Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Εν μέσω ενστάσεων εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018

Για ένα ρεαλιστικό, συμπαγές και στοχευμένο Πρόγραμμα έκανε λόγο ο Δημοσθένης Τουλκίδης, για έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής με έργα χωρίς πλάνο και προτεραιότητες μίλησε η αντιπολίτευση

Η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Καβάλας για το 2018 ήταν το βασικό θέμα το οποίο απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας κατά τη συνεδρίαση των μελών του το απόγευμα της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017, με το πρόγραμμα να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία, καθώς το καταψήφισε ή δήλωσε «παρών» το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τους επικεφαλής τους να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις.

Δημοσθένης Τουλκίδης: Ο ρεαλισμός είναι αυτός που διέπει το πρόγραμμα

Για ένα ρεαλιστικό, συμπαγές και στοχευμένο Τεχνικό Πρόγραμμα με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης, παραθέτοντας εν συντομία τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος, το οποίο ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ.

«Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε περιορισμένους πόρους και έλλειψη προσωπικού. Συνεπώς, με βάση αυτά τα δεδομένα, εμείς στοχεύσαμε στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, προσανατολιζόμενοι σε έργα με ρεαλιστικό χρονοπρογραμματισμό και μετρήσιμους δείκτες υλοποίησης. Υπάρχουν προτεραιότητες, υπάρχουν μελέτες στρατηγικής στόχευσης, ενώ επικεντρωνόμαστε στη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων, καθώς και των αρδευτικών δικτύων. Το Πρόγραμμα βασίζεται στην απλή λογική, είναι ρεαλιστικό και πάνω από όλα υλοποιήσιμο. Δεν είναι φτωχό, αλλά συμπαγές», δήλωσε ο κ. Τουλκίδης, ενώ υπενθύμισε ότι οι εκπτώσεις από δημοπρατήσεις έργων ανήλθαν στα 700.000 ευρώ το 2017.

Σκληρή κριτική και καθολική απόρριψη από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας δεν ικανοποιήθηκε από τις προτεραιότητες που θέτει το Τεχνικό Πρόγραμμα, με τις ενστάσεις να επικεντρώνονται κυρίως στα έργα τα οποία περιλαμβάνει.

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, απευθυνόμενος στη διοίκηση του δήμου, αναρωτήθηκε «που είναι εκείνος ο μαξιμαλισμός που σας διακατείχε; Επιτέλους προσγειωθήκατε στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό. Ακολουθείτε μια πολιτική χαμηλών πτήσεων, καθώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά. Όμως πού υπάρχουν μελέτες στρατηγικής στόχευσης; Άρα είναι, για παράδειγμα, και ο Διόνυσος μέσα; Και πιστεύετε ότι με 50.000 ευρώ έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον Διόνυσο; Και πού είναι η πρόβλεψη για τον παλιό δήμο Φιλίππων;».

Ο επικεφαλής της παράταξης Καβάλα ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι «δεν βλέπουμε ούτε ένα έργο ανάπτυξης ή κάποιο έργο που να αλλάζει την ποιότητα ζωής μας. Απλά: δεν μπορείτε…», ενώ ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Βαγγέλης Παππάς τόνισε ότι «άλλα λέει ο κ. Τουλκίδης εδώ και άλλα στα ΜΜΕ. Υπάρχει μια συνέχεια της λογικής Σιμιτσή. Βάζετε πράγματα, δεν μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε και τα ξαναβάζετε, όπως είναι ο Διόνυσος. Δεν βλέπω κάτι αναπτυξιακό, εκτός κι αν συμπεριλάβετε τα προγράμματά σας στο Επιχειρησιακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο έχει φιλοδοξίες και θα το ψηφίσω, όχι όμως και το Τεχνικό Πρόγραμμα».

«Δεν υπάρχει στόχος. Βλέπουμε μόνο συνεχιζόμενες μελέτες και έργα, κανένα καινούριο έργο ανάπτυξης. Το μόνο θετικό που βλέπω είναι ότι εντάσσεται στα νέα έργα η κατασκευή υποδομών στο Περιγιάλι. Έχεις μελέτες, έχεις και έργα, δεν έχεις μελέτες, δεν κάνεις έργα. Δεν έχετε κάνει καμία διαβούλευση και δεν μπορούμε να σας εμπιστευτούμε», σημείωσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση, χαρακτήρισε το Πρόγραμμα ως απλό και λιτό «το οποίο το περνάει η διοίκηση Τσανάκα με την τακτική περάστε-σκουπίστε-τελειώσατε. Πού είναι οι απαλλοτριώσεις για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου; Πού είναι τα έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας; Πού είναι τα έργα ανάπτυξης στα χωριά του δήμου; Δε βλέπουμε καμιά αναφορά για τα Τενάγη ή για τα χωριά στα βόρεια του δήμου τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ύδρευση».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Καβάλας για το 2018 εγκρίθηκε τελικά κατά πλοειοψηφία, με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φιλόσογλου-ο οποίος αντικατέστησε τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα η οποία απουσίαζε στην Κομοτηνή-να σχολιάζει εν κατακλείδι ότι οι παρατάξεις δεν πρέπει να έχουν μόνο άρνηση, αλλά και θέση.