Το «καθεστώς» Ερντογάν συνέλαβε τον Osman Kavala

Υπό κράτηση βρίσκεται πλέον ο «Καβαλιώτης» επιχειρηματίας και ακτιβιστής-υπέρμαχος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Osman Kavala, στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Ο δικηγόρος του Kavala, δήλωσε ότι ο πελάτης του μεταφέρθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά την έκδοση απόφασης για την κράτησή του επί επτά ημέρες. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προς το παρόν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Ο Osman Kavala είναι πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Anadolu Kultur και η αστυνομία κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το Τ24.

Ο Kavala συνελήφθη μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από ένα συνέδριο στο οποίο είχε συμμετάσχει στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η ειδική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι εξέφρασε την ανησυχία της για τη σύλληψη αυτή. «Πολύ ανησυχητικά νέα η σύλληψη του Οσμάν Καβαλά στην Κωνσταντινούπολη. Θα προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει έκτακτη έκκληση για την απελευθέρωσή του», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter. [Πηγή: newsit.gr]

Μόλις έναν μήνα πριν, o Osman Kavala είχε βρεθεί για πολλοστή φορά στην πόλη των προγόνων του για να συνυπογράψει μαζί με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννη Βύζικα το πρωτόκολλο συνεργασίας στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου «Οι δρόμοι του καπνού» (“Tobacco Roads”) εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Anadolu Kültür του οποίου είναι ιδρυτής και πρόεδρος (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).