«Αυτοψία» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Καβάλας στο camp των προσφύγων στις Σέρρες

Τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. κατέγραψαν τα αιτήματα των μεταναστών τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούν στην παροχή ασύλου με σκοπό την μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσκεψη ενημέρωσης στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας (Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης-ΤΟΣΚΕΔΠ) στις Σέρρες πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017 κλιμάκιο του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφύγων κ. Γ. Τσακίρη, τον Περιφερειάρχη Οργανωτικού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ κ. Α. Καραγιώργη και τους προέδρους των Συντονιστικών Επιτροπών του κινήματος στις Σέρρες και την Καβάλα κ.κ. Α. Ιωαννίδη και Γ. Χαρπαντίδη.

Τα στελέχη του κινήματος υποδέχθηκαν οι Συντονιστές του ΤΟΣΚΕΔΠ, Ταγμ/χης κ. Σ. Ποιμενίδης και εκ μέρους του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η κα Χ. Τάπα, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης της δομής.

Μετά από μία σύντομη περιοδεία στην δομή, η οποία λειτουργεί οργανωμένα από τον Αύγουστο του 2016 και έχει την δυνατότητα φιλοξενίας 600 ατόμων στους 94 ειδικά διαμορφωμένους και άρτια εξοπλισμένους οικίσκους, ακολούθησε συνάντηση ενημέρωσης, κατά την οποία διευκρινίσθηκε ότι στην δομή φιλοξενούνται συνολικά 37 οικογένειες (211 περίπου άτομα, εκ των οποίων τα 130 είναι παιδιά) της εθνοτικής ομάδας Γιαζίντι, οι οποίες προέρχονται από το Βόρειο Ιράκ (και κάποιες από τη Συρία), τα αιτήματα των οποίων, στην ισχυρή τους πλειοψηφία, αφορούν στην παροχή ασύλου με σκοπό είτε την επανένωσή τους με μέλη των οικογενειών τους που ζουν ήδη στο εξωτερικό είτε την μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην δομή, την διαχείριση της οποίας έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπό τον Συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν φιλοξενούνται ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ εκτός της οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου που έχει αναλάβει την ιατρική κάλυψη των προσφύγων, δραστηριοποιούνται και κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με αντικείμενο τις δραστηριότητες των ενηλίκων ή/και την άτυπη εκπαίδευση των ανήλικων παιδιών.

Έχοντας όμως ως πρωταρχικό στόχο το να δοθούν στα παιδιά εφόδια χρήσιμα για την ομαλή εκπαιδευτική και κοινωνική τους ένταξη, είτε παραμείνουν στην Ελλάδα είτε εγκατασταθούν σε άλλη χώρα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά των προσφύγων θα παρακολουθούν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων κατά τις απογευματινές ώρες, σε επιλεγμένες δημόσιες σχολικές μονάδες των Σερρών.

Η άνω της μίας ώρας επίσκεψη ενημέρωσης ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση αρκετών άλλων ζητημάτων, στα οποία τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην περιοχή δεσμεύθηκαν να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες.