Γιατί ΑΜ-Θ και όχι… Θ-ΑΜ; Παράταξη της Κομοτηνής ζητά να… αλλάξει το όνομα της Περιφέρειας και να προταχθεί η Θράκη!

Η πρόταση επικαλείται την ανάγκη για «αλλαγή πολιτικής» και κατατίθεται ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Δημόσια πρόταση κατέθεσε ο Σπάρτακος της Κομοτηνής για να επανεξεταστεί το όνομα της Περιφέρειας μας. Η δημοτική παράταξη σε σχετική της ανακοίνωση προτείνει να προταχθεί η Θράκη στον τίτλο της Περιφέρειας και να ακολουθήσει στην αναγραφή η Ανατολική Μακεδονία προβάλλοντας επιχειρήματα περί της συμβολικής διάστασης του ζητήματος που «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ίσως και μιαν άλλη πολιτική για τη Θράκη».




Η πρόταση αυτή κατατίθεται ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 (διαβάστε περισσότερα εδώ) παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σπάρτακου

«O επικείμενος ερχομός του πρωθυπουργού με το επιτελείο του στην Περιφέρειά μας για το τελοσπάντων αναπτυξιακό συνέδριο της περιοχής είναι ένα γεγονός που γεννά κάποιες προσδοκίες (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία). Ελπίζουμε όλοι να αντιληφθούν ότι μιλάμε για την πιο φτωχή, την πιο μειονεκτική, την πιο ανασφαλή περιοχή της χώρας, για την οποία πολλά πρέπει και μπορούν να γίνουν. Θα ακουστούν αρκετά, εμείς θέλουμε όμως να τονίσουμε ένα απλό μα σημειολογικά σπουδαίο ζήτημα: την ονομασία της Περιφέρειάς μας.

Γιατί λέγεται Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Το λογικό δεν θα έπρεπε να είναι Περιφέρεια Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας; Ο τρόπος με τον οποίο η Θράκη κολλάει απλώς στην ανατολική Μακεδονία δεν δείχνει σαφώς την υποτίμηση που υφίσταται η περιοχή μας; Μήπως δεν είναι η Θράκη το μέγιστο –γεωγραφικά και πληθυσμιακά– μέρος της Περιφέρειας, οι 3 στους 5 νομούς της; Όλοι σκίζονται να λένε πως η Ελλάδα (και η Ευρώπη) αρχίζει στον Έβρο αλλά την ώρα της αποτύπωσης διαβάζουν τον χάρτη …ανάποδα. Η χώρα μας έχει ήδη δύο άλλες Περιφέρειες με το όνομα της Μακεδονίας, Κεντρική και Δυτική, δεν θα υποτιμηθεί το μακεδονικό όνομα αν έρθει δεύτερο στην ανατολή. Στο κάτω κάτω η πρωτεύουσα της Περιφέρειας είναι –ορθώς– η Κομοτηνή, παραδοσιακό θρακικό κέντρο. Άρα;

Καλούμε ως ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κάθε αρμόδιο να δει το προφανές και να κάνει μια μικρή αλλαγή που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ίσως και μιαν άλλη πολιτική για τη Θράκη. Δεν είναι θέμα στενόμυαλου τοπικισμού, είναι ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης της ακριτικής μας ιδιαίτερης πατρίδας στον χώρο της επίσημης ονοματολογίας. Ας γίνει το απλούστατο αυτό πράγμα και για όλα τα άλλα …βλέπουμε».

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης