδοτήσεις λόγω παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Γνωρίζω επιφυλάξεις της Ανεξάρτητης Αρχής που κοινοποιήθηκαν μόλις χθες, όπως σας είπα, στο δεκασέλιδο υπόμνημά της. Εγείρουν πολλά ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία και διόρθωση. Δεν τα είδατε. Εγώ σας είχα θέσει στην Επιτροπή το ζήτημα του κενού ρύθμισης στην περίπτωση που ο εργαζόμενος προσφεύγει στα δικαστήρια και δικαιώνεται.

Καταθέτω, όμως, κι άλλο ένα κρίσιμο σημείο προβληματισμού. Υπάρχει εδώ ο κίνδυνος ανάπτυξης νέου πεδίου αθέμιτης συναλλαγής ανάμεσα αφενός στην εργολαβική εταιρεία, δηλαδή, τον ιδιώτη και αφετέρου τη διοίκηση, δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Όταν ο ΣΕΠΕ και κατ’ επέκταση ο Ειδικός Γραμματέας ή ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, καθίστανται, διά της διατάξεως αυτής, ρυθμιστές διά της έκδοσης ενός πιστοποιητικού της πρόσβασης του εργολάβου στο δημόσιο χρήμα, καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που ξαφνικά αναπτύσσεται. Σας ζητώ να το καταγράψετε.

Για τα άρθρα 49-51, για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης στις εργατικές διαφορές, δεν ξέρω αν έχει συνεννοηθεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή τους δικαστές, το Δικαστικό Σώμα. Εδώ υποτίθεται ότι η τροποποίηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι αφενός αντικείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έρχεται ως προαπαιτούμενο με ορίζοντα υλοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2017. Εσείς φέρνετε κάποιες τροποποιήσεις αποσπασματικά, εδώ κι εκεί, είτε με τροπολογίες είτε με άρθρα, διάσπαρτες σε νομοσχέδια. Δεν ξέρω αν έχετε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

Ξέρω, όμως, ότι η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισάγετε θα προσθέσει επιπλέον φορτίο σε ένα ήδη υπερφορτωμένο σύστημα εκδίκασης υποθέσεων στα μικρά πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή το Ειρηνοδικείο και το Μονομελές. Θα δημιουργηθεί νέα ύλη με κύμα αιτήσεων εκδόσεως διαταγών πληρωμών για οφειλόμενους μισθούς, αλλά και ανακοπών από τους ανακόπτες και στην πράξη αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές, δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις με εμφανή τιμωρητική και όχι προληπτική αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών ως διασπορά θεωρητικώς φιλεργατικών διατάξεων, των οποίων η εφαρμογή στην πράξη είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Εσείς στον μοναδικό δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και διατήρηση των υφισταμένων και δημιουργία θέσεων απασχόλησης με καλύτερους όρους –όχι περισσότερες δουλειές μόνο, αλλά καλύτερες δουλειές- δεν αναγνωρίζετε ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος της προσέγγισης επενδυτικών κεφαλαίων.

Εκεί, όμως, αρχίζουν τα υπαρξιακά σας προβλήματα. Ο Πρωθυπουργός μιλάει για επενδύσεις, ο κινηματικός ΣΥΡΙΖΑ τις υπονομεύει, ενώ ο κοινοβουλευτικός ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι με τους εργαζόμενους, χωρίς να κάνει τον κόπο να διακρίνει ανάμεσα σε καλούς και κακούς εργοδότες.

Έτσι δεν γίνεται.

Σημασία για εσάς έχει το αφήγημα, αλλά το αφήγημα έχει σταματήσει να ακούγεται, έχει κουράσει το ακροατήριο».