Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Καβάλας: Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα από την Κομοτηνή στην περιοχή μας

Τι είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για τους αγρότες, την Εγνατία Οδό και τα διόδια, τον Ε61, τον TAP και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», για τη «Σιδηροδρομική Εγνατία» και για θέματα που άπτονται της Πρωτοβάθμιας Υγείας

Το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης 14 Νοεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή με «συμπρωταγωνιστή» και την Καβάλα, ούσα ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα που άπτονται έμμεσα και άμεσα της Καβάλας και παρόλο που «δεν έβγαλε είδηση», ωστόσο «αποκαλύφθηκαν» οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την περιοχή μας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα «δικά μας» θέματα τα οποία έθιξε ο Πρωθυπουργός

Για τους αγρότες και τη Βιομηχανία

«Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν.

»Η στήριξη της Βιομηχανίας και της Μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την Περιφέρεια. Οι συνολικές υποβολές στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκ. ευρώ.

»Και εδώ, όμως, υπάρχουν θέματα προς αντιμετώπιση, τα οποία δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση».

Για την Εγνατία Οδό και τον Ε61

«Οι υποδομές είναι το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία από μια ακριτική περιοχή της χώρας σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού. Το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40 εκ. ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

»Η σύνδεση της Δράμας τόσο με την Καβάλα (Ε61) όσο και με την Αμφίπολη είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας. Η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει, ώστε να μπορέσουν αυτά τα έργα να υλοποιηθούν.

»Μέσα στον χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία Οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. Άλλη μια δέσμευση αυτής της κυβέρνησης που γίνεται πράξη. Τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑμεΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή.

»Όσον αφορά τη “Σιδηροδρομική Εγνατία”, προτεραιότητα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια».

Για τον TAP και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο. Κεντρικό ρόλο παίζει στο σχέδιο αυτό ο TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020.

»Τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων-και δυνητικά της Ευρώπης-με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (Νότια Καβάλα), για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού».

Για την Υγεία

«Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 Τοπικές Μονάδες Υγείας και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές: 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα.

»Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης, που αφορά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων».

Για τα Λιπάσματα

«Όσον αφορά τα Λιπάσματα, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας και η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους (διαβάστε περισσότερα εδώ)».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

«Σας βλέπω πολύ ανυπόμονους εδώ στη Θράκη. Πάντοτε ήσασταν ανυπόμονοι. Καλό πράγμα είναι, να είστε ανυπόμονοι. Όμως, θέλω να σας πω ότι έχουμε εγκαινιάσει έναν θεσμό, πρωτότυπο θεσμό, τον θεσμό των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων. Έναν θεσμό που δεν υπήρχε στον τόπο, διότι το προνόμιο του σχεδιασμού της ανάπτυξης – και ίσως γι’ αυτό δεν ήρθε ποτέ πραγματική και δίκαιη ανάπτυξη και ισομερώς κατανεμημένη – ανήκε στα γραφεία των Αθηνών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ούτε που θα διανοούταν κάποιος στο παρελθόν να καθίσει ισότιμα, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους, τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και από κοινού να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να ακούσουν κριτική. Ξέρετε, το κάνουμε εμείς αυτό, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουμε περιφερειάρχες ή δημάρχους που να τους θεωρούμε δικούς μας, αλλά η άποψή μας είναι ότι τα προβλήματα είναι δικά μας, όλων. Δεν έχει νόημα, λοιπόν, να φοβόμαστε την κριτική, την διαφορετική άποψη, αλλά να κάτσουμε με ειλικρίνεια, όμως, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

Όταν ξεκινήσαμε, λοιπόν, αυτόν τον πρωτότυπο θεσμό κάποιοι που ίσως να μην μπορούσαν να κατανοήσουν την αξία του διαλόγου και τη σύνθεση σε τοπικό επίπεδο, έσπευσαν να μιλήσουν για επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Και προσπάθησαν, μάλιστα, να αποτρέψουν τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Σήμερα απ’ ό,τι βλέπετε εδώ, ο χάρτης αρχίζει και γεμίζει. Είναι το 6ο αν δεν κάνω λάθος στη σειρά, Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο. Η εξαιρετική επιτυχία όλων των προηγούμενων αποδεικνύει, όχι μόνον ότι αυτή η μηδενιστική προσέγγιση δεν έχει σχέση με την αλήθεια, αλλά αυτό που προσπάθησα να σας πω ποιο πριν: ότι ένας από τους λόγους που οποιοσδήποτε αναπτυξιακός σχεδιασμός στο παρελθόν, δεν κατάφερνε να βγει από τα όρια της Αττικής και να αγγίξει την περιφέρεια, είναι γιατί δεν συζητήθηκε και δεν σχεδιάστηκε ποτέ με τους ανθρώπους της περιφέρειας. Και υπ’ αυτήν την έννοια, αγαπητοί φίλοι και φίλες, θα ήθελα να σας πω ότι δεν πειράζει καθόλου, αν μακρηγόρησε ο αγαπητός περιφερειάρχης. Διότι έχουμε ανάγκη την παρουσία της Αυτοδιοίκησης, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με αυτά που μας λέει. Έχουμε ανάγκη τον αντίλογο, τη διαφορετική άποψη. Είναι στοιχείο της δημοκρατίας αλλά και της κοινής μας προσπάθειας να συνθέσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Και θέλω να πω, ότι σήμερα δεν υπάρχει – θέλω να πιστεύω τουλάχιστον – κανείς καλόπιστος πολίτης ό,τι κόμμα κι αν υποστηρίζει, που να θεωρεί ότι δεν είναι το συνέδριο αυτό, που σήμερα κλείνει τις εργασίες του αλλά το αποτέλεσμά του θα συνεχίσει να αποτελεί τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναδείξουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου σας – που να μην θεωρεί, λοιπόν, ότι το συνέδριο αυτό αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μία ευκαιρία για την περιοχή. Είναι ευκαιρία για όλους μας να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε, να δεσμευτούμε η κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα αλλά και εγώ προσωπικά.

Θα σας πω όμως κάτι, κατά τη γνώμη μου, σοβαρό που προκύπτει από αυτού του είδους τον μηδενισμό στον οποίον αναφέρθηκα αρχικά: Ξέρετε κάτι; Από το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας τις προσπάθειες όχι της κυβέρνησης, αλλά των παραγωγικών τάξεων και της ίδιας της χώρας να ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης. Από το πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοινώθηκε χθες. Από το πώς αντιμετωπίζει κάθε μέτρο και κάθε βήμα, που αποσκοπεί στο να ξεκολλήσει η Ελλάδα από την στασιμότητα. Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore. Κρίνεται. Αποδεικνύει, ποια σχολή σκέψης, ήθους, συνέπειας, σοβαρότητας, εθνικής ευθύνης εκπροσωπεί.

Δεν θέλω να επιμείνω πολύ σε αυτό. Καθένας άλλωστε που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν. Είναι μεγάλη η απόσταση άλλωστε. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο γεγονός, ότι κάποιοι σήμερα προσπάθησαν στα μέσα ενημέρωσης με κάποιες συνεντεύξεις που έδωσαν, λαλίστατοι συνεχώς, να μας ενημερώσουν, ότι το να παρκάρεις αφορολόγητα λεφτά στους εξωχώριους παραδείσους αποτελεί ηθικό, μάλιστα, δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση. Αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί στον καπιταλισμό το παγκόσμιο σύστημα. Δεν θα σχολιάσω καν την ουσία αυτών των απόψεων. Θα σας πω μόνον ένα πράγμα: ότι, αν βρεθήκαμε ως χώρα σε αυτό το σημείο, σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας, δεν είναι, γιατί δεν είχαμε δυνατότητες ούτε, γιατί, όπως μας λέγανε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και από τις ικανότητές μας. Αλλά, γιατί πάντοτε σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας, με την οποία ήρθαμε σήμερα σε επαφή και χθες και σήμερα σε αυτό εδώ το Συνέδριο με τους εκπροσώπους της και από την άλλη μεριά η Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η πρώτη, η Ελλάδα της παραγωγής, του μόχθου, της δημιουργίας πάσχιζε να αναδείξει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, να χτίσει, να δημιουργήσει, να κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα εμπρός.

Η δεύτερη, κοίταζε πάντα πως θα απομυζήσει τον κόπο και τις δυνατότητες της πρώτης και να βρίσκει τρόπους πάντοτε να νομιμοποιεί αυτή την λεηλασία. Και τώρα, σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και την άποψη που λέει, ότι εκτός από νόμιμη, αυτή η λεηλασία ήταν και ηθική.

Εγώ, λοιπόν, αντί απάντησης σε όλα αυτά, θα επιμείνω σε ένα. Η Ελλάδα της αρπαχτής, χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης. Δεν πρόκειται να επιστρέψει, δεν θα την αφήσουμε να επιστρέψει. Από δω και στο εξής, έχουμε όλοι μαζί την ευθύνη, έχουμε όλοι μαζί την υποχρέωση να χτίσουμε ξανά στα πόδια της την Ελλάδα της δημιουργίας. Και εμείς σε αυτό θα επιμείνουμε. Στην προσπάθεια να θεμελιώσουμε, να χτίσουμε, να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα του μόχθου και της δημιουργίας, κλείνοντας ταυτόχρονα με όλα τα μέσα τον δρόμο για την παράδοση της χώρας, για άλλη μία φορά, στους παραδείσους εκείνων των λίγων που οδηγούν στην κόλαση των πολλών.

Θέλω λοιπόν, φίλες και φίλοι, ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, να διαβεβαιώσω, πρώτα απ’ όλα τον δήμαρχο της Κομοτηνής που με βλέπει ως πρωθυπουργό για δεύτερη φορά, να μην στενοχωριέται, γιατί θα έρθω ακόμα αρκετές φορές μέχρι να γίνουν οι εκλογές το Φθινόπωρο του 2019, με αυτή την ιδιότητα. Και σκοπεύω να έρχομαι και μετά με τη δική σας θέληση και τη θέληση του ελληνικού λαού. Δεν φταίω, άλλωστε, εγώ, που προηγούμενοι πρωθυπουργοί ερχόντουσαν στην Κομοτηνή και στη Θράκη μόνον όταν είχαν εκλογική διαδικασία. Εγώ πιστεύω πραγματικά, ότι αυτός ο ιδιαίτερος τόπος έχει πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύω ότι, αν θέλουμε, να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική και γεωπολιτική τοποθεσία της χώρας, αν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο ενεργειακό, κόμβο εμπορίου, κόμβο μεταφορών, δεν έχουμε παρά να επικεντρωθούμε στη Θράκη και να την αξιοποιήσουμε.

Σήμερα, λοιπόν, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης: Από το καθεστώς της περιθωριοποίησης, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τείνει να μετατραπεί σε πόλο σημαντικών εξελίξεων, που αξιοποιούν και ισχυροποιούν την θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτή η μετάβαση, είναι στενά συνδεδεμένη με την δυνατότητα της Περιφέρειας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ανασυγκρότηση, όχι μόνο παραγωγική, αλλά επίσης κοινωνική και περιβαλλοντική.

Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσω από τον πρωτογενή τομέα τις αναφορές μου στον αναπτυξιακό σχεδιασμό αυτής της ιδιαίτερης Περιφέρειας. Διότι υπάρχουν μεγάλες και ορατές δυνατότητες ανάκαμψης της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ανυπαρξία σχεδίου και η αποσπασματική και πελατειακή πολιτική είχε πράγματι καταστροφικά αποτελέσματα στον αγροτικό τομέα, όχι μόνον στην περιφέρειά σας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Για να στηρίξουμε, λοιπόν, μία προσπάθεια ανάκαμψης, δώσαμε προτεραιότητα στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια αύξησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο, βεβαίως, που επιτρέπουν οι κανονισμοί. Και ανοίγουμε πλέον τη διαδικασία σύγκλισης των δικαιωμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες εις βάρος κυρίως των νέων αγροτών, καθώς και μονομέρειες υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων. Έτσι ώστε οι παραγωγικές δυνάμεις στον αγροτικό χώρο, να αρχίσουν να αναπτύσσονται και πάλι με νέα δυναμική και με εξωστρέφεια.

Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση, αποτέλεσε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 334 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί περίπου τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια συνολικά περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό, μαζί με τα προγράμματα Leader ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Για έργα δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας. Για την εγκατάσταση νέων γεωργών. Για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων. Για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για έργα συνεργασίας και καινοτομίας,.

Ταυτόχρονα, προχωρούν έργα που αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις  και της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Αφορούν τους τομείς των εγγειοβελτιωτικών έργων, αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων ύψους 17 περίπου εκ. ευρώ,  όπως και έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, ύψους 2,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Θέλω εδώ να σημειώσω το εξής: Τα  κλειδιά για την ενίσχυση του δυναμισμού και της εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα, καθώς και για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, είναι δύο:

Η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή και η στήριξη νέων και υγειών συνεργατικών εγχειρημάτων. Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί αυτής της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε  με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα των νέων αγροτών για να απαντήσω και σε κάτι που ακούστηκε πριν υπό τη μορφή αιτήματος είναι επιλογή μας σε περιοχές ειδικών συνθηκών όπως εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, να ενταχθεί, πέρα από τους ήδη ενταγμένους και η μεγάλη πλειοψηφία των επιλαχόντων. Κάτι που θα γίνει με την ορθή διαδικασία.

Παράλληλα επιδιώκουμε να αναδιοργανώσουμε τις συλλογικές μορφές της επαγγελματικής οργάνωσης των παραγωγών. Όπως οι οργανώσεις παραγωγών, οι ομάδες παραγωγών και οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Μια αναδιοργάνωση που θα προχωρήσει με όρους δημοκρατικής λειτουργίας, ελέγχου και δικαιοσύνης, με στόχο τη δημιουργία κλίμακας μεγέθους στην παραγωγή.

Επικουρικά προς την κατεύθυνση αυτή, θα λειτουργήσει και μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ενδεικτικά αναφέρομαι σε αυτές που αφορούν την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, τη λειτουργία  τράπεζας γενετικού υλικού, το νόμο κατά των ελληνοποιήσεων, την θεσμοθέτηση και έναρξη λειτουργίας ενός φορέα διαχείρισης της δημόσιας αγροτικής περιουσίας, ώστε να αξιοποιηθεί για παραγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Και ακόμα, την ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα και τις συναφείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ή αξιοποιούν τα προϊόντα αυτά. Το σχετικό πρόγραμμα, η έναρξη του οποίου έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης,  θα βελτιώσει τη θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής και θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Με όχημα βέβαια πάντοτε, την εξαιρετική τους ποιότητα.

Το όφελος για την οικονομία της ΑΜΘ από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολλά προϊόντα της περιφέρειας πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να είναι ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά.

Και θέλω να σημειώσω και κάτι τελευταίο:

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τον τομέα της αγροδιατροφής αποτυπώνεται και στις υποβολές που είχαμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 46,2% των αιτήσεων της Περιφέρειας αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά έχουν υποβληθεί 24 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 33,4 εκατ. ευρώ. Με κύρια κατεύθυνση την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Και αυτό είναι μια εξαιρετικά θετική ένδειξη. Για μια δυναμική που αναπτύσσεται και που πρέπει να υποστηρίξουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε.

Έρχομαι τώρα στον δευτερογενή τομέα. Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια. Στην Περιφέρεια σας, υπάρχουν σημαντικές υποδομές βιομηχανικής συγκέντρωσης.  Οι 8 ολοκληρωμένες Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές δίνουν ιδιαίτερη δυναμική. Υπάρχει μια ομάδα σημαντικών βιομηχανικών επιχειρήσεων που αναπτύσσονται και πραγματοποιούν  επενδύσεις στο πλαίσιο μιας υγιούς επιχειρηματικότητας. Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ μια από αυτές.

Στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος  99 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι εδώ υπάρχουν θέματα προς αντιμετώπιση. Τα οποία, μάλιστα, δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Είναι το προϊόν μιας μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση ή το κλείσιμο. Είναι γνωστές οι εμβληματικές περιπτώσεις-και θέλω να αναφερθώ σε αυτές- των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ.

Σε ότι αφορά τα Λιπάσματα: Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας. Η εφαρμογή δηλαδή όλων των αποφάσεων εκείνων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Η λειτουργία του εργοστασίου με όρους υγείας και ασφάλειας. Η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στρατηγικός στόχος που θα έλεγα που αφορά όχι μόνο την Καβάλα αλλά το σύνολο της Περιφέρειας είναι η εξυγίανση  της επιχείρησης και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην επιχείρηση αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Βάζοντας ξανά και την επιχείρηση και ολόκληρη την περιοχή στον βιομηχανικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν, απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεωκοπία, αποφασίζοντας τελικά το συνολικό ξεπούλημα  της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε τιτάνιο αγώνα να στηρίξουμε την   Βιομηχανία Ζάχαρης,  η οποία λόγω της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας, της Αγροτικής Τράπεζας, βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τον ρόλο του μετόχου έχει αναλάβει η εκκαθαρίστρια εταιρεία. Άνοιξαν όμως τα εργοστάσια της ΕΒΖ και στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα. Στηρίχθηκε οικονομικά και με τρόπο συμβατό με τους περιορισμούς της νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις. Οικονομικά σκάνδαλα με ανείσπρακτες οφειλές 50 εκ ευρώ και πάνω στάλθηκαν στις Αρχές. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις κακουργηματικής δίωξης εναντίον στελεχών διοίκησης της ΕΒΖ. Ως προς τη φετινή χρονιά, ολοκληρώθηκε η καμπάνια στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και είναι σε εξέλιξη στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας.

Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να κρατηθεί ζωντανή τη Βιομηχανία Ζάχαρης και να ενισχύσει τη λειτουργία της βιομηχανίας αυτής που αφορά ολόκληρη την περιοχή αλλά εγώ θα έλεγα και ολόκληρη τη χώρα, διότι δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αφορά και τους παραγωγούς. Είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στον χώρο τον αγροτικό. Θα συνεχίσουμε λοιπόν, θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή.

Τέλος για την ΕΝΚΛΩ: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ, συστήνοντας ειδική επιτροπή και αξιολογώντας και βελτιώνοντας  μέσω ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσαν, με δική τους επιλογή. Παράλληλα επισπεύστηκαν νομοθετικά  οι διαδικασίες που αφορούν τις πτωχεύσεις και οι οποίες καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πτώχευσης. Αλλά  δυσκόλευαν και την παραγωγική επαναλειτουργία της αδρανούς βιομηχανικής περιουσίας σε όλη τη χώρα. Η διέξοδος για το θέμα της ΕΝΚΛΩ είναι να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζόμενων. Και φυσικά  με την συμβολή  των επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτό που έχω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερόμενους είναι ότι παρακολουθούμε στενά και με ιδιαίτερη έγνοια για το δικό τους μέλλον και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Έρχομαι τώρα, φίλες και φίλοι, στον τομέα της ενέργειας ο οποίος θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός και βεβαίως είναι εξαιρετικά σημαντική η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το στρατηγικό μας σχέδιο στο χώρο της ενέργειας συνολικά, διότι βρίσκεται στο επίκεντρο του συνολικού σχεδιασμού για το φυσικό αέριο που αφορά όλη την Ευρώπη. Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αυτό, παίζει ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχει ήδη κατασκευαστεί με γρήγορους ρυθμούς είναι αλήθεια το 50% του έργου, με σχέδιο να είναι ολοκληρωμένο το έργο μέχρι το 2020.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του κάθετου Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας.

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε δεσμευτήκαμε, έφερα τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στην Καβάλα, δεσμευτήκαμε να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού IGB μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και βέβαια μαζί με την Ιταλία εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά και ρωσικού φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς έχουμε μια αντίληψη μια πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και μια πολυδιάστατης αντιμετώπισης και στα θέματα της ενέργειας που κακά τα ψέματα αποτελούν βασικό κορμό της γεωστρατηγικής σφαίρας και της εξωτερικής πολιτικής.

Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια αγορά, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο.

Τα έργα αυτά είναι:

Η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος της Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου για λόγους ασφάλειας και ανεφοδιασμού και βεβαίως η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται  στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. Μέσω αυτού του αγωγού το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αεριοποιείται και θα προωθείται  τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μέσω αυτού του αγωγού, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα αεριοποιείται και θα προωθείται, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Με εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές, θα έλεγα εγώ, δεδομένων και των μελλοντικών δυνατοτήτων εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και κατά την επίσκεψή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνεπώς, η Αλεξανδρούπολη και με αυτό το έργο αποκτά μια βαρύνουσα σημασία στον χάρτη της περιοχής, στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.  Όλα τα παραπάνω είναι έργα σημαντικά, όχι μόνο γιατί αναδεικνύουν τη χώρα ως σημαντικό ενεργειακό παίκτη. Είναι έργα σημαντικά για την περιοχή γιατί δίνουν και θέσεις εργασίας και δίνουν προοπτική ανάπτυξης στην τοπική οικονομία. Την ίδια στιγμή, η στρατηγική μας στοχεύει στην επέκταση του δικτύου και συνεπώς της χρήσης φυσικού αερίου εντός της χώρας, καθώς αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη που θα έχουμε από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τους τελικούς καταναλωτές.

Έτσι λοιπόν, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), θα προχωρήσει άμεσα στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ώστε να περιλαμβάνει τις μεγάλες πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη και την Ορεστιάδα, την Καβάλα. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του δικτύου, προβλέπεται να έχει συνδεθεί περίπου το 50% της Περιφέρειας και αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους πολίτες, για τους καταναλωτές, για τις επιχειρήσεις και ότι αυτό σημαίνει φτηνότερη ενέργεια. Πέρα, όμως, από το Φυσικό Αέριο, σημαντικός παράγοντας μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, είναι η αξιοποίηση των νέων μορφών ενέργειας, όπως για παράδειγμα η γεωθερμία, τα αιολικά, η βιομάζα,  το βιοαέριο. Τέτοιες μορφές ενέργειας, συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή, ειδικά στα θερμοκήπια και στις κτηνοτροφικές μονάδες, επισκέφτηκα σήμερα ένα απ’ αυτά που χρησιμοποιεί θερμοκήπιο, που χρησιμοποιεί γεωθερμία, μπορούνε λοιπόν να παίξουνε καθοριστικό ρόλο για την αύξηση της παραγωγικότητας, για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αυτονομία της περιοχής.

Ειδικά για την γεωθερμία, πρέπει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά συγκροτημένα το Υπουργείο Υποδομών, ενέταξε τρεις μελέτες για όλη τη Βόρειο Ελλάδα, προκειμένου να μελετηθούν δίκτυα γεωθερμίας για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, και της μεταποίησης και βεβαίως και παραγωγικών μονάδων, μεταποιητικών και παραγωγικών μονάδων. Και εξ όσων γνωρίζω στην ίδια δράση προχωρούμε και στη Σαμοθράκη. Ταυτόχρονα, πρόκειται να έρθει άμεσα στην Βουλή  νομοσχέδιο, κατά την άποψη μου νομοσχέδιο τομή, που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μια θεσμική πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε απλούς πολίτες, σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις, να συμμετάσχουν σε ενεργειακά σχήματα ως παραγωγοί ενέργειας. Ενώ μέσα στις δυνατότητες των, ας το πούμε έτσι, των αυτοπαραγωγών θα είναι και ο συμψηφισμός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν με την συνολική ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή πραγματικά. Τέλος, οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας κατέχουν, θα έλεγα, ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα που σχεδιάζουμε. Έχουν, δε, βαρύνουσα σημασία σε περιοχές όπως η δική σας, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα.

Με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» το ενδιάμεσο, καλύψαμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από παρελθόν, εξασφαλίζοντας όμως πόρους για να ενταχθούν σε αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι. Παράλληλα,  προχωρούμε άμεσα το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα ξεκινήσει μέσα σ΄ αυτό το μήνα, μέσα στο Νοέμβριο, στοχευμένο ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών. Εκτός, όμως, από την ενίσχυση των νοικοκυριών, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό μας, έχει επίσης η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος, για την ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. Τα στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται αφορά τον τριτογενή τομέα, δηλαδή, υπηρεσίες, τα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες.

Φίλες και Φίλοι,

θα αναφερθώ τώρα στον τομέα των υποδομών. Άλλωστε, είναι ένας από τους τομείς, όπου απασχολεί ίσως περισσότερο και δικαίως κάθε συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο, την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε εντός πριν από λίγο μας απασχόλησαν κάποιες διαφωνίες, κάποιες διαφορετικές σκέψεις σε σχέση με τις απαραίτητες υποδομές, τον σχεδιασμό των δρόμων.

Εγώ θα ήθελα εισαγωγικά να σας πω ότι οι  υποδομές είναι πράγματι το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, από μια ακριτική περιοχή της χώρας σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού. Και βεβαίως το οδικό δίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Σε ότι αφορά λοιπόν το οδικό δίκτυο έχουμε τους κάθετους οδικούς άξονες της  Εγνατίας. Ολοκληρώσαμε τον Κάθετο άξονα της Ροδόπης από την Κομοτηνή, Νυμφαίο μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σε λίγες μέρες, παραδίδεται το τμήμα «Μάνδρα – Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο-Μάνδρα». Και έτσι πιστεύω ότι επιτέλους ο Έβρος αποκτά μετά από αίτημα δεκαετιών  έναν ασφαλή κάθετο άξονα.

Σε δεκαπέντε ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη-Εχίνος-ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ πρόσθετα το Υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε έργα οδικής ασφάλειας ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψουν ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η σύνδεση τώρα της Δράμας, με την Καβάλα αλλά και με την Αμφίπολη είναι η διχογνωμία για την οποία αναφέρθηκα πριν, οι διαφορετικές οπτικές. Εγώ θα έλεγα ότι η δική μας δέσμευση σε αυτό το σημείο είναι ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει. Θα προχωρήσουν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να έχουμε πλήρη την εικόνα της βιωσιμότητας, ώστε τα έργα να μπορέσουνε να υλοποιηθούν. Και θα έλεγα ότι υπάρχει χρησιμότητα και στις δύο πλευρές. Η μία χρησιμότητα αφορά την πιο άμεση, την πιο γρήγορη μετακίνηση των πολιτών της Δράμας που δικαίως πολλές φορές παραπονιέται ότι ίσως είναι από τις ξεχασμένες πόλεις της περιφέρειας, προς τις Σέρρες, την Αμφίπολη, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη.

Η άλλη εκδοχή αφορά την μελλοντική προοπτική της διασύνδεσης της Καβάλας, της Δράμας με τη γειτονική Βουλγαρία.

Συνεπώς η δέσμευση μας είναι ότι η μελετητική ωρίμανση των έργων θα προχωρήσει ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Ενώ οι συνδέσεις τώρα των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με την Εγνατία είναι έργα τα οποία ήδη βρίσκονται στη φάση της μελέτης.

Μέσα στο χρόνο επίσης και αυτό είναι κρίσιμο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, ώστε η Εγνατία να είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίον θα εγκατασταθεί αναλογικό σύστημα διοδίων. Όσο δηλαδή δρόμο διανύεις αναλόγως θα πληρώνεις. Και αυτή ήταν μία δέσμευσή μας που την κάναμε πράξη. Τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουνε τη χαμηλότερη δυνατή χρέωση 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας με προβλήματα αναπηρίας σε όλο το οδικό δίκτυο αλλά και απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

Έρχομαι τώρα στα σιδηροδρομικά έργα.

Γιατί πιστεύω ότι στη χώρα μας δυστυχώς ο σιδηρόδρομος αδικήθηκε. Η βασική επιλογή ήταν οι αυτοκινητόδρομοι. Ίσως να ταίριαζε αυτό και στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ίσως να ταίριαζε και στην ανάγκη των αυτοκινητοβιομηχανιών να έχουν περισσότερα κέρδη.

Παρόλα αυτά μια από τις  βασικές υποδομές για μία χώρα – από την περίοδο του Τρικούπη, όχι τώρα – έμεινε πάρα πολύ πίσω. Εμείς, λοιπόν, έχουμε ένα όραμα, το οποίο και προωθούμε. Τη λεγόμενη σιδηροδρομική Εγνατία.  Προωθούμε άμεσα και σε ότι αφορά το σκέλος από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα, από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Μπουργκάς, στη Βάρνα, στο  Ρούσε και επιπλέον και στη Ρουμανία. Ένα σχέδιο, το οποίο θα έχει την άμεση χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πράγμα το οποίο διασφαλίσαμε στην από κοινού συνάντηση  που είχαμε μετά τη σχετική συμφωνία και τις υπογραφές μνημονίου συνεργασίας, εγώ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός και τη συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Γιούνκερ.

Τα σιδηροδρομικά έργα που θα ενταχθούν στη σιδηροδρομική Εγνατία έχουν ενδιαφέρον.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η σύνδεση με τα λιμάνια. Και βεβαίως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το λιμάνι της Καβάλας όπου θα δημιουργηθεί νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή- διότι η Καβάλα- κακώς, κάκιστα- δεν είχε μέχρι σήμερα σιδηρόδρομο και θα συνδεθεί με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη στην περιοχή Τοξότες της Ξάνθης.

Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη και η δεύτερη φάση μελετών ενώ η τρίτη φάση των μελετών είναι σε φάση δημοπράτησης της σύμβασης. Ακόμα το έργο εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμένιου έχει κατατεθεί και αυτό για χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιούνκερ.

Το πιο όμως το πιο σημαντικό, όπως σας είπα, είναι το μεγάλο αυτό έργο, το μεγάλο αυτό όραμα, που συνδέει το Αιγαίο ουσιαστικά με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

Θα ήθελα ακόμα να σταθώ, πριν ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου για τα έργα των υποδομών, στο βάρος που δίνουμε στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και βεβαίως στη στήριξη των περιοχών που έχουν πληγεί. Τόσο για τη Σαμοθράκη, όσο και για τον Έβρο, έχει δρομολογηθεί συνολικός σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να λυθεί αυτό το τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα. Όσο θυμάμαι τουλάχιστον στον Έβρο αντιμετωπίζουμε προβλήματα πλημμυρών. Το ίδιο ισχύει και για την Καβάλα, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία για την μελέτη στα Τενάγη.

Φίλες και Φίλοι,

να περάσω στα θέματα που αφορούν το μέλλον, τις υποδομές του μέλλοντος. Γιατί πράγματι η συζήτηση για τη νέα εποχή είναι η συζήτηση που αφορά την ψηφιακή οικονομία, την ψηφιακή ανάπτυξη, που εμείς θέλουμε να είναι δίκαιη, να δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες στα εργαλεία της νέας εποχής, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν, γιατί για εμάς αυτό πρωτίστως είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η  πρώτη ενέργεια που κάναμε ήταν να αντιμετωπίσουμε το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες 410.000 νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, όπως επιβλήθηκε κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα της Digea.

Και αναφέρομαι στη  δράση για την «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μόνιμων Κατοίκων των Απομακρυσμένων Περιοχών της Χώρας στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης», πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε εδώ από τη Θράκη, την  περασμένη Άνοιξη. Γιατί για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται σε όποιο Θεό και αν πιστεύουν.

Ως τις 8 Νοεμβρίου 2017, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα 5.191 νοικοκυριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης. Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας θα καλυφθεί από το πρόγραμμα τηλεοπτικής κάλυψης των «λευκών περιοχών» ολόκληρης της Επικράτειας. Ενώ σε ότι αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών, στο πλαίσιο του προγράμματος Rural Broadband.  Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καλύπτονται 157 οικισμοί, δηλαδή 40.135 κάτοικοι.

Στον τομέα της Παιδείας, της Έρευνας και της Καινοτομίας θα έλεγα ότι μία  από τις ενδείξεις του δυναμισμού της περιοχής είναι η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας σε πολλαπλούς επιστημονικούς τομείς και βεβαίως η λειτουργία με παραδειγματικό τρόπο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να βγαίνουν εξαιρετικοί επιστήμονες αλλά και να έχουμε πολύ σημαντικά προγράμματα με διεθνή αναγνώριση.

Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι διπλή: να βρούμε τρόπο ώστε οι ερευνητές, οι νέοι επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα αλλά και να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Με το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.  Στο πλαίσιο αυτό στον  τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δρομολογούνται  έργα με τη συμμετοχή 21 επιχειρήσεων με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκατ. ευρώ.

Ενώ στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς έχουν υποβληθεί προτάσεις προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, με 269 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών.

Τέλος, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία».

Έρχομαι όμως αυτό που σας είπα αρχικά. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και τμήμα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα έλεγα λοιπόν, ότι διαθέτει πολύ σημαντικές νησίδες επιστημονικής αριστείας. Δεν θα  αναφερθώ αναλυτικά στο υψηλού επιπέδου ερευνητικό τους έργο. Αξίζει όμως να αναφέρω, για να ακουστεί και έξω από αυτή την αίθουσα, είναι πολύ σημαντικό, στη συνεργασία του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με το γνωστό και φημισμένο CERN. Άρα εδώ βλέπουμε προσπάθειες πολύ σημαντικές που βγαίνουν έξω από τα σύνορα της χώρας και είναι λάθος να αυτομαστιγωνόμαστε θεωρώντας ότι δεν έχουμε το επιστημονικό υπόβαθρο και τεχνολογικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα άξια της στήριξης και της υποστήριξής μας για να πάνε ακόμη πιο μπροστά.

Ώριμοι τομείς έρευνας είναι στο Πανεπιστήμιο είναι ο τομέας της αγροδιατροφής, της μοριακής βιολογίας, της ιατρικής, οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Ενώ στο Πολυτεχνείο, η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Υποστηρίζονται ήδη start-ups επιχειρήσεις και στον τομέα των αρωματικών φυτών, των mobile εφαρμογών, των ενσωματωμένων σε υφάσματα συσκευών δηλαδή σε τομείς όπου η καινοτομία και η νέα τεχνολογία παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Θέλω όμως εδώ να αναφερθώ και στο ερευνητικό δυναμικό της Περιφέρειας. Έχει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης των πρωτοβουλιών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας που αφορούν και τομείς ιδιαίτερης σημασίας όπως ο τομέας του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της εξατομικευμένης ιατρικής, τις αλυσίδες αξίας στην αγροδιατροφή, τομείς όπου μπορεί πραγματικά να γίνουν πολύ σημαντικά επιτεύγματα.

Ενώ, μια νέα δράση είναι αυτή  που αφορά τη δικτύωση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και τη συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να αξιοποιηθεί από τα ιδρύματα της Περιφέρειας.

Φίλες και Φίλοι,

επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, μια αναφορά σε ένα εντελώς ειδικό για την Περιφέρεια αυτή θέμα, που θα έλεγε κανείς ότι δεν αφορά την ανάπτυξη. Αλλά υπό μία έννοια αφορά την ανάπτυξη. Διότι εμείς δεν θέλουμε μόνο ανάπτυξη, θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη. Και η δικαιοσύνη και η ισονομία είναι στοιχείο του σχεδιασμού μας για τη δίκαιη ανάπτυξη.

Θέλω να αναφερθώ σε ένα ειδικό θέμα που αφορά τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα.  Η κυβέρνησή μας υλοποιεί με συστηματικό τρόπο ένα σχέδιο αντιμετώπισης των ελλείψεων και των ανισοτήτων που αφορούν τον μειονοτικό πληθυσμό, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Πρώτον, στην Παιδεία, όπου το μήνυμά μας είναι σαφές. Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων προβαίνουμε στις κινήσεις που χρειάζονται ώστε τα δημόσια νηπιαγωγεία να ανταποκρίνονται και στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών της μειονότητας. Παράλληλα ωστόσο οφείλουμε να  εξασφαλίζουμε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία, όπως για παράδειγμα στο μειονοτικό γυμνάσιο Ξάνθης και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεύτερον,  ενισχύουμε και θα ενισχύουμε και την επόμενη περίοδο, όπου αυτό είναι αναγκαίο τις προσπάθειες για χρηστή διοίκηση και διαφάνεια.

Υπάρχει όμως και άλλο ένα ζήτημα σημαντικό.

Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας – και αυτό δεν ξέρω αν το γνωρίζουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας,  είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς συμβαίνει – δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου. Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κάτι που μας περιποιεί τιμή ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις μας, πεποιθήσεις μας σε ό,τι αφορά την – θέλω να πιστεύω – κοινή αντίληψη όλων για την υπεράσπιση των στοιχειωδέστερων εκ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.

Εμείς, λοιπόν, σήμερα αποφασίσαμε αυτή την πραγματικότητα να την αλλάξουμε και  να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος και να ανοίξουμε τον δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέποντας έτσι τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στον σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα υπηρετήσει τους ακόλουθους πέντε στόχους:

Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, τη δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται υποχρεωτικά στα αστικά δικαστήρια.

Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

Τέταρτον, θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

Και πέμπτο, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Σας καταθέτω τις προτάσεις μας αλλά και τις δεσμεύσεις θα έλεγα απέναντι στους πολίτες. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί, σε ιδέες, σε παρατηρήσεις, σε απόψεις και θα κάνουμε διάλογο  για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε και από αύριο υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση.

Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε αφορούν μόνο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ωστόσο εγώ θα έλεγα ότι οι αλλαγές που επιδιώκουμε μας αφορούν όλους. Γιατί είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες και της πλειονότητας και της μειονότητας  να βρούνε ακόμη περισσότερα κοινά στοιχεία. Κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν κάνει ακόμη πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή, τους δεσμούς μας που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους θα καταφέρουμε να φέρουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές προς όφελος όλων, προς όφελος της κοινωνίας. Και προς όφελος της χώρας μας, της χώρας αυτής που υπηρετούμε όλοι ανεξάρτητα- επαναλαμβάνω από διακρίσεις.

Φίλες και φίλοι,

ξέρω ότι η τοποθέτησή μου σε αυτό το Συνέδριο ίσως να είναι η μακρύτερη τοποθέτηση από όλα τα συνέδρια αλλά ο διάλογος που αναπτύχθηκε αυτές τις δύο ημέρες ήταν εξαιρετικά γόνιμος.

Και ξέρετε ο πρωθυπουργός έχει μια ευθύνη, να μην παραλείψει κάτι,  αυτά που λέει αποτελούν ταυτόχρονα και τον οδικό χάρτη γιατί είναι δεσμεύσεις. Και αυτό που έχει σημασία να πω αγαπητέ δήμαρχε και αγαπητέ περιφερειάρχη είναι ότι δεν θα τελειώσουμε εδώ. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και ο διάλογος αλλά και η παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού μας και των όσων εξαγγέλθηκαν. Μετά το τέλος των 13 περιφερειακών συνεδρίων τότε θα αρχίσει και η πιο ουσιαστική ίσως διαδικασία.

Όπου θα κληθείτε εσείς οι φορείς όλοι, οι δήμαρχοι αλλά και οι παραγωγικοί φορείς. Θα έρθετε εσείς στους υπουργούς, μικρά υπουργικά συμβούλια με τις τοπικές κοινωνίες θα κοιτάξουν αυτό που αν δεν κάνω λάθος εδώ στον τόπο σας το λέτε «follow up.» Δηλαδή τη δυνατότητα να έχουμε την παρακολούθηση και την ανάδραση για να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό που από κοινού έχουμε αποφασίσει.

Επιτρέψτε λοιπόν να πω δύο λόγια για τα περιβαλλοντικά θέματα, για το τουρισμό, αλλά και για την υγεία, πριν κλείσω την τοποθέτηση μου.

Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά, ποιος το είπε αυτό; Εσείς γλυτώσατε νωρίς. Βλέπω εδώ και το δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης Ο εθνικός σχεδιασμός  για την ανακύκλωση έχει πλέον ολοκληρωθεί, και στο πλαίσιο της διαχείρισης στερεών απορριμμάτων προωθούνται εμβληματικά έργα υποδομών αλλά και ώριμες παρεμβάσεις για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων.

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» θα χρηματοδοτηθούν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη και τη Καβάλα, ενώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν έργα όπως ο ΧΥΤΥ του Ανατολικού Τομέα ΑΜΘ, και ο ΧΥΤ Ξάνθης.

Σε ό,τι αφορά την λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα, εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο αλλάζοντας την υφιστάμενη απαρχαιωμένη, πολύπλοκη και αποσπασματική λατομική νομοθεσία των τελευταίων 30-40 χρόνων.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο. Ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, αλλά παράλληλα και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Και αφορά ιδιαίτερα την Περιφέρεια όπου η εξόρυξη μαρμάρου και η ανάπτυξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αποτελούν σημεία αιχμής στην περιοχή.

Τέλος, δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής για το χωροταξικό σχεδιασμό. Εργαλεία για την πολιτική αυτή είναι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμηση που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η επικείμενη θεσμοθέτηση του ενιαίου φορέα του Κτηματολογίου, η ενοποίηση Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίου, η ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης των 11 Περιφερειακών Πλαισίων και η εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, με διαφάνεια, με ασφάλεια δικαίου και με κανόνες κοινούς και σεβαστούς απ’ όλους.

Έρχομαι στον Τουρισμό: Ο φυσικός πλούτος σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία του τόπου σας και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αξιολογήθηκαν 168 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 8,23 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ.

Τα δημόσια έργα συμβάλλουν ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη. Για αυτό, πόροι του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιλεκτικά θα ήθελα να αναφερθώ στην ολοκλήρωση του νέου Μουσείου Αλεξανδρούπολης, στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών στα Λιμενάρια της Θάσου, στα έργα για την ανάδειξη παρόχθιων περιοχών, στην χρηματοδότηση έργων βι