Νίκος Ανδρουλάκης από Καβάλα: Δεν είμαι εδώ για να ηγηθώ ενός μικρού κόμματος-Ομιλία με σκληρή κριτική και… αυτοκριτική [φωτογραφίες]

Η ανάγκη να πάρει τα ηνία η παράταξη απέναντι σ' αυτήν την κυβέρνηση και «στη δεξιά του Καραμανλή με φερετζέ τον Μητσοτάκη» - Τι είπε υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροαριστεράς για το Δημόσιο, τα μνημόνια και τους «εσωτερικούς οπορτουνιστές»

Ο νεότερος υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή αλλιώς του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστερά στην Ελλάδα και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2017 στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο GALAXY, προκειμένου να πραγματοποιήσει την κεντρική του ομιλία σε μέλη και φίλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ προηγουμένως είχε συναντήσει τους απολυμένους της ΒΦΛ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή «η οποία ήταν και αυτή που έφερε τα μνημόνια και όχι το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε, προέβη σε αυστηρή αυτοκριτική όσον αφορά τις πολιτικές που ακολούθησε το κόμμα που εκπροσωπεί, απάντησε σε όλους εκείνους που διατείνονται ότι το ΠΑΣΟΚ «δεξιοποιήθηκε», μίλησε για οπορτουνιστές που δεν πρέπει να ξαναγυρίσουν στο κόμμα, έβαλε κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. διερωτώμενος αν τελικά «εκεί υπάρχει κανένας αριστερός», ενώ παρουσίασε το πολιτικό όραμά του όσον αφορά την κοινωνική και εξωτερική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

«Διαφωνώ με τους τραπεζίτες…»

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι η πολιτική δεν μπορεί να αυτονομηθεί και να διαχωριστεί από την οικονομία, «όπως επιθυμούν οι τραπεζίτες», διότι τότε «η Ελλάδα θα γίνει όχημα οποιουδήποτε λαϊκιστή, όπως της άκρας δεξιάς και θα ζήσουμε επικίνδυνες καταστάσεις», όπως είπε ο ίδιος, κάτι που όπως είπε, γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Σ’ αυτό το σημείο, επικαλέστηκε το δημοψήφισμα που έγινε το καλοκαίρι του 2015, λέγοντας ότι «δεν έπρεπε οι δημοκρατικές δυνάμεις να δεχτούν να γίνει δημοψήφισμα μέσα σε 5 μέρες, με ένα ψεύτικο ερώτημα και με κλειστές τράπεζες. Ήταν κάτι που δεν έχει να κάνει με τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά δημοκρατικά πολιτικά ήθη».

Διχαστικό το ερώτημα «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ»

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και σε όλους όσοι θέτουν το δίλημμα «ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ», σε ένα πιθανό σενάριο συγκυβέρνησης, λέγοντας ότι όλοι εκείνοι που θέτουν τέτοια ερωτήματα σκοπό έχουν να διχάσουν «γιατί αλλιώς ούτε σε περίπτερο δε θα τους προσλάβουν και πρόκειται για επαγγελματίες διχαστές», προσθέτοντας ότι «αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι η ενότητα, να σκεφτούμε την παράταξη της αλληλεγγύης, των μεγάλων έργων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι αυτή είναι η προίκα της παράταξής μας», ενώ δεν αρνήθηκε ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν, «όμως εμείς κρατάμε τα θετικά».

Ασφαλιστικό και δημογραφικό: Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροαριστεράς ανέφερε το Ασφαλιστικό και το δημογραφικό ως τα δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα, λέγοντας ότι θα πρέπει να  αντιμετωπιστούν με σαφήνεια και κοινωνική ευαισθησία, όπως με μια σειρά φοροαπαλλαγών για τα νεαρά ζευγάρια.

Παράλληλα, τόνισε ότι το άλλο μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία, η οποία, όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αξιοποίηση των 40 και πλέον δισ. των Ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία διατίθενται για υποδομές και να βρεθούν άλλα 40 δισ. για άμεσες ξένες επενδύσεις, με παράλληλη υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Όσον αφορά το Δημόσιο, τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιούνται σωστά οι δημόσιοι υπάλληλοι, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι κατά των απολύσεων, αλλά υπέρ της αξιολόγησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα των «κόκκινων δανείων» με αναπτυξιακό τρόπο και με διαχωρισμό των «μπαταξήδων» από εκείνους που δε δύνανται πραγματικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ειδάλλως, όπως προειδοποίησε, «θα δούμε να πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από την Μικρασιατική Καταστροφή χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι».

«Εγώ δε θα το παίζω αντιδεξιός και μετά θα παρακαλάω για υπουργείο τον Καρατζαφέρη»

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε σε φίλο του κόμματος, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του με το «παράπονο» ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τη ΝΔ μέσα από τις συγκυβερνήσεις, ρωτώντας τον αν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο: «Η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή που θα δώσει την εντολή για το αν θα συγκυβερνήσουμε. Από εκεί και πέρα θα καλέσουμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου κι αν συμφωνούν με τις ιεραρχήσεις μας, θα συγκυβερνήσουμε. Ειδάλλως, ας μείνουμε στην αντιπολίτευση. Εγώ δε θα το παίξω αντιδεξιός και μετά να παρακαλάω για υπουργείο τον Καρατζαφέρη. Έχουν σχέση οι ιδέες μας με τη δεξιά ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί που βάζουν τέτοια ερωτήματα, έχουν κάποιο λόγο. Εγώ αυτό που θέλω είναι να ενωθούμε, να μεγαλώσουμε και να πάρουμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα στις εκλογές», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ανοίξει ξανά η πόρτα σε «χυδαίους οπορτουνιστές» οι οποίοι έφυγαν από την παράταξη, σε αντίθεση με τον απλό κόσμο, «την πραγματική δύναμη της παράταξής μας και σ΄αυτούς πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα», δήλωσε ο ίδιος.

«Η χρεωκοπία του Καραμανλή έφερε το μνημόνιο»

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του ευρωβουλευτή και για τις ιστορικές ευθύνες του κόμματος για γεγονότα που στιγμάτισαν το σύγχρονο πολιτικό και οικονομικό «γίγνεσθαι», ενώ δεν άφησε έξω από την κριτική και τους εσωτερικούς «οπορτουνιστές»: «Είναι η ευκαιρία της παράταξης να ανανεωθεί, με ανθρώπους με επάρκεια, με γνώση, με κοινωνικό πρόσημο. Δεν μπορώ να πιστέψω πώς αυτή η παράταξη δεν μπορεί να ανδρωθεί με αντιπάλους αυτούς που κυβερνάνε σήμερα και μια δεξιά του Καραμανλή με φερετζέ τον Μητσοτάκη. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ενοχοποιηθήκαμε άδικα σε έναν μεγάλο βαθμό. Τέλος στο παραμύθι στο ότι το μνημόνιο έφερε την χρεωκοπία. Η χρεωκοπία του Καραμανλή έφερε το μνημόνιο», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.