Βαρουφάκης από Καβάλα: Το Grexit θα ήταν λιγότερο κακό από τη συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για πλεόνασμα 3,5% είναι να καταστραφεί ο ιδιωτικός τομέας-Η επιλογή του Grexit, ο λόγος που δε θα μας το επέβαλλαν ποτέ και οι θέσεις της Κίνησης για έξοδο από την κρίση

Το «πνεύμα της αντίστασης» απέναντι στις δυνάμεις που «ταπεινώνουν και συρρικνώνουν την Ελλάδα», ήτοι την Κίνηση του DiEM25 παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2017 ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συνιδρυτής της Κίνησης Γιάνης Βαρουφάκης από τον κινηματογράφο Απόλλωνα της Καβάλας.




Ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε ως αφετηρία της ομιλίας του το 2015 και τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, με αιχμή τις Ευρωπαϊκές απειλές για Grexit μέχρι και το «όχι» στο δημοψήφισμα για τα μέτρα της τρόικα, λέγοντας ότι «αυτό που ξεκινήσαμε ηττήθηκε, αλλά δεν πέθανε… Βρίσκεται παντού και στόχος μας είναι να το χρησιμοποιήσουμε για να απελευθερώσουμε αυτή τη χώρα, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τις δικές τους τρόικες. Αυτός είναι και ο λόγος που ήρθαμε στην Καβάλα, για να μάθουν οι πολίτες ποιοι είμαστε, αλλά και να μάθουμε τα τοπικά προβλήματα μέσα από έναν διάλογο», ένας διάλογος ο οποίος έγινε με «φυσικό» τρόπο αλλά και μέσω μηνυμάτων με κινητό τα οποία προβάλλονταν σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη που βρίσκονταν πίσω από τον κ. Βαρουφάκη, ενώ στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με δηλώσεις επιφανών Ευρωπαίων-πολιτικών, συγγραφέων, ακτιβιστών και καλλιτεχνών-υπέρ της κίνησης της Ελλάδας να αντισταθεί στους δανειστές και υπέρ της πρόθεσης του DiEM να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.

Οι απειλές και οι φόβοι τού «σήμερα»

«Όλοι χρωστούν σε όλους και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει κι αν πιστεύουμε το αντίθετο, είναι η μεγαλύτερη πλάνη η οποία ενισχύει την ερημοποίηση της χώρας, μια ερημοποίηση η οποία είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι είμαστε κοντά σε μια δυστοπία, με την Ελλάδα να οδηγείται σε ένα μέρος για πλούσιους Ευρωπαίους ηλικιωμένους και τους Έλληνες να έχουν φύγει στο εξωτερικό. «Το θέμα δεν είναι η ανακεφαλαιωποίηση του χρέους. Το θέμα είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση πριν φτάσουμε στην ερημοποίηση», δήλωσε ο συνιδρυτής του DiEM25, ενώ έθεσε το ερώτημα «τι φοβόμαστε πιο πολύ, το Grexit ή την ερημοποίηση της χώρας;».

«Ποτέ δεν πρότεινα το Grexit και ποτέ δε θα μας επέβαλαν Grexit…»

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε με έμφαση ότι ποτέ δεν πρότεινε το Grexit, ούτε υποτίμησε τις συνέπειές του, λέγοντας ότι «το Grexit δεν το θέλουμε, όμως είναι χειρότερο από μια συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών κι αν ήμασταν διατεθειμένοι να το φτάσουμε μέχρι τα άκρα, δε θα μας πήγαιναν σε Grexit για έναν πολύ απλό λόγο: 1 τρισ. ευρώ… Αυτό θα ήταν το κόστος ενός Grexit», παραπέμποντας στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο έναν μήνα μετά το δημοψήφισμα, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι απαγορευτική μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ καλό, αλλά σήμερα θα ήμασταν καλύτερα. Όταν είσαι πτωχευμένος έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο κακά: Grexit ή μνημόνιο και η επιλογή μας θα έπρεπε να είναι Grexit», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το DiEM25 και ο ίδιος προσωπικά δεν είναι υπέρ της διάλυσης της Ευρώπης, τουναντίον, είναι υπέρ μιας δημοκρατικής και ενωμένης Ευρώπης, την οποία δε θα καπηλεύονται οι τράπεζες και το Ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, αλλά θα κυριαρχούν οι λαοί.

«Άλλωστε οι τραπεζίτες είναι αδέρφια. Δεν μπορείς να τους διασπάσεις. Οι λαοί είναι αυτοί που διασπώνται, όμως δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε έτσι. Θα προσπαθήσουμε να ενωθούμε και να παλέψουμε κι αν αποτύχουμε, δεν πειράζει. Τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε», όπως είπε ο ίδιος.

«Δεν είμαστε ούτε τώρα στην Ευρωζώνη…»

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε δηκτικά ότι ούτως ή άλλως δεν βρισκόμαστε στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό ευθύνονται τα capital controls: «Σκεφτείτε το εξής: Αν κερδίζατε 10 εκ. ευρώ στο λαχείο, που θα τα καταθέτατε; Στην Τράπεζα της Ελλάδας ή στην Deutsche Bank; Προφανώς στη δεύτερη, εξαιτίας των capital controls. Συνεπώς, έχουμε ήδη δύο νομίσματα…», εξήγησε.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα για έξοδο από τη κρίση

Όσον αφορά το μανιφέστο του DiEM για την αποτροπή της διάλυσης της Ευρώπης και εν προκειμένω για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις βασικές θέσεις της Κίνησης, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 18%
  • Φόρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων 15-20% ανάλογα με τα έσοδά τους
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ ετησίως
  • Moratorium στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους δανειστές μέχρι να υπάρξει μια αναδιάρθρωση του χρέους που θα επιτρέπει έναν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1-1,5% «γιατί ο μόνος τρόπος να επιτύχεις πλεόνασμα 3,5% είναι να καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα», όπως σχολίασε ο ίδιος
  • Ίδρυση ενός δημόσιου εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών
  • Το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο να μετατραπούν σε μια αναπτυξιακή τράπεζα
  • Δημιουργία δημόσιας εταιρίας που θα διαχειρίζεται τα «κόκκινα δάνεια»
  • Πλαφόν 45% των κερδών των επιχειρηματιών για τις συνολικές εισφορές για ΦΠΑ και ασφαλιστικά ταμεία

Κι αν αρνηθούν οι δανειστές αυτά τα μέτρα;

Στην ερώτηση αυτή ο τέως υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πάμε αυτά τα μέτρα στο Eurogroup. Τα νομοθετούμε άμεσα, στο επόμενο Eurogroup δεν στέλνουμε υπουργό Οικονομικών και θέτουμε τους δανειστές προ των ευθυνών τους: “Αν θέλετε να μας εκπαραθυρώσετε από το ευρώ, κάντε το“. Αν το κάνουν, θα εισπράξουν ένα κόστος 1 τρισ. ευρώ. Εξάλλου, αυτά είναι μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε αν θέλουμε να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας είτε μείνουμε στο ευρώ είτε όχι».

Το προσφυγικό και οι μειονότητες

«Μια κοινωνία που νιώθει περηφάνια και έχει αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται τον αυτοπροσδιορισμό των μειονοτήτων», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στο λεπτό εθνικό θέμα που άπτεται κυρίως της Θράκης, ενώ όσον αφορά το προσφυγικό, σχολίασε ότι μόνο οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπισή του, για τον πολύ απλό λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι Ένωση: «Φαντάζεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μην μπορείς να πας από τη μία Πολιτεία στην άλλη;», εξήγησε ο ίδιος.

Η παρουσία στις εκλογές

Ο κ. Βαρουφάκης πληροφόρησε ότι το DiEM25 θα είναι παρών στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 Πολωνία, Δανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία, ενώ πρόσθεσε ότι στην Τσεχία εξέλεξε δύο βουλευτές στις εθνικές εκλογές. Όσον αφορά το αν θα γίνει κόμμα στην Ελλάδα, δεν έδωσε πληροφορίες, πλην του γεγονότος ότι για το όνομά του θα συναποφασίσουν τα μέλη του DiEM από όλη την Ευρώπη.

Η… κόντρα με την Αλεξάνδρα Τσανάκα

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων και οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Ιωαννίδης και Αλεξάνδρα Τσανάκα, η οποία, μάλιστα, σε παρέμβασή της για τις θέσεις του DiEM τις παραλλήλισε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Καταρχάς εγώ δεν ανήκω πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζομαι ούτε κι εσείς. Και οι θέσεις μας δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν υποσχόμαστε παροχές. Δεν παρουσίασα καμία παροχή, δεν υποσχέθηκα ούτε ένα ευρώ. Το αντίθετο, μίλησα για εισφορές, οι οποίες θα έρθουν ευκολότερα αν μειώσουμε τη φορολογία», απάντησε στην κ. Τσανάκα ο τέως υπουργός Οικονομικών.