Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξαναφέρνει στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων της Καβάλας

Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τι προτίθεται να κάνει για την αποζημίωση των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα κτηνοτρόφων χωρίς κριτήρια ουσιαστικού αποκλεισμού

Με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 στις 09:30, ο βουλευτής Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρνει στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας, για τις ζημιές που υπέστησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο Νομό Καβάλας επλήγησαν τον περασμένο χειμώνα από ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους και η οικονομική ζημιά σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ιδιαίτερα σοβαρή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να χορηγήσει μόνο στις αγελαίες εκτροφές αιγοπροβάτων και μόνο σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την αποζημίωση των 10 ευρώ ανά ζώο για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ζωικό κεφάλαιο οι παγωνιές του περασμένου χειμώνα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση εκ μέρους του υπουργείου και διαμαρτύρονται γιατί, όπως αναφέρουν, με τα κριτήρια που μπαίνουν στη διαδικασία, στην πραγματικότητα ελάχιστοι θα είναι οι συνάδελφοί τους που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, μολονότι τη ζημιά την υπέστησαν όλοι. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως σε ολόκληρο το Νομό Καβάλας μόνο 18 από τις περίπου 600 κτηνοτροφικές μονάδες καλύπτουν το κριτήριο της αγελαίας εκτροφής αιγοπροβάτων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, με την επίκαιρη ερώτησή του, καλεί στη Βουλή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη δίκαιη, χωρίς κριτήρια ουσιαστικού αποκλεισμού, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας για τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να χορηγήσει μόνο στις αγελαίες εκτροφές αιγοπροβάτων και μόνο σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την αποζημίωση των 10 ευρώ ανά ζώο για τις ζημίες που προκάλεσαν στο ζωικό κεφάλαιο οι παγωνιές του περασμένου χειμώνα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της περιοχής.Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο Νομό Καβάλας επλήγησαν, τον περασμένο χειμώνα, από ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους και η οικονομική ζημιά σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε ιδιαίτερα σοβαρή. Τα τελευταία δε χρόνια, ο κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφουν διαρκείς απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο λόγω των ζωονόσων (ευλογιά, καταρροϊκό πυρετό, οζώδη δερματίτιδα) και των συνεχών περιορισμών στην πώληση της παραγωγής και την οικονομική δραστηριότητά τους.

Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση εκ μέρους του Υπουργείου και διαμαρτύρονται γιατί όπως αναφέρουν με τα κριτήρια που μπαίνουν στη διαδικασία, στην πραγματικότητα ελάχιστοι θα είναι οι συνάδελφοί τους που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, μολονότι τη ζημιά την υπέστησαν όλοι. Σημειωτέον, πως σε ολόκληρο το Νομό Καβάλας μόνο 18 από τις περίπου 600 κτηνοτροφικές μονάδες καλύπτουν το κριτήριο της αγελαίας εκτροφής αιγοπροβάτων.

Επειδή η ασυνέπεια λόγων και έργων αυτής της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδηγεί αγρότες και κτηνοτρόφους στην απελπισία,

Επειδή οι κτηνοτρόφοι τη περιοχής βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη δίκαιη, χωρίς κριτήρια ουσιαστικού αποκλεισμού, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων;