Λαϊκή Συσπείρωση για την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη ΦΝΘ: Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί…

Η δημοτική παράταξη χαρακτηρίζει ως «πρόκληση» την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας να εγκρίνει 12.000 ευρώ για την τελετή και διερωτάται «σε τι μοιάζουν αυτές οι μεγαλοπρεπείς φαραωνικές παράτες με τη διδασκαλία του Χριστού;»

Με ένα απόσπασμα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (Κεφ.23,13) η δημοτική παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση και ο επικεφαλής της Χρήστος Ποτόλιας, σχολιάζουν με σκληρή γλώσσα την έγκριση από τη διοίκηση του δήμου 12.000 ευρώ για την ενθρόνιση του νου Μητροπολίτη ΦΝΘ Στέφανου (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Η παράταξη χαρακτηρίζει ως «πρόκληση» την εν λόγω απόφαση και ρωτάει τους «“μεγαλοσταυρίτες ευσεβείς” αντιπάλους, σε τι μοιάζουν αυτές οι μεγαλοπρεπείς φαραωνικές παράτες με τη διδασκαλία του Χριστού;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κατεσθίετε τὰς οἰκίας τῶν χηρῶν καὶ προφάσει μακρὰ προσευχόμενοι· διὰ τοῦτο λήψεσθε περισσότερον κρῖμα (Ματθ. 23,13).

(Αλλοίμονο σας, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, διότι, άπληστοι και πλεονέκτες καθώς είσθε, κατατρώγετε τας οικίας των χηρών και συγχρόνως με το πρόσχημα της ευλαβείας κάνετε μακράς προσευχές· δια τούτο και θα τιμωρηθείτε από την θεία δικαιοσύνη πολύ περισσότερο, παρ’ όσον οι άλλοι άρπαγες και κλέφτες).

Είναι πρόκληση, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας των λαϊκών οικογενειών στη χώρα μας γενικά αλλά και στο Δήμο μας, να ξοδεύονται 12.000 € για την  ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου:

  • Δύο χιλιάδες ευρώ (2.000 €) για: Προμήθεια σταυρού ευλογίας…
  • Έξι χιλιάδες ευρώ (6.000 €) για: Παράθεση επίσημου γεύματος διακοσίων ατόμων… (Σημ.: 30€/κατ’ άτομο).
  • Επτακόσια ευρώ (700,00 €) για: Προμήθεια αναλόγιου από πλεξιγκλάς…
  • Τετρακόσια ευρώ (400,00 €) για: Προμήθεια κόκκινης μοκέτας…
  • Οκτακόσια πενήντα ευρώ (850,00 €) για: Προμήθεια αναλώσιμων υλικών – ειδών κατασκευής…
  • Επτακόσια πενήντα ευρώ (750,00 €) για: Προμήθεια τριών μπάνερ (σε τελάρο)…
  • Πεντακόσια ευρώ (500,00 €) για: Ενοικίαση 300 καρεκλών…
  • Τρακόσια τριάντα ένα (?)ευρώ (331,08 €) για: Προμήθεια έξι ανθοσυνθέσεων…
  • Πεντακόσια ευρώ Εκτύπωση(500,00 €) για: Εκτύπωση προσκλήσεων ενδεικτικού προϋπολογισμού…

Έχει σημασία κατά την άποψή μας, άποψη που από τους «ευλαβείς» επικριτές μας χαρακτηρίζεται ως άθεη, να ρωτήσουμε τους «μεγαλοσταυρίτες ευσεβείς» αντιπάλους μας, σε τι μοιάζουν αυτές οι μεγαλοπρεπείς φαραωνικές, παράτες με τη διδασκαλία του Χριστού; Σε ποια Ευαγγέλια και Αποστολικές Επιστολές περιγράφεται ανάλογη μεγαλοπρέπεια και η χλιδή στη σύντομη ενσάρκωση του υιού του θεού; Δεν ήταν o ίδιος Χριστός που με το μαστίγιο κυνήγησε τους εμπόρους που ασχημονούσαν στο ναό του Σολομώντα, οι έμποροι, οι εξουσιαστές δηλαδή της εποχής; Βέβαια ήταν αυτοί, οι άρχοντες της εποχής, που τον σταύρωσαν γιατί πήγαινε κόντρα στα συμφέροντά τους.

Είχαμε στη χθεσινή συνεδρίαση και τις γνωστές κουτοπονηριές των λαλίστατων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όλη η ομάδα του κ. Σιμιτσή, του κ. Παππά, του κ. Βέρου, με διάφορα προσχήματα κάποιοι, με ελαφριά πηδηματάκια στα μουλωχτά άλλοι, την κοπάνισαν από τη συνεδρίαση για να μην πάρουν θέση φανερά για αυτή την υπόθεση. Τους ρωτάμε με την ευκαιρία, ποια η θέση τους για το συγκεκριμένο θέμα. Βεβαία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πιάσουν πρώτο «στασίδι» στη λαμπερή παράτα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει με ιδεολογικά-πολιτικά επιχειρήματα την άποψή της για το ζήτημα της πίστης και της θρησκείας  και να αγωνίζεται για το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε πιστού, σε οποιαδήποτε θρησκεία κι αν πιστεύει, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, μέσα στα οποία είναι και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη, τα έξοδα όμως δεν μπορεί να επιβαρύνουν τις πλάτες των δημοτών.