Ποιοι είναι οι 8 πρώην βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που διεκδικούν αναδρομικά. Ανάμεσά τους και ένας Καβαλιώτης

Πολλοί έχουν ήδη παραιτηθεί του νόμιμου δικαιώματός τους μετά τις αντιδράσεις της κοινωνίας αλλά και των κομμάτων τους

8πρώην βουλευτές από την Περιφέρεια ΑΜΘ περιλαμβάνονται στην λίστα των 116 πρώην βουλευτών που βρίσκονται στη λίστα αυτών που με αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν ζητήσει με το νόμιμο τόκο και αναδρομικά, διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

Οι αγωγές είχαν κατατεθεί μετά την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006 με την οποία αυξήθηκαν οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και, όπως ισχυρίζονται οι βουλευτές, η συγκεκριμένη απόφαση δεν εφαρμόστηκε στους δικούς τους μισθούς και συντάξεις.

Να σημειωθεί βέβαια ότι μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων πολλοί από τους αναφερόμενους βουλευτές δήλωσαν ή ανακοίνωσαν πως έχουν παραιτηθεί των διεκδικήσεών τους από το Ελληνικό Δημόσιο, ήδη από το 2012 ή και παλιότερα.

Ανάμεσα στους βουλυτές της λίστας που εδώ και λίγα 24ωρα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι οι: Σωτήρης Στολίδης (Ξάνθης, ΠΑΣΟΚ), Γκαλήπ Γκαλήπ (Ροδόπης ΠΑΣΟΚ), Λεωνίδας Λυμπερακίδης (Έβρου ΝΔ), Θεοφάνης Δημοσχάκης (Έβρου ΝΔ), Σταύρος Κελέτσης (Έβρου ΝΔ), Φλώρος Κωνσταντίνου (Δράμας ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Δαϊλάκης (Δράμας ΝΔ) και ο Καβαλιώτης πρώην υπουργός Γιάννης Τσακλίδης (ΠΑΣΟΚ).

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι όσοι βουλευτές δεν αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους για επιστροφή των αναδρομικών θα τεθούν εκτός κόμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι ενώ η πράξη της προσφυγής είναι νόμιμη δεν σημαίνει ότι είναι και ηθική. Να αποσύρουν τις προσφυγές ζητά και σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Κύκλοι του υπoυργείου Οικονομικών διαμηνύουν παράλληλα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών.Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές, οι πρώην βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ποσό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι δανειστές.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας 

«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση.

Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».

ΣΥΡΙΖΑ: Νόμιμο αλλά καθόλου ηθικό 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια καταδικάζοντας αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης, υπογραμμίζει το κόμμα, μετά το δημοσίευμα που φέρει πάω από 160 πρώην βουλευτές να διεκδικούν ποσά που μπορούν να ανέλθουν ως και στα 50 εκατ. ευρω.

«Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική», σημειώνει το κόμμα.

Ακόμη, πηγές του υπουργείου Οικονομιών ανέφεραν τα εξής:

– Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών.
– Δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, όπως σημειώνουν, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

ΠΑΣΟΚ: Να αποσύρουν έγκαιρα τις προσφυγές οι πρώην βουλευτές 

Να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά καλεί το ΠΑΣΟΚ όσους πρώην βουλευτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία.

Σταύρος Θεοδωράκης: Να μην πάρουν τα αναδρομικά οι πρώην βουλευτές 

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης το θέμα με τις προσφυγές πρώην βουλευτών. «Οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter.