Βαγγέλης Αποστόλου: Επίσκεψη με… δώρα για Θάσο και Καβάλα (φωτογραφίες)

Το υπουργείο παραχωρεί 24 στρέμματα στον δήμο Θάσου για την κατασκευή βιολογικού στον Πρίνο και 4 στρέμματα στον δήμο Καβάλας για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Ζυγός-Σύντομα λύση και για το κτίριο του πρώην ΕΟΚ

Δύο υπογραφές με μεγάλη σημασία για την Καβάλα και ιδίως για τη Θάσο «έφερε» μαζί του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, συνοδευόμενος από τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργο Παπαφιλίππου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο παραχωρεί στον δήμο Θάσου για χρήση έκταση 24 στρεμμάτων στη θέση Βάλτα-Τσαΐρια στον Πρίνο για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, ήτοι για τη δημιουργία μονάδας βιολογικού καθορισμού, «ένα χρόνιο αίτημα του δήμου και ειδικά του Πρίνου, ενός οικισμού προτεραιότητας Γ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να διαθέτει μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, μια προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη και όχι μόνο», δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, υπενθυμίζοντας ότι «από το 2011 αγωνίζομαι για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ το έργο είναι υπό ένταξη και έχει ωριμότητα».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον υπουργό για την ανταπόκρισή του στο αίτημα της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι αποτελεί την αρχή για ένα μεγάλο έργο για τη Θάσο.

Από την πλευρά του ο κ. Εμμανουηλίδης σχολίασε ότι προστίθενται καθημερινά μικρές ψηφίδες που συντελούν στη λύση μεγάλων προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, ενώ ο κ. Παπαφιλίππου πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πολλά έργα στη Θάσο και θα γίνουν ακόμα περισσότερα, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση των κυβερνητικών βουλευτών του νομού στα αιτήματα του δημάρχου Θάσου.

Σε προτεραιότητα οι αποζημιώσεις από τη μεγάλη φωτιά του 2016

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους οι οποίοι επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2016, ο κ. υπουργός διαβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου και αναμένεται να επισπευσθεί η ακριβής και πλήρης καταγραφή των ζημιών και βάσει των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι, με τον κ. Αποστόλου να διαβεβαιώνει ότι όσοι παραγωγοί έπαθαν ζημιά θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται.

Περιβαλλοντική… παραχώρηση και στην Καβάλα

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε και την παραχώρηση στον δήμο Καβάλας 4 στρεμμάτων στο Ζυγός, «ώστε ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων να αποκτήσει τη νομιμότητα που χρειάζεται, αλλά με γνώμονα και τις επόμενες φάσεις του έργου», προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί, πλέον, ο φάκελος που εξασφαλίζει την πλήρη νομιμότητα του χώρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απελευθέρωσή του από νομικές αγκυλώσεις και την μετέπειτα πιθανή ανάπτυξη κι άλλων παρεμβάσεων στην περιοχή.

Κτιριακές διευθετήσεις με άρωμα… καπνού

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα θέματα που άπτονται της στέγασης υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης (κτίριο πρώην ΕΟΚ), ενώ κατά τη σύντομη «αυτοψία» του στο κτίριο, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον πρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Καπνού Γιάννη Βύζικα στους χώρους του Μουσείου και στο τεράστιο αρχείο του, λαμβάνοντας κατά την αναχώρησή του και ένα συμβολικό δώρο.

Επ’ ευκαιρίας, δε, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο του οποίου ηγείται δίνουν μεγάλη βάση στην καλλιέργεια καπνού και πολύ σύντομα θα δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα σε νέες περιοχές να καλλιεργήσουν το εν λόγω προϊόν το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο, χωρίς όμως να αδικηθούν περιοχές οι οποίες παραδοσιακά ζουν εδώ και χρόνια από τον καπνό, όπως διευκρίνισε ο κ. υπουργός.