ΣΥΡΙΖΑ: Νά τι κέρδισε η Καβάλα από το Περιφερειακό Συνέδριο της ΑΜ-Θ

Η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος επισημαίνει τα όσα ανακοινώθηκαν στην Κομοτηνή και αφορούν στην περιοχή μας - «Πρωτόγνωρη η εμπειρία του Συνεδρίου»

Για μια πρωτόγνωρη διαδικασία που έφερε τη συμμετοχική δημοκρατία στο προσκήνιο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής στον απόηχο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας απαριθμεί τα όσα εξαγγέλθηκαν το διήμερο Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και αφορούν στην περιοχή μας, τονίζοντας παράλληλα την προετοιμασία που προηγήθηκε του Συνεδρίου έτσι ώστε όλοι οι φορείς της Καβάλας να καταθέσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για την Ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από τη διαβούλευση και τον διάλογο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Συμπεράσματα Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου

«Κανείς δεν περισσεύει σ’ αυτήν την προσπάθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κινήθηκε πάνω σ’ αυτή την ιδέα το προηγούμενο διάστημα, συλλέγοντας τις προτάσεις των φορέων του νομού και προωθώντας τες στους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Το Συνέδριο, ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να τεθούν-εκ νέου-επί τάπητος τα πολλά χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικοί φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ελπίζουμε και επιδιώκουμε, το διήμερο συνέδριο να είναι η αρχή μιας σειράς συναντήσεων, που στόχο θα έχουν την ανάπτυξη της περιοχής μας προς όφελος των πολλών.

Όσον αφορά στο νομό Καβάλας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της βιομηχανίας λιπασμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας» συμπληρώνοντας ότι «η εξυγίανση  της επιχείρησης και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην επιχείρηση αλλά και στην ευρύτερη περιοχή» είναι οι αιχμές που θα βάλει στο άμεσο διάστημα η κυβέρνηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, το διάστημα πριν από το συνέδριο, πιέσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, και μέσω των τριών βουλευτών μας, να έχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση ο πρόεδρος του κόμματος για την κρισιμότητα του ζητήματος αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο «και πέντε».

Επιβεβαιώνοντας τα όσα εξήγγειλε από την Κομοτηνή ο Χρήστος  Σπίρτζης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως , θα προχωρήσει άμεσα στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ συμπλήρωσε το σχέδιο δημιουργία δικτύων γεωθερμίας που θα ενισχύσουν την πρωτογενή παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα την κατασκευή του οδικού άξονα Ε61, σημειώθηκε ότι «η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει». Επίσης, αναφερόμενος στη σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας με την Εγνατία, βρίσκεται σε φάση μελέτης.

Στον τομέα της Υγείας, ανακοινώθηκε πως σε σύντομα χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη ΤΟΜΥ Καβάλας.

Στο θέμα των σιδηροδρομικών έργων, πέραν της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που είναι και το σημαντικότερο έργο στην ευρύτερη περιοχή (το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από το πακέτο Γιούνγκερ), ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να συνδεθεί με νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή το λιμάνι της Καβάλας με τους Τοξότες, έργο με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Στη φάση των ενστάσεων βρίσκεται το αντιπλημμυρικό έργο στα Τενάγη των Φιλίππων βάζοντας, εντός του 2018, τέλος στην ταλαιπωρία πολλών ετών των κατοίκων και κυρίως των αγροτών της περιοχής.

Την ένταξη στο πρόγραμμα «Επιχορηγούμενη Δορυφορική Πρόσβαση των Μόνιμων Κατοίκων των Απομακρυσμένων Περιοχών της Χώρας στους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Ελεύθερης Λήψης» εξασφάλισε και ο νομός Καβάλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, από την ανακοίνωση του προγράμματος, σημείωσε τη σπουδαιότητα της επέκτασης του και στις «λευκές περιοχές» του νομού, αίτημα το οποίο φαίνεται να ικανοποιείται.

Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» θα χρηματοδοτηθούν Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καβάλα.

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι έχει ήδη ενταχθεί το έργο «Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου πρώην ΕΟΚ στο δήμο Καβάλας» προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ ενώ σημείωσε ότι το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο λιμένα Λιμεναριών Θάσου θα γίνει πραγματικότητα και έχει προϋπολογιστεί στα 2,87 εκατ. ευρώ.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση του έργου επέκτασης των κρηπιδωμάτων στο λιμάνι «Φίλιππος Β’», ενώ εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια ΑΜΘ,  την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όλα τα παραπάνω, θα πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ορθότερα. Η πρωτόγνωρη εμπειρία του συνεδρίου είναι για εμάς μία αρχή για μία δημοκρατικότερη διακυβέρνηση, κοντά στον πολίτη, ακούγοντας τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Άλλωστε, διαχρονικά υποστηρίζουμε πως η συμμετοχή των πολιτών είναι η ουσία της Δημοκρατίας».