«Φωτιές» άναψε ο Καμμένος για τα στρατόπεδα: Οι δήμαρχοι, το 5% και τα… «νταβατζιλίκια»! Τι ισχύει για την Καβάλα;

Αντικρουόμενες δηλώσεις Τσανάκα-Καμμένου για το καθεστώς παραχώρησης του Ασημακοπούλου στον δήμο Καβάλας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017, η Δήμητρα Τσανάκα ενημέρωσε το Σώμα για συνάντηση που είχε στην Αθήνα με στελέχη του Ελληνικού Στρατού με θέμα τη σύμβαση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου στον δήμο Καβάλας.

Η δήμαρχος Καβάλας διευκρίνισε ότι τελικά το 5% που είχε ζητηθεί από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο δεν αφορά στην αντικειμενική αξία του οικοπέδου, αλλά σε ποσοστό επί του… τζίρου των όποιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναπτυχθούν μελλοντικά εκεί.




Ωστόσο, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι «οι δήμοι μπορούν να πάρουν τα στρατόπεδα αλλά… νταβατζιλίκι όχι! Πρέπει να πληρώσουν… Να καταβάλλουν δηλαδή το 5% της αντικειμενικής αξίας, όπως προβλέπεται και στον σχετικό νόμο, ο οποίος παρέχει αυτή την δυνατότητα».

Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «O νέος νόμος που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να δώσει το 5% της αντικειμενικής αξίας των στρατοπέδων και να παραχωρηθεί για 99 χρόνια. Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που δεν το θέλουν. Να σας πω κάτι και λυπάμαι γι’ αυτό όπως με το δήμαρχο Σερρών…. Παρότι συμφωνήσαμε για το χώρο που θα πολεοδομήσει, έρχεται τώρα και λέει δεν θέλω για 99 χρόνια, θέλω να μου το χαρίσεις. Βεβαίως και εμείς θέλουμε να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα από τις τοπικές κοινωνίες,…. αλλά νταβατζιλίκι να το πάρει από το Ταμείο των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων αντί για 99 χρόνια, κατά κυριότητα και να μη δώσει τίποτα , δεν γίνεται. Έχω την υποχρέωση να προστατεύσω τις Ένοπλες Δυνάμεις»!

Τελικά, τι ισχύει (και) με την περίπτωση της Καβάλας;