Γιώργος Καμίνης από Καβάλα: Οι δήμαρχοι είναι αυτοί που κράτησαν όρθια την Ελλάδα-Ομιλία με πολλούς αποδέκτες [φωτογραφίες]

Η απάντηση στα θεμελιώδη ερωτήματα «τι σημαίνει πρόοδος και τι μας καθηλώνει στο χθες», η ανάγκη για διοικητική αποκέντρωση και η αναφορά στο... πολιτικό παρελθόν της δημάρχου Καβάλας

Με την κεντρική ομιλία του στην Καβάλα ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου 2017 την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο κ. Καμίνης πραγματοποίησε την κεντρική του ομιλία στην κατάμεστη από παλιά και νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ωκεανίς, θέτοντας αντί προλόγου δύο θεμελιώδη, κατά την κρίση του, ερωτήματα για την πορεία της Κεντροαριστεράς: «Τι σημαίνει πρόοδος και τι μας καθηλώνει στο χθες».

Παράλληλα, δεν ξέχασε και τις πολιτικές καταβολές του, λέγοντας ότι «ό,τι προοδευτικό και καινοτόμο ήρθε στη χώρα, από εμάς προέκυψε, από το ΠΑΣΟΚ, αλλά αναφέρομαι και στην (πολιτική) καταγωγή της δημάρχου Καβάλας, το ΚΚΕ Εσωτερικού, τους μεγάλους αριστερούς διανοητές».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Αριστερά έλκει την καταγωγή της από τον πολιτικό φιλελευθερισμό, ήτοι το κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα», ενώ στηλίτευσε τις πολιτικές ρητορείες και πρακτικές τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι συντηρούν έναν συντηρητισμό που εκρέει από τον κρατισμό και οδηγεί στον άκρατο οικονομικό φιλελευθερισμό.

Ο κ. Καμίνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διοικητική αποκέντρωση και στην ενίσχυση της αυτοδιοικητικής δυναμικής των Περιφερειών και των Δήμων, λέγοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «οι δήμαρχοι ήταν αυτοί που κράτησαν όρθια την Ελλάδα, καθώς λογοδοτούν καθημερινά στους πολίτες για το κάθε πρόβλημα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιολόγηση, λέγοντας ότι «είναι ένα μέτρο αποκατάστασης μιας μεγάλης αδικίας, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει μια επαγγελματική δημόσια διοίκηση χωρίς αξιολόγηση και δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις χωρίς επαγγελματική δημόσια διοίκηση».

Όσον αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ηγέτη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο υποψήφιος πρόεδρος ζήτησε από τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει καθώς, όπως τόνισε με έμφαση, η μεγάλη συμμετοχή θα είναι η εγγύηση για την ενότητα του νέου φορέα την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά και η εγγύηση του κύρους της νέας πρότασης της Κεντροαριστεράς για την ανανέωση των πολιτικών ηθών της χώρας.

 Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν αρκετά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και πολλοί νυν και πρώην αυτοδιοικητικοί, όπως οι τέως υπουργοί Γιάννης Τσακλίδης και ΜιχάληςΤιμοσίδης, ο τέως βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, οι τέως θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Γερομάρκος και Κώστας Παπακοσμάς, ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο τέως δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τραϊφόρος και ο δημοτικός σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λεωνίδας Παππάς.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την κεντρική ομιλία του Γιώργου Καμίνη στην Καβάλα

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Καμίνη στην Καβάλα

«Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια αρραγή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Εμπιστοσύνη στο νέο εγχείρημα που πάμε να κάνουμε. Εμπιστοσύνη στον προγραμματικό μας λόγο. Εμπιστοσύνη ότι θα δημιουργήσουμε μια χώρα που θα επενδύει στους ικανούς αλλά δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Μια χώρα για όλους.

Αλλά μια χώρα που θα αφήσει όμως πίσω, οριστικά κι αμετάκλητα, όλα όσα μας γυρίζουν στο χθες. Δημιουργούμε μια παράταξη που θα μιλάει με έναν νέο, σύγχρονο προοδευτικό λόγο που θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες μας. Μια παράταξη που απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητισμό της ΝΔ, θα ορθώνει το δικό της ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Ένα στίγμα βαθιά προοδευτικό που θα οριοθετεί ξανά τι σημαίνει πρόοδος και τι συντήρηση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Γιατί πρέπει να εξηγήσουμε ότι πρόοδος δεν είναι μια σημαία ευκαιρίας που σηκώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια βαθιά πολιτική διεργασία που βρίσκεται ριζωμένη στη μεταρρυθμιστική και δημοκρατική κληρονομιά της Παράταξής μας. Και πρέπει να πούμε στους πολίτες τι σημαίνει πρόοδος, τι σημαίνει προοδευτική πολιτική.

Να πούμε ότι πρόοδος είναι να παλεύουμε για ίσες ευκαιρίες και να παρέχουμε κοινή αφετηρία για όλους – Όχι να αποδεχόμαστε με κυνισμό ότι οι ανισότητες δεν μπορούν να καταπολεμηθούν.

Πρόοδος είναι τα ανοιχτά επαγγέλματα, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας και στην εργασία μας. ‘Οχι η υποταγή στις συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα – και το κάνουν εις βάρος των πολλών και της οικονομίας μας.

Πρόοδος είναι δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμισμένα και ανοιχτά στην κοινωνία και την παραγωγή – Δεν είναι πρόοδος να επικαλούμαστε το άσυλο και να επιτρέπουμε σε ελάχιστους τραμπούκους να εκφοβίζουν και να προπηλακίζουν πανεπιστημιακούς αλλά και να διαλύουν τις υποδομές.

Πρόοδος είναι ένα δημόσιο σχολείο με καλά αμειβόμενους δασκάλους που δημιουργεί τους πολίτες του αύριο – Όχι σχολεία εργοστάσια που λειτουργούν ως προθάλαμοι για πτυχία που δεν έχουν καμία αξία.

Πρόοδος είναι μια υγεία, με επίκεντρο τον πολίτη και όχι μόνο τον ασθενή, μία ανοιχτή διασυνδεδεμένη υγεία, με νοσοκομεία, κλινικές και ιατρούς που θα συνεργάζονται σε κοινές επιστημονικές πλατφόρμες. Όχι ένα σύστημα υγείας που να επιτρέπει να κλείνουν ολόκληρες μονάδες στα περιφερειακά νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν γιατροί.

Πρόοδος είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην παραγωγή, την καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Όχι τα δανεικά και οι επιδοτήσεις.

Ναι πρόοδος είναι η επιχείρηση εδώ στη Θεσσαλία που παράγει και εξάγει. Όχι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που μένει στάσιμη.

Ναι, πρόοδος είναι να δίνεται μέριμνα και να παρέχεται δίχτυ προστασίας στους μη έχοντες που έχουν αδυναμία να πληρώσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Όχι στους μπαταχτσήδες έχοντες, τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πρόοδος είναι να υπερασπιζόμαστε με πάθος και με το δημόσιο λόγο μας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι πρόοδος να υποτασσόμαστε στα πιο συντηρητικά ένστικτα της κοινωνίας.

Πρόοδος είναι μια δημόσια διοίκηση όπου το α και το ω θα είναι η αξιολόγηση. Δεν είναι πρόοδος η στασιμότητα και η οπισθοδρόμηση.

Πρόοδος είναι να υπάρχει μια μοναδική Γενική Γραμματεία όπου θα είναι υπεύθυνη για την παροχή αδειοδοτήσεων για κάθε επένδυση. Δεν είναι πρόοδος το μπάχαλο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το Ελληνικό.

Πρόοδος είναι να ασκούμε υπεύθυνη οικονομική πολιτική, να συμμαζεύουμε τα ελλείματα χωρίς να ρίχνουμε τα βάρη στους πολίτες. Πρόοδος είναι ό,τι κάναμε στην Αθήνα, όπου παραλάβαμε έλλειμμα και καταθέτουμε πλεόνασμα, μειώνοντας και τα δημοτικά τέλη. Δεν είναι πρόοδος κάθε φορά που έχεις τρύπα στον προϋπολογισμό να τιμωρείς τους ελεύθερους επαγγελματίες με 70% σε φόρους και εισφορές.

Πρόοδος είναι ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο με ορίζοντα δεκαετίας. Δεν είναι να αλλάζει κάθε φορά που γίνεται ανασχηματισμός.

Πρόοδος είναι η πραγματική αποκέντρωση, να δοθεί πραγματική δύναμη στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Όχι να αποφασίζει ένας υπάλληλος σε ένα γραφείο ενός υπουργείου στην Αθήνα για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Βόλου και της Θεσσαλίας.

Πρόοδος ειναι να κινητοποιηθούμε και να δημιουργήσουμε μια κοινή ευρωπαική πολιτική για την κλιματική αλλαγή και να υπάρχει συντελεστής προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν είναι πρόοδος να την υποτιμούμε και να τη βάζουμε στο περιθώριο των προτεραιοτήτων μας».