Στην πρώτη γραμμή της ΝΔ για το «σκάνδαλο Καμμένου» της Σαουδικής Αραβίας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Κοινή συνέντευξη του Καβαλιώτη βουλευτή με τον Μάκη Βορίδη για τα «ψευδοέγγραφα» που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Εργώδη και αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης της κυβέρνησης στην υπόθεση με τα πυρομαχικά για τη Σαουδική Αραβία κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 ο Τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Βορίδης αμφισβήτησε την αξιοπιστία των εγγράφων που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στη Βουλή σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατά πόσο ο κ. Παπαδόπουλος ήταν νόμιμος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας ότι «εκείνο που κρατάμε σήμερα είναι ότι πια έχει αποδειχτεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος έπαιρνε αμοιβές, ήταν μετά βεβαιότητας ενδιάμεσος μεσάζων και έχει παραβιαστεί ο νόμος. Ο κ. Καμμένος έχει παραβεί τα καθήκοντά του. Γιατί παρέβη το καθήκον του; Ποιον ήθελε να ωφελήσει; Γιατί χρησιμοποιεί ψευδοέγγραφα και λέει ψέματα στο κοινοβούλιο; Αυτά είναι έργο μιας επιτροπής της Βουλής που θα το ερευνήσει. Αλλά αυτή η Βουλή είναι Βουλή συγκάλυψης που θέλει να καλύψει τα πεπραγμένα Καμμένου. Αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει άλλη Βουλή που θα το ερευνήσει. Αυτή η διάταξη (σ.σ. του νόμου του 2011) θεσπίστηκε για να μην δίνονται μίζες. Αυτή η διάταξη παραβιάστηκε. Ο λόγος θα φανεί στην πορεία της προανακριτικής διαδικασίας. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης και παραπλάνησης. Και ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια συμψηφισμού με την εμπλοκή της κας Μητσοτάκη που υποτίθεται ότι σχετίζεται με τον κακό μεσάζοντα, κατά τον πρωθυπουργό, κ. Σφακιανάκη».

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχει βεβαιότητα ότι τα έγγραφα που παρουσιάζει ο κ. Καμμένος είναι πλαστά, αμφισβητείται η γνησιότητά τους. Εμφανίζεται ως εξαγωγική οντότητα της Σαουδικής Αραβίας ο κ. Παπαδόπουλος. Αν ήταν πληρεξούσιος θα έπρεπε να εισάγει όπλα στη Σαουδική Αραβία» και τόνισε ότι παραβιάστηκε ο νόμος 3978/2011 που αποκλείει τους μεσάζοντες από διακρατικές συμφωνίες.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ας πιστωθούμε ως αντιπολίτευση ότι αποτρέψαμε μίζες. Αλλά οι επιλήψιμες συμπεριφορές παραμένουν».

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά στο αν γνώριζε ο πρωθυπουργός η απάντηση που δίνουν στη ΝΔ είναι αυτό «κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό όμως μπορεί να το συμπεράνει» όπως είπε ο κ. Βορίδης «από τη στάση του κ. Τσίπρα» και από την «ανεπιφύλακτη η υποστήριξή» του στον κ. Καμμένο.

Τα στελέχη της ΝΔ για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους έθεσαν δύο ακόμη ερωτήματα: «Πως γίνεται το βράδυ της επερώτησης οι κ.κ Καμμένος και Τσίπρας να υποστηρίζουν τη συμφωνία και την επομένη μέρα το πρωί η κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίζει την ακύρωση της συμφωνίας για ανθρωπιστικούς λόγους;». Και το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο Μάκης Βορίδης είναι πως γίνεται ο πρέσβης μας στο Ριάντ μετά τα όσα καταγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, δηλαδή ότι λειτούργησε για λογαριασμό τρίτου προσώπου επίδοξου μεσάζοντα και μάλιστα αφήνοντας να εννοηθεί ο πρωθυπουργός ότι αυτός ο μεσάζοντας σχετίζεται με την κα Μητσοτάκη, να παραμένει στη θέση του.

Σε αυτό το πλαίσιο τα στελέχη της ΝΔ έκαναν λόγο για «τακτική αναδίπλωσης της κυβέρνησης για να αποφευχθούν οι ευθύνες και να κλείσει η συζήτηση» για μια μελλοντική διερεύνηση που έχει προαναγγείλει η ΝΔ σε επίπεδο πολιτικό και δικαστικό.

Ερωτηθέντες για τι θα κάνει η ΝΔ σε περίπτωση που υπάρξουν αποφάσεις διεθνείς και ευρωπαϊκές που θα επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία με αφορμή την Υεμένη η απάντηση που δίνει η ΝΔ είναι ότι εφόσον υπάρξει διεθνής απόφαση η Ελλάδα δεν μπορεί να σπάσει ένα τέτοιο εμπάργκο.

In this article