Συμπαράταξη Πολιτών: Προ εβδομάδος «πίεζε» για υπέρ Παύλου ψήφισμα και τώρα μιλάει για… διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας!

Η παράταξη Βέρρου ζητά από τη δήμαρχο να μην εισάγει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προειδοποιώντας με «αποχή» για λόγους σεβασμού στους «διακριτούς ρόλους Πολιτικής και Θρησκευτικής Εξουσίας»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου 2017 επρόκειτο να «έρθει» προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ένα ψήφισμα προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου και «πρόταση» για την πλήρωση της θέσης αυτής από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσο.

Τότε, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ζήτησε από το Σώμα μιας εβδομάδας παράταση στην έκδοση του ψηφίσματος λόγω πένθους και σεβασμού στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου, προτείνοντας αυτό να γίνει αμέσως μετά την τέλεση του 40θήμερου μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος Ποιμενάρχη. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος ανακοίνωσε αρχικά την πραγματοποίηση ειδικής, έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος με μοναδικό θέμα το υπέρ Παύλου ψήφισμα το… απόγευμα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Η πρόταση Τσανάκα-Γραμμένου βρήκε αρχικά την αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης. Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων που πήρανε τον λόγο ζήτησαν η ψήφιση να γίνει όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί -δηλαδή, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017- και να μην υπάρξει αναβολή, αν και τελικά «πέρασε» η πρόταση της πλειοψηφίας.

Ένας από τους επικεφαλής που αντέδρασαν προ μίας εβδομάδας ήταν και ο… Άρης Βέρρος της Συμπαράταξης Πολιτών! Ο οποίος Άρης Βέρρος έρχεται σήμερα και, λίγη ώρα πριν την έναρξη της προγραμματισμένης (όχι ειδικής, ούτε έκτακτης, τελικά, αλλά «κανονικής» συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) καλεί τη δήμαρχο να μην εισάγει το θέμα Παύλου προς συζήτηση, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τον… διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ειδάλλως ο ίδιος και η παράταξη του θα… απέχει!

Δείτε το βίντεο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου 2017. Στο 58ο λεπτό, ο Άρης Βέρρος ζητά να μη γίνει η μετάθεση του θέματος Παύλου για την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 επειδή ο ίδιος «θα λείπει στα Τρίκαλα για έναν γάμο», αλλά τη Δευτέρα που θα έχει επιστρέψει (δηλαδή, στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, όπως και τελικά έγινε). «Ειδάλλως», συμπλήρωσε, «να το συζητήσουμε σήμερα να τελειώνουμε».

Άραγε, γιατί πίεζε ο κ. Βέρρος να συζητηθεί το θέμα «εδώ και τώρα» εάν ο ίδιος και η παράταξή του δεν είχαν σκοπό να το ψηφίσουν;

Η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017

«Με αφορμή την εκφρασμένη βούληση της δημοτικής αρχής να φέρει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα στήριξης της υποψηφιότητας του Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου για τη Θέση του Μητροπολίτη Φιλίππων-Νεαπόλεως και Θάσου δηλώνουμε ότι:

Το ήθος και οι αρχές, η πορεία στην εκκλησιαστική ζωή, η κοινωνική δράση και το πνευματικό  ανάστημα του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου είναι στοιχεία γνωστά σε όλους τους συμπολίτες μας.

Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε πως είναι λανθασμένη η διαδικασία ψηφίσματος στήριξης στο πρόσωπο του ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για τους παρακάτω λόγους:

  • Το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις διαδικασίες της Εκκλησίας, όπως αντιστοίχως η Εκκλησία στις διαδικασίες των πολιτικών οργάνων. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση της Συμπαράταξης Πολιτών υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας
  • Η Εκκλησία έχει δικές της διαδικασίες, τις οποίες με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επηρεάσει το ψήφισμα ενός  πολιτικού οργάνου  καθώς αυτό αποτελεί παρέμβαση σε ζητήματα εκκλησιαστικά .

Καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη διοίκηση του Δήμου να μην εισάγουν το ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους Πολιτικής και Θρησκευτικής εξουσίας.

Σε διαφορετική περίπτωση η Συμπαράταξη Πολιτών θα απέχει από τη διαδικασία».