Η «δικιά μας» Ελένη Τάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Έτσι χτυπούσαν τα τάγματα εφόδου

Η Καβαλιώτισσα επιστήμονας κατέθεσε με την ιδιότητα της πρώην συντονίστριας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Με την κατάθεση της Ελένης Τάκου, συντονίστριας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας μεταξύ 2012-2015, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 η τελευταία συνεδρίαση για το 2017 στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωνιολόγος Ελένη Τάκου, με πολυετή ενεργό δράση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ελένη Τάκου έλκει την καταγωγή της από την Καβάλα.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιθέσεων που κατέγραψε το Δίκτυο εκείνη την περίοδο, εκ των οποίων πάνω από τις μισές ήταν οργανωμένες και είχαν συγκεκριμένο modus operandi που προσιδιάζει στον τρόπο δράσης της Χ.Α.

Oπως περιέγραψε, πολυάριθμες ομάδες, πεζή ή με μηχανάκια, με μαύρα ρούχα και όπλα (ρόπαλα, μαχαίρια, σιδηρογροθιές), έχοντας πολλές φορές καλυμμένα πρόσωπα με κράνη ή κουκούλες, πραγματοποιούσαν οργανωμένες επιθέσεις κατά μεταναστών τις νυχτερινές ώρες, ενώ συχνά είχαν μαζί τους σκυλιά.

Σε αρκετές από αυτές τα θύματα ταυτοποίησαν ως θύτες μέλη της Χ.Α., είτε αναγνώρισαν διακριτικά της οργάνωσης, είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος καθώς για κάποιες από τις επιθέσεις έχουν καταδικαστεί στελέχη της Χ.Α.: για παράδειγμα η πρόσφατη καταδίκη της υποψήφιας βουλευτή Θέμιδος Σκορδέλη για μαχαίρωμα Αφγανού το 2011 ή η τελεσίδικη καταδίκη των Παπαβασιλείου – Περρή για τον εμπρησμό του μπαρ Cointreau.

Οσον αφορά την επίσης καταγεγραμμένη από το Δίκτυο επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών, υπάρχει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2012 ακριβώς λόγω της σφοδρότητάς της και του κοινού modus operandi, σημείωσε η κ. Τάκου και περιέγραψε ότι, όπως προκύπτει από τη μαρτυρία ενός από τους Αιγύπτιους που δέχτηκαν την επίθεση, μια πολυάνθρωπη, μαυροφορεμένη και οπλισμένη ομάδα, αποτελούμενη κυρίως από άντρες, στοχοποίησε τα θύματα λόγω καταγωγής και όχι προσωπικών διαφορών.

Η Χ.Α. δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα αλλά την κοινότητα στην οποία ανήκουν, τόνισε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που έρχεται από ψηλά είναι ότι «εδώ δεν μπορείτε να υπάρχετε και με τη βία θα σας κάνουμε να φύγετε».

Μετά την ποινική δίωξη κατά της ηγεσίας της οργάνωσης υπάρχει δραστική μείωση στις καταγραφές του Δικτύου, υποστήριξε η πολιτική επιστήμονας, και σημείωσε ότι, πλην της Χ.Α., δεν υπάρχουν επιθέσεις που να συνδέονται με άλλες οργανώσεις.

Η υπεράσπιση επιχείρησε να παρουσιάσει ως αντίφαση την κάλυψη των χαρακτηριστικών των δραστών με κράνη και κουκούλες, τη στιγμή που έφεραν στις μπλούζες τους διακριτικά της οργάνωσης. Ωστόσο, όπως έχει καταδειχτεί από τις πάνω από 100 καταθέσεις μαρτύρων κατηγορητηρίου, μπορεί οι φυσικοί αυτουργοί να προσπαθούσαν να κρύψουν την ατομική τους ταυτότητα, αλλά η Χ.Α. επιδίωκε να γνωστοποιείται ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις προπαγανδίζοντας τη βίαιη δράση της.

Πηγή: efsyn.gr