Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [βίντεο]

Παρεμβάσεις του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στις επιτροπές Ανάπτυξης και Εξωτερικών και συνάντηση με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης συμμετείχε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου στη συνεδρίαση δύο επιτροπών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η πρώτη επιτροπή αφορούσε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή Συναίνεση για την Ανάπτυξη, ενώ η δεύτερη ζητήματα διεύρυνσης της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Σε τοποθέτηση του στην επιτροπή Ανάπτυξης, ο βουλευτής καλωσόρισε την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Συναίνεσης για την Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις», όπως η ανεργία των νέων, οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και η προσφυγιά, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, η φτώχεια, αλλά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι συχνό φαινόμενο σε πολλά σημεία του πλανήτη». Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ενσωματώσει τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο εθνικό πλαίσιο πολιτικής, καθώς, «η ενσωμάτωση των στόχων αυτών ισορροπεί με τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης: την κοινωνική, την οικονομική και την περιβαλλοντική, οι οποίες αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ανθρωπότητα». Έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι οι διακηρύξεις αυτές θα πρέπει άμεσα να περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών, ο Δ. Εμμανουηλίδης υποστήριξε ότι η ενταξιακή πορεία των λαών των Βαλκανίων πρέπει να είναι μια πορεία που βασίζεται σε ένα νέο όραμα για τη συνεργασία λαών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα Βαλκάνια είναι μια πολύ κρίσιμη περιοχή για την Ευρώπη, μια περιοχή που στο παρελθόν γέννησε πολέμους και αντιθέσεις, η οποία όμως σήμερα μπορεί να γεννήσει την ελπίδα για μια νέα πορεία συνεργασίας και συν-ανάπτυξης. Ο βουλευτής τόνισε ότι η περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, εφόσον βέβαια τα κράτη αυτά εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα.

Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η ΦΥΡΟΜ και η Αλβανία. Η πρώτη θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Αντίστοιχα, για την Αλβανία ο Δ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη της ίσης μεταχείρισης όλων των μειονοτήτων και πρόσβασης στα δικαιώματά τους σε όλη την Επικράτεια της Αλβανίας, καθώς και της εφαρμογής των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είχε συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.