Γιάννης Ραγκούσης από Καβάλα: Ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς μίλησε για «πολιτική οριοθέτηση» από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πρωταγωνιστήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Μήνυμα για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη έδωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφιος για την προεδρεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 2017 στην Καβάλα από το ξενοδοχείο Galaxy.

Το «παρών» στην εκδήλωση ;έδωσαν πολλά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, όπως ο τέως υπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και ο τέως βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, αλλά και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που ενδιαφερόταν να ακούσει τα περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, μιας και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε εφαρμόσει μεγάλες τομές στη Δημόσια Διοίκηση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Ιορδάνης Χοροζίδης, παρουσιάζοντας το βιογραφικό του ομιλητή, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Καβάλας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου μίλησε για τη μακρόχρονη φιλία του με τον πρώην υπουργό «από τα φοιτητικά μας χρόνια, με κοινούς αγώνες και πάντα μπροστάρηδες στα αμφιθέατρα».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μία προσπάθεια να αναδειχθούν στην πολιτική νέα πρόσωπα και «όχι αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην κακή λογιστική» ενώ ανέφερε και μερικές από τις τομές που επιχείρησε ο Γιάννης Ραγκούσης ως υπουργός όπως η δημιουργία της ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η μεταρρύθμιση στον Δημόσιο τομέα «όπου μάθαμε πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στη χώρα», την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως και τον έλεγχο και το «συμμάζεμα» στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ραγκούσης εξήγησε πως επιθυμεί κυρίως διάλογο με όσους παρευρίσκονται στις ομιλίες του λέγοντας πως οι θέσεις του έγιναν σχετικά γνωστές μετά και το πρόσφατο debate στην ΕΡΤ. Ωστόσο στην εισήγησή του ανέφερε πως «αυτό που επιχειρούμε αξίζει όχι τόσο για εμάς αλλά για το ίδιο το κομματικό σύστημα που έχει ανάγκη να ωφεληθεί από μία μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες μεγάλες πολιτικές δυνάμεις».

Εξήγησε, δε, πως «αν αυτοί-ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-αφεθούν, μόνο αδιέξοδα θα προκύψουν για τη χώρα καθώς πρόκειται για έναν δικομματισμό που δεν πάει την χώρα μπροστά αλλά αρκείται σε όλο και πιο λίγα. Στο ποιος είναι λιγότερο κακός για την χώρα, λιγότερο ψεύτης ή ανεπαρκής, παλεύουν για το ποιος είναι λιγότερο χειρότερος».

Ως δεύτερη αιτία που είναι απαραίτητη μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητο για την ίδια την πολιτική, αφού ο κόσμος απομακρύνεται, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι πιο άμεση και ακόμη ο πολίτης δείχνει ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι ψήφισαν μόλις 5,5 εκ. Έλληνες το 2015 ενώ στις εκλογές του 2009 ψήφισαν 7,5 εκ. πολίτες. Σίγουρα δεν είναι καλή εποχή για να ξεκινήσεις ένα νέο κόμμα με την απογοήτευση που υπάρχει στον κόσμο, δεν βρισκόμαστε στο 1974 φορώντας το φωτοστέφανο βγαίνοντας από μία δικτατορία».

Τόνισε επίσης ότι «όλοι εμείς φέρουμε λιγότερο ή περισσότερο ευθύνες για την κρίση, ψηφίσαμε μνημόνια, ακούστηκαν ψέματα, είδαμε ΖΑΠΕΙΑ και σκισίματα μνημονίων αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, προσωπικά νιώθω ότι έχω καθήκον να εισφέρω ό,τι μπορώ για να πετύχει αυτή η παράταξη. Όχι να ανεβάσουμε το ποσοστό μας και από το 6% να πάμε στο 7%, αλλά για τη χώρα. Εγώ μία ζωή πολιτεύτηκα στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ και όταν πια δεν υπήρχε χώρος πήγα σπίτι μου, δεν πολιτεύτηκα με άλλο κόμμα, έχουμε την νοοτροπία να πάρουμε την χώρα στις πλάτες μας στα δύσκολα.

»Ηγήθηκα της προσπάθειας το 2008 με τον Γιώργο Παπανδρέου όταν τότε στις δημοσκοπήσεις μας περνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ορμή του καινούργιου. Καταφέραμε τότε μέσα σε 1,5 χρόνο το 18% των δημοσκοπήσεων να γίνει 43% στις εκλογές του 2009, ξέρουμε πώς να κάνουμε το μικρό μεγάλο», ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις σημερινές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες των περισσότερων στελεχών της, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Τέλος αναφέρθηκε στην «πολιτική οριοθέτηση από τη ΝΔ, που είναι ένα από τα θέματα που θέτω συνεχώς στην δημόσια συζήτηση», θεωρώντας ότι είναι και ο κύριος ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος της Κεντροαριστεράς και συμπλήρωσε με νόημα πως «η παράταξη δεν θα έχει καμία τύχη αν ξανακυβερνήσει με τη ΝΔ», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δε θέλω καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου».

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους.