43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Καβάλα: Το μεγαλύτερο από το 1977 (φωτογραφίες)

Διαβάστε τι ειπώθηκε στο πολιτικό σκέλος της εκδήλωσης για Λιπάσματα, TAP και Σιδηροδρομική Εγνατία-Η βραδιά έκλεισε με τη μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Καβάλα το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο πάρκο Φαλήρου το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού, νέοι μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν με την παρουσία τους και τον ενθουσιασμό τους το Πάρκο Φαλήρου.

Μάλιστα, κυριάρχησε η άποψη ότι το φετινό Φεστιβάλ ήταν το μεγαλύτερο σε συμμετοχή κόσμου με τη σύγκριση να πηγαίνει πίσω στον χρόνο, στο 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το 1977.

Οι εντυπωσιακές κατασκευές της έκθεσης που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οχτωβριανή Επανάσταση, του μαθητικού, του εργατικού στεκιού, του στεκιού των ΤΕΙ, οι δραστηριότητες (παιχνίδια, παρουσιάσεις, συζητήσεις), το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αποκορύφωμα τη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη έδωσαν τον τόνο σε ένα Φεστιβάλ που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Ενδιαφέρον παρουσίασε το μουσικό-αφηγηματικό-θεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Ν’ αποτινάξεις τις αλυσίδες» με κεντρικό περιεχόμενο το νομοτελειακό γεγονός της επαναστατικής αλλαγής.

Στον παιδότοπο οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, να δημιουργήσουν τις δικές τους ζωγραφιές και χειροτεχνίες αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, να παίξουν στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού.

Ρητορικά ερωτήματα για τη ΒΦΛ και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ξεχωριστή στιγμή η κεντρική πολιτική ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου, ο οποίος εκτός από την σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα που αφορούν άμεσα την Καβάλα, ξεκινώντας από την κατάσταση που επικρατεί στα Λιπάσματα.

«Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους εργαζόμενους στη Λιπασματοβιομηχανία ELFE AE συμφερόντων Λαυρεντιάδη εδώ στην Καβάλα; Τι έκανε για τους 180 απολυμένους που δεν έχουν λάβει καν την αποζημίωση και διώκονται με διάφορους άθλιους τρόπους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν ούτε στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας; Τι έκανε για να εκτελεστεί η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Καβάλας το οποίο μετά από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις κήρυξε  παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις 120 εργαζομένων;», διερωτήθηκε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Λέμε στους εργαζόμενους, το ΚΚΕ είναι μαζί σας, στηρίζει την πάλη σας και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με κάθε τρόπο να ασκεί πίεση με κριτήριο το δικαίωμα στη δουλειά και τα άλλα εργατικά δικαιώματα. Το ΚΚΕ είναι μαζί σας και καλεί  τους εργαζόμενους, το εργατικό κίνημα  να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

»Είναι ανάγκη κι εδώ στην Καβάλα και σε κάθε περιοχή να βγούνε συμπεράσματα για την καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης, για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης και να ενισχυθεί πάρα πέρα το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες  χειραγώγησης των εργαζομένων με τις επικίνδυνες αυταπάτες που καλλιεργούν δυνάμεις του συστήματος περί ταξικής συνεργασίας ή δήθεν η ενίσχυση των επιχειρηματιών είναι προς όφελος της εργατικής τάξης», δήλωσε ο κ. Μαρίνος.

Ο TAP και οι «ανυπόστατοι πανηγυρισμοί»

Όσον αφορά τον TAP, ο κ. Μαρίνος τόνισε ότι «οι πανηγυρισμοί για την μετατροπή όπως λένε της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, οι πανηγυρισμοί για τον αγωγό και τους σταθμούς υγροποιημένου αερίου είναι ανυπόστατοι, οι υποσχέσεις πως ανοίγει μια νέα σελίδα για την περιοχή προς όφελος των εργαζομένων είναι ψεύτικες.

»Το ΚΚΕ λέει στους εργαζόμενους της Καβάλας, στους εργαζόμενους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να κρατούν μικρό καλάθι. Οι θέσεις εργασίας στον αγωγό TAP θα είναι ορισμένου χρόνου, για λίγους μήνες, με χαμηλά μεροκάματα, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με υψηλό τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα και μόλυνση του περιβάλλοντος. Το φυσικό αέριο θα παραμείνει ακριβό για τις λαϊκές οικογένειες. Κι αυτός ο αγωγός θα υπηρετήσει τα συμφέροντα και την κερδοφορία των Ελληνικών μονοπωλίων, των Βρετανικών, Ιταλικών Βελγικών Ισπανικών, Αζέρικων και άλλων μεγαθηρίων  που εμπλέκονται στο έργο.

»Ο λαός μας να υπολογίσει καλύτερα ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το  μήλο της έριδος για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντα εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων».

«Η Σιδηροδρομική Εγνατία ευνοεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα»

Όσον αφορά τη Σιδηροδρομική Εγνατία, ο κ. Μαρίνος τόνισε: «Τα συμφέροντα των μονοπωλίων υπηρετεί και η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία σε περίοδο που προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των λιμανιών. Τα ίδια παχιά λόγια περί έργων “ιστορικής, εμπορικής και γεωστρατηγικής σημασίας”-Για ποιόν, για ποια συμφέροντα; Οι εργαζόμενοι της Καβάλας δεν έχουν όφελος».