Αισιοδοξία Κουρουμπλή για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλα-Πρίνος και νέα σύσκεψη στην Αθήνα

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έψεξε τις ναυτιλιακές εταιρίες για τη λειτουργία τους λέγοντας ότι «δεν είναι πολλές φορές και η καλύτερη»-Τι είπε για τα λιμάνια της ΠΕ Καβάλας και για τη διέλευση των φορτηγών από την Κεραμωτή

Στην Καβάλα βρέθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη.

Οι κ.κ. Κουρουμπλής και Λαμπρίδης επισκέφτηκαν τον Επιβατικό και Εμπορικό Λιμένα της Καβάλας και στη συνέχεια μετείχαν σε ευρεία σύσκεψη Φορέων στον ΟΛΚ, παρουσία των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλο, της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα  και του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη, ενώ ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας λίγο πριν αναχωρήσει για την Κομοτηνή, με το θέμα των δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών.

 

Νέα σύσκεψη στην Αθήνα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Η πρώτη κουβέντα του υπουργού ήταν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων Καβάλας-Πρίνου προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ δεν πήρε θέση στο αίτημα του καθορισμού των δρομολογίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη από τις Περιφέρειες.

«Είναι η 3η φορά που έρχομαι στην Καβάλα κι αυτό λέει αρκετά πράγματα. Παράλληλα, θέλω να επισημάνω τη σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στους βουλευτές, τη δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον ΟΛΚ κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αναφορικά με τη δρομολόγηση κάποιων πραγμάτων», δήλωσε στο KAVALA POST ο κ. Κουρουμπλής.

Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση, τόνισε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη λειτουργία κάποιων εταιριών, η οποία «δεν είναι πολλές φορές και η καλύτερη», όμως «όπως βελτιώσαμε κι αναβαθμίσαμε το ακτοπλοϊκό δίκτυο στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, πιστεύω ότι θα βρούμε λύση και σ’ αυτό το θέμα».

«Είχαμε μια συζήτηση με αμεσότητα και ειλικρίνεια με τον υπουργό και θέλω να ελπίζω ότι κάποια από τα θέματα που θέσαμε θα αρχίσουν να δρομολογούνται προς όφελος και της Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και της Περιφέρειάς μας», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Σύσκεψη και για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στον δήμο Καβάλας

Ο υπουργός πληροφόρησε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη με τους φορείς για να συζητηθεί η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας στον δήμο. «Για τους δυο χώρους που είχαμε συμφωνήσει, ήδη η διαδικασία ξεμπλόκαρε από τις εδώ υπηρεσίες και βρίσκεται στα υπουργεία. Είναι θέμα ημερών η έγκριση και από το υπουργείο για να προχωρήσει η διαδικασία. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι οι δεσμεύσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση για να στηρίξει και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός σημαντικού λιμανιού που θα προκαλέσει ενδιαφέρον επενδυτών, είναι σε πορεία δυναμικής εξέλιξης», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΟΛΚ τόνισε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ορίζει ο νόμος 2971. Πρέπει να γίνουν τα ανάλογα τοπογραφικά, να υπάρξει απόφαση από τον φορέα διαχείρισης του λιμένα, μετά απόφαση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας και μετά να θεωρηθούν από ΟΤΑ. Όλα αυτά μάς πήγανε πίσω. Είναι μια διαδικασία που προχωρά κανονικά, έχω δώσει το διαβιβαστικό στη δήμαρχο να ξέρει από ποιους ζητούμε τη σύμφωνη γνώμη, ενώ στο υπουργείο έφτασε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017. Αργήσαμε στον δήμο. Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης πρέπει να εκδώσει θετική απόφαση και μετά να γίνει τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης».

 

Οι διαπιστώσεις από την επίσκεψη στα λιμάνια «Φίλιππος Β’» και «Απόστολος Παύλος»

Κατά την επίσκεψη που έκανε ο κ Κουρουμπλής στα δύο λιμάνια δήλωσε: «Διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ολοκλήρωσης έργων στο “Φίλιππος Β'”. Νομίζω ότι οι ρυθμοί, από αυτά που μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, προχωρούν κανονικά και μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι, μαζί με μια σειρά πιστώσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός που έχουν να κάνουν με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, παίρνει χαρακτηριστικά ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου λιμανιού. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό και τη σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή τα πράγματα παίρνουν μια άλλη εξέλιξη. Οι ίδιες προσπάθειες γίνονται και για το επιβατικό λιμάνι “Απόστολος Παύλος”».

Το θέμα της διέλευσης των φορτηγών από την Κεραμωτή

Αναφορικά με το θέμα της διέλευσης των φορτηγών από την Κεραμωτή, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο Νέστου να προχωρήσει σε μια μελέτη για να δούμε πώς μπορεί τη θερινή περίοδο να υπάρξει μια διευκόλυνση και μεταφορά αυτού του φορτίου έξω από τον οικισμό».

Παρεμβάσεις για τα λιμάνια της Θάσου και το αλιευτικό καταφύγιο

Όσον αφορά άλλα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν την περιοχή, ο υπουργός δήλωσε ότι  «έχουμε εξασφαλίσει άλλες 200.000 ευρώ για να γίνουν μελέτες αξιοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου, ενώ έχουμε χρηματοδοτήσει με 200.000 ευρώ τη βελτίωση υποδομών σε λιμάνια της Θάσου».