Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής: Δεν θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε τις επιτυχίες μας στην ανακύκλωση…

Με στοιχεία και αριθμούς η αρμόδια Υπηρεσία του δήμου Καβάλας απαντά στον Μάκη Παπαδόπουλο

Περήφανη για τις «επιδόσεις» μας στην ανακύκλωση δηλώνει η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του δήμου Καβάλας, τονίζοντας, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ότι ο δήμος Καβάλας έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει «άλματα» σε αντιπαραβολή με την αδράνεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και να πάρει και τα εύσημα για τα υψηλά ποσοστά πανελληνίως.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως απάντηση στο δελτίο Τύπου του Μάκη Παπαδόπουλου (διαβάστε το εδώ) στο οποίο ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας όχι μόνον ασκούσε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τομέα της ανακύκλωσης, αλλά επιπλέον προειδοποιούσε για πρόστιμα που… έρχονται εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα ένα συγκεκριμένο σχέδιο!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής του δήμου Καβάλας.

Καταφέραμε πολλά, όταν η προηγούμενη διοίκηση είχε καταφέρει από ελάχιστα έως και τίποτα…

«Για μια ακόμα φορά ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος επανέρχεται στο θέμα της  ανακύκλωσης των απορριμμάτων και προσπαθεί μέσα από γενικολογίες και αόριστες φιλοσοφίες να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στη διοίκηση του Δήμου και ειδικότερα στη Διεύθυνση Ποιότητας  Ζωής.

Αγνοεί συστηματικά ότι ο Δήμος Καβάλας και κατ’ επέκταση οι δημότες μας έχουν πάρει τα εύσημα για τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης απορριμμάτων που έχουν επιτύχει. Επίσης, ο Δήμος Καβάλας είναι από τους λίγους σε όλη την Ελλάδα που κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με συντονισμένες δράσεις να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης, όταν στον τομέα αυτό η προηγούμενη διοίκηση είχε καταφέρει από ελάχιστα έως και τίποτα.

Ωστόσο, επειδή είναι καλό όλοι να θυμόμαστε και επειδή τα στελέχη της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας εργάζονται με πολύ ζήλο πάνω στον τομέα της ανακύκλωσης δεν θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε μιας προς μια τις δράσεις και τις επιτυχίες μας:

Μέχρι το Καλοκαίρι του 2015, η ανακύκλωση αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά στο χαρτί/χαρτόνι και το δίκτυο των μπλε κάδων κάλυπτε πολύ μικρό ποσοστό του Δήμου Καβάλας, με περίπου 160 κάδους. Από το 2014 έως σήμερα, έγιναν οι εξής ενέργειες/δράσεις:

  • Με την υπ’ αριθμό 748/17-12-2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τροποποιήθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Καβάλας και ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ για την ανακύκλωση.
  • Η έναρξη της ενημέρωσης-διανομής επαναχρησιμοποιήσιμων σάκων ανακύκλωσης, έγινε στις 15/07/2015.
  • Έναρξη της επέκτασης του δικτύου μπλε κάδων στις 17/07/2015. Στόχος ήταν η αύξηση των κάδων στους 900 και η περισυλλογή όλων των υλικών συσκευασίας (χαρτί-χαρτόνι, πλαστικό, αλουμίνιο, σιδηρούχα μέταλλα, γυαλί). Επίσης, τοποθετήθηκαν 73 κώδωνες συλλογής γυαλιού, κυρίως πλησίον καταστημάτων εστίασης και καφετεριών.
  • ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 1000 ΚΑΙ ΟΙ ΚΩΔΩΝΕΣ ΓΥΑΛΙΟΥ ΤΟΥΣ 80
  • Τον Ιούλιο 2015, ανανεώθηκε η σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την περισυλλογή Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής από τα διοικητικά όρια του Δήμου Καβάλας.
  • Τον Ιούλιο 2015 πραγματοποιήθηκε διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σε υπεύθυνους λειτουργίας εστιατορίων/αναψυκτηρίων/καφετεριών, με σύντομες οδηγίες σωστής χρήσης των κωδώνων γυαλιού. Επίσης, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας 2 σύντομα ενημερωτικά/ εκπαιδευτικά βίντεο περί της αξίας και του τρόπου ανακύκλωσης.
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, δημοσιεύτηκε δελτίο τύπου στο οποίο έγινε παράθεση συνοπτικών στατιστικών στοιχείων για την πορεία του προγράμματος ανακύκλωσης και δίνονταν οδηγίες προς τους Δημότες, για τη σωστή χρήση των μπλε κάδων.
  • Τον Οκτώβριο 2015, ανατέθηκε η κινηματογράφηση διαφήμισης για την ανακύκλωση, σε ιδιωτική εταιρία. Στη διαφήμιση αυτή, γινόταν επίδειξη όλης της διαδρομής των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, στα απορριμματοφόρα περισυλλογής, στους μεγάλους συρμούς μεταφοράς μέσω του σταθμού μεταφόρτωσης και τελικά στο ΚΔΑΥ Ξάνθης και στη γραμμή διαλογής μέσα στις εγκαταστάσεις του, όπου τα ανακυκλώσιμα υλικά δεματοποιούνται και ετοιμάζονται για να μεταφερθούν σε βιομηχανίες στις οποίες θα ανακυκλωθούν σε νέα προϊόντα.
  • Στις 13 Οκτωβρίου 2015, δημοσιεύτηκε δελτίο τύπου με στοιχεία για την πορεία του προγράμματος ανακύκλωσης.
  • Τον Οκτώβριο 2015, ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε περίπτερο ενημέρωσης για την ανακύκλωση στην έκθεση KavalaExpo Στο περίπτερο υπήρχε προσωπικό και στελέχη του Δήμου Καβάλας, που ενημέρωναν τους επισκέπτες της έκθεσης περί της ανακύκλωσης και των ενεργειών τις οποίες πραγματοποιεί ο Δήμος Καβάλας και η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ για την αύξηση των ποσοτήτων των υλικών που ανακυκλώνονται.
  • Τον Οκτώβριο 2015, έγινε επισήμανση όλων των μπλε κάδων σε ψηφιακή πλατφόρμα (GoogleMaps) και ο σχετικός σύνδεσμος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας, ώστε να μπορεί ο καθένας να δει ακριβώς πού έχουν τοποθετηθεί μπλε κάδοι.
  • Στις 1-2/12/2015, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των καταστηματαρχών από συνεργείο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και του Δήμου Καβάλας, πόρτα-πόρτα.
  • Στις 10 Δεκεμβρίου 2015, τοποθετήθηκαν δέματα ανακυκλώσιμων υλικών στην Πλατεία Καπνεργάτη και παρέμειναν εκεί καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, ως διαφημιστικό βοήθημα- μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης. Τον Δεκέμβριο επίσης, πραγματοποιήθηκε το Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης, με τη συνεργασία της ΕΕΑΑ και της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, στο οποίο έγινε μέσα από ειδικά παιχνίδια, περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών.
  • Στις 28-29/3-2016, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των καταστηματαρχών από συνεργείο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και του Δήμου Καβάλας, πόρτα-πόρτα.
  • Στις 27/5/2016, πραγματοποιήθηκε τροποποίηση και ανανέωση της σύμβασης μεταξύ Δήμου Καβάλας και Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ (που αφορά στην ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού).
  • Στις 31/10-1/11/2016, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των καταστηματαρχών από συνεργείο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και του Δήμου Καβάλας, πόρτα-πόρτα.
  • Στις 4/4/2017, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των καταστηματαρχών από συνεργείο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και του Δήμου Καβάλας, πόρτα-πόρτα.
  • Στις 19/5/2017, ο Δήμος Καβάλας υπέβαλε αίτημα προς την ΕΕΑΑ, για την χορήγηση από τη δεύτερη, μικρού απορριμματοφόρου περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους που έχουν τοποθετηθεί στις στενές οδούς του Δήμου Καβάλας. Το αίτημα εγκρίθηκε και η προμήθεια του Α/Φ έχει ενταχθεί στον οικονομικό προγραμματισμό της ΕΕΑΑ, έτους 2018, οπότε και θα μας το χορηγήσει.
  • Στις 6/10/2017, πραγματοποιήθηκε το Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης στην πλατεία Ελευθερίας, με την εκπαίδευση μαθητών μέσα από ειδικά παιχνίδια, με τη συνεργασία της ΕΕΑΑ και της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ.