105 χρόνια ελεύθερη, ελληνική Θάσος: Με λαμπρότητα οι γιορτές στο νησί παρουσία του Μακάριου Λαζαρίδη

Το νησί γιόρτασε την απελευθέρωσή του από τον οθωμανικό ζυγό στις 18 Οκτωβρίου 1912

ΗΘάσος γιόρτασε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 την απελευθέρωση του νησιού τον Οθωμανικό ζυγό ακριβώς 105 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου του 1912. Κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, φέτος όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Κοινότητα Ποταμιάς.

Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου της Ποταμιάς Θάσου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου και τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Παντελεήμονα. Μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο των πεσόντων για να ακολουθήσει η παρέλαση των μαθητών του νησιού, η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Ποταμιάς Θάσου «Πολύγνωτο Βαή» και τέλος, η δεξίωση του δημάρχου Θάσου προς τιμήν των Αρχών του τόπου.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσης της Θάσου έδωσε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος έγραψε σχετικά στο facebook:

«Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1912, τα πολεμικά του Στόλου μας, συνεχίζοντας τον αγώνα για απελευθέρωση των σκλαβωμένων Πατρίδων, έφτασαν στη Θάσο. Οι κάτοικοι ανέπνεαν αέρα ελευθερίας και οι κρυμμένες ελληνικές σημαίες έβγαιναν από τα σεντούκια και ξεδιπλώνονταν στους εξώστες.

Η Θάσος ζούσε τη δική της Ανάσταση.

Και όπως γράφει ο Κωνσταντίνος Μελάς ήταν – και είναι – το ομορφότερο νησί, ένας αληθινός παράδεισος, με γνήσιους ακλόνητους πατριώτες και ευαίσθητο λαό».