Εκλογές στην Κεντροαριστερά: 10 κάλπες στον νομό Καβάλας. Κάλεσμα Τιμοσίδη για αυξημένη συμμετοχή

Συνέντευξη Τύπου της Εκλογικής Επιτροπής υπό τον πρώην υπουργό - Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου 2017-Σε ποια σημεία θα στηθούν κάλπες στον Νομό Καβάλας

Ηαντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του προσώπου που θα ηγηθεί το νέου φορέα της Κεντροαριστεράς έχει αρχίσει. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα ο πρώτος γύρος των εκλογών και οι Εκλογικές Επιτροπές που έχουν οριστεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κεντρικά εργάζονται πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα και, προπάντων, να «δουλεύουν».

Το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017 ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Τιμοσίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για όλα τα διαδικαστικά τον κάθε ενδιαφερόμενο και να διαβεβαιώσει ότι όλα «βαίνουν καλώς». Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν πλαισιωμένος από τον υπεύθυνο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για τον νομό Καβάλας τον πρ. διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Δημήτρη Παπαδόπουλο και τους νέους δικηγόρους Μιχάλη Σκαρτούλη, Άννα Μεϊτανίδου και Πάνο Μαμτσαδέλη.

Η διαδικασία εγγυάται τη διαφάνεια, η συμμετοχή την επιτυχία του εγχειρήματος

Ο κ. Τιμοσίδης ξεκίνησε με μια αναφορά στην τελική δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ) του Νίκου Αλιβιζάτου και η οποία ήταν επιτυχής. «Όλα τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουμε ήταν σε ετοιμότητα, συνδέθηκαν με το διαδίκτυο με το κεντρικό σύστημα και έγινε μια εικονική ψηφοφορία, η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε με ικανοποίηση.

«Σήμερα η δική μας φωνή θέλουμε να φτάσει σε κάθε πολίτη γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από το παλιό γεννιέται το καινούργιο, κρατώντας τις αξίες της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, την ιστορία και όλα τα καλά που έγιναν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Με την εμπειρία μας μπορούμε να αποβάλλουμε όσα πλήγωσαν του συμπολίτες μας, δημιουργώντας ελπίδες στο πολιτικό μας σύστημα. Αυτό θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών που τους εκφράζει όλος αυτός ο χώρος μέσα από τη εκλογική διαδικασία η οποία θα γίνει με διαφάνεια» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός, φανερά αισιόδοξος τόσο για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών όσο και για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που θα «σφραγίσει» το όποιο αποτέλεσμα.

 Όλα έτοιμα από οργανωτικής άποψης

«Καταφέραμε και οργανώσαμε τα εκλογικά τμήματα που είναι δέκα για την Καβάλα και Θάσο σε οκτώ εκλογικά κέντρα. Ευχαριστώ όλους βοήθησαν για την οργάνωση των εκλογικών τμημάτων που έγιναν με τις οδηγίες της Επιτροπής Αλιβιζάτου που ήταν πολύ αυστηρές» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη συνέχεια στις λεπτομέρειες της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

«Οι εκλογές που θα γίνουν στις 12 του μηνός, θα γίνουν σε εκλογικά τμήματα που θα είναι άρτια οργανωμένα, θα υπάρχουν τα άτομα υποδοχής που θα δέχονται τους ψηφοφόρους. Μέσα στον χώρο του εκλογικού τμήματος θα υπάρχει η εφορευτική επιτροπή,  ο χειριστής του tablet που θα τσεκάρει  τους ψηφοφόρους μέσα από τους εκλογικούς καταλόγους και ο υπεύθυνος του κάθε εκλογικού τμήματος που θα φροντίσει για την υλικοτεχνική υποδομή και όλα τα σχετικά. Υπάρχει μια ζηλευτή οργάνωση που δεν θα ταλαιπωρήσει τον κόσμο.

»Στον νομό της Καβάλας προσπαθήσαμε να οργανώσουμε αρκετά εκλογικά τμήματα για την ευκολία του κόσμου και να έρθει κοντά στο εκλογικό του τμήμα. Οι νέοι που γνωρίζουν την τεχνολογία μπορούν ακόμα και σήμερα να γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους για να αποφευχθούν οι ουρές των εκλογών.

»Με τη σειρά μου καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες της Καβάλας να συμμετάσχουν σ΄ αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω πως είναι ευκαιρία για τον δημοκρατικό χώρο να μπορέσει να εκφραστεί, να προωθηθεί κατά τι περισσότερο, γιατί είναι κρίμα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, ο δημοκρατικός κεντρώος χώρος να μην εκφράζεται μέσα από κανένα πολιτικό φορέα. Είναι ευκαιρία την Κυριακή να συμμετέχουμε  σ αυτές τις εκλογές στις οποίες θα συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, σε όλα τα εκλογικά τμήματα με την εθελοντική τους παρουσία» συμπλήρωσε.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα χρειάζετε να ξέρετε για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς που θα διεξαχθούν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017.

Εκλογικό σύστημα

Η εκλογή θα διεξαχθεί με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε δύο γύρους. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει. Στον δεύτερο γύρο ψηφίζουν μόνον όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Ημερομηνίες και ώρες ψηφοφορίας

Η Επιτροπή αποφάσισε ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 και ο δεύτερος (αν χρειασθεί) την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, από 8 π.μ. έως 8 μ.μ.Ειδικά για την περιοχή της Αθήνας, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 9 μ.μ.

Οι υποψηφιότητες

Η Επιτροπή επικύρωσε τον Σεπτέμβριο 2017 τις εξής υποψηφιότητες:
Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δε θα λάβει τελικά μέρος στην εκλογή της 12ης Νοεμβρίου, ως υποψήφιος, μετά από ανακοίνωσή του, λόγω προβλήματος υγείας.

Τόπος ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια που θα λειτουργήσουν σε δημόσια και δημοτικά κατά προτίμηση καταστήματα, με βάση τους καποδιστριακούς κατ’ αρχήν Δήμους. Ιδιωτικοί χώροι θα επιλέγονται μόνον αν δεν καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε δημόσια καταστήματα. Με ευθύνη των εκπροσώπων της Επιτροπής σε επίπεδο Νομαρχίας, το σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το αργότερο 3 μέρες πριν από την εκλογή.

Διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον εθνικό εκλογικό κατάλογο και σύμφωνα με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές (διανομή ψηφοδελτίου, φάκελοι, παραβάν, κάλπη).
Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας έναν σταυρό προτίμησης το πολύ.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, οι πολίτες θα καταβάλουν εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.
Με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, σε κάθε εκλογικό τμήμα θα τηρούνται δυο καταστάσεις: στην πρώτη θα καταχωρούνται τα στοιχεία όλων όσων θα ψηφίσουν και στην δεύτερη μόνον όσων από τους ψηφίζοντες δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος.

Με ευθύνη της Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος θα καταστραφεί δυο μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ ο δεύτερος θα αποτελέσει τη βάση για να καταρτισθεί το Μητρώο Μελών του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Εφορευτικές επιτροπές

Την ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό τμήμα θα διεξάγει εφορευτική επιτροπή, στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων. Αν δεν παρίστανται εκπρόσωποι δυο τουλάχιστον υποψηφίων, η ψηφοφορία ματαιώνεται, εκτός αν, στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα έχει διορισθεί δικηγόρος ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο.

Το Δ.Σ. του αρμόδιου Δικηγορικού Συλλόγου διορίζει πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος, αν το ζητήσει ο νομαρχιακός εκπρόσωπος της ΑΕΔΔ. Προς τούτο επιλέγεται δικηγόρος, κατά προτίμηση μεταξύ όσων εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.

Ιστοσελίδα Επιτροπής

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με αποκλειστικά πληροφοριακό περιεχόμενο: http://www.dpekloges.gr Σε αυτήν αναρτώνται αποκλειστικά οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου της Επιτροπής, καθώς και οι ανακοινώσεις, δηλώσεις και ομιλίες των υποψηφίων. Η ίδια η Επιτροπή δεν θα οργανώσει ούτε θα προσφέρει «βήμα διαλόγου».

Αναφορικά με την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας της Επιτροπής είναι η ακόλουθη: [email protected].  Σε αυτήν μπορούν οι πολίτες να απευθύνουν παράπονα ή καταγγελίες προς την Επιτροπή.

Πού θα στηθούν κάλπες στον Νομό Καβάλας

Δήμος Καβάλας

  • Αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης»
  • Δημοτικό Κατάστημα Κρηνίδων

Δήμος Παγγαίου

  • Δημοτικό Κατάστημα Ελευθερούπολης
  • Δημοτικό Κατάστημα Γαληψού
  • Δημοτικό Κατάστημα Νέας Περάμου

Δήμος Θάσου

  • Δημοτικό Κατάστημα Λιμένα
  • Δημοτικό Κατάστημα Λιμεναρίων

Δήμος Νέστου

Εργατικό Κέντρο Χρυσούπολης