Δήμος Καβάλας: Θα βοηθήσει τους δημότες με τα «κόκκινα» δάνεια; «Πέρασε» κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του 2018

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τα έργα και τις «επιλεκτικές» επιχορηγήσεις των υπηρεσιών του δήμου-Πού εστιάζει την οικονομική της πολιτική η διοίκηση και ποιοι τομείς ενισχύονται-Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Εν μέσω έντασης και σκληρής κριτικής από την αντιπολίτευση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του δήμου Καβάλας για το 2018, καθώς αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις του Κωστή Σιμιτσή, του Μάκη Παπαδόπουλου, του Βαγγέλη Παππά, του Άρη Βέρρου και του Χρήστου Ποτόλια, ενώ «παρών» δήλωσαν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Παράσχος Αγανικόλας και Κατερίνα Ιωαννίδου.

Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης, αναφερόμενος στα βασικότερα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού, τα έσοδα του οποίου προβλέπονται στα 63.522.679,68 ευρώ, τα έξοδα στα 63.393.753,20 ευρώ και το αποθεματικό στις 128.926,48 ευρώ, τόνισε ότι αυξάνονται τα έκτακτα βοηθήματα, προβλέπονται 150.000 ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και ενισχυμένες, σε σχέση με φέτος, επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων και φορέων που άπτονται άμεσα του δήμου, ποσά τα οποία θα αντληθούν από τα ανταποδοτικά έσοδα τα οποία είναι αυξημένα και προβλέπεται να φτάσουν τα 2,6 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Καλανταρίδης τόνισε ότι στόχος του δήμου είναι να προσλάβει 114 εργάτες εντός του 2018.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκας ότι στόχος της διοίκησης είναι να βοηθήσει τους δημότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, με τη δήμαρχο να σημειώνει ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει και τη βοήθεια της Μητρόπολης ΦΝΘ.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Για έναν τεχνικά σωστό Προϋπολογισμό έκανε λόγο ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, όμως άσκησε σκληρή κριτική όσον αφορά τον βαθμό… προσαρμογής του Προϋπολογισμού στα νέα δεδομένα και ανάγκες της εποχής, ασκώντας, παράλληλα, πολιτική κριτική στη δήμαρχο, λέγοντας ότι «ράθυμα απολαμβάνετε τις χαρές της εξουσίας. Δε βλέπω ποτέ αναμμένο το φως του γραφείου σας. Από τα 63 εκ. ευρώ έσοδα, ξοδέψατε 38 εκ. ευρώ σε μισθούς. Κάνετε μόνο έργα ψηφοθηρικού χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Σιμιτσής.

«Τα έργα σας είναι της φιλοσοφίας “όσα βλέπει η πεθερά”, ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Τι κάνετε με το οδικό δίκτυο, την ύδρευση, τα σχολικά κτίρια και τις παιδικές χαρές; Το μόνο που κάνετε είναι να προσλαμβάνετε δίμηνα με ρουσφέτια», δήλωσε ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος, ενώ ο Βαγγέλης Παππάς από την Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση δήλωσε, απευθυνόμενος προς τη δήμαρχο, ότι «Μας λέτε πράγματα τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Έχετε γίνει ουρά του Λαμπάκη. Δεν αντιδράτε καθόλου».

«Τι κάνετε με τα προβλήματα της καθημερινότητας; Τι κάνετε με τα αδέσποτα; Γιατί δε δίνετε επιχορήγηση στη ΔΕΥΑΚ, όπως δίνετε σε άλλες υπηρεσίες;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση επισήμανε ότι «Τα κονδύλια για τους δημότες είναι ψίχουλα και προσπαθείτε μ’ αυτά να διαχειριστείτε τη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου απάντησε και στη… δυσαρέσκεια του δημοτικού συμβούλου Νίκου Μαυρίδη σχετικά με το 1,5 εκ. ευρώ τα οποία προβλέπονται για την ενίσχυση των υπηρεσιών της, καθώς και με τα άτομα που απασχολεί, τα οποία ο κ. Μαυρίδης χαρακτήρισε ως πολλά, λέγοντας ότι η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ λειτουργεί με 36 άτομα και 10 εξωτερικούς συνεργάτες-επιστήμονες, οι οποίοι δεν παίρνουν ούτε 700 ευρώ, ενώ σχολίασε έμμεσα ότι η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι μια ανταποδοτική υγιής υπηρεσία και όχι επαίτης, στηριζόμενη στα δικά της «πόδια».

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων Ανοιχτή Πόλη και ο Τόπος της Ζωής μας Κωστή Σιμιτσή και Μάκη Παπαδόπουλου αντίστοιχα.

Η τοποθέτηση του Κωστή Σιμιτσή

«Διαβάζοντας τους προϋπολογισμούς όσων ετών είσαστε διοίκηση αντιλαμβανόμαστε ότι η παράταξή σας «δεν κατάλαβε τίποτε, δεν έμαθε τίποτε, δεν θυμάται τίποτε». Έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές στη χώρα και εσείς συνεχίζετε να μη σχεδιάζετε αλλά να χαίρεστε με ραθυμία τις χαρές της εξουσίας.

Το ΕΣΠΑ τρέχει και τελειώνει κι εσείς μακάριοι λειτουργείτε με τις παλιές πολιτικές συνταγές των υποσχέσεων που δεν μπορείτε να εκπληρώσετε. Για το 2017 είχατε προϋπολογίσει το ποσό των 63 εκ. €. Υλοποιήσατε 38 εκ. €, σχεδόν τα μισά. Δημιουργήσατε το πλεόνασμα της αδράνειας και της απραξίας. Ένα πλεόνασμα που θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχατε καταξοδέψει χρήματα σε εκδηλώσεις αμφίβολης διάρκειας, που δεν δημιουργούν πολιτισμικά υπόβαθρα ούτε αφήνουν το αποτύπωμά τους στην πόλη και στον κόσμο.

Είπατε επανειλημμένα πως ο προϋπολογισμός καταρτίζεται σε ένα ασφυκτικό τυπικό πλαίσιο. Σας καλωσορίζουμε στην πραγματική ζωή και σας θυμίζουμε όσα αντιπολιτευτικά λέγατε το 2014 και πιο πριν. Αυτό είναι το καινούργιο αφήγημα της διοίκησης, μια δικαιολογία για τις καθυστερήσεις και την αδράνεια που δείξατε εδώ και τρία χρόνια. Όμως όσο κι αν ο προϋπολογισμός αποτελεί τεχνικό κείμενο, με αυτόν η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας καταθέτει ουσιαστικά την πολιτική της πρόταση και τον σχεδιασμό για το επόμενο έτος. Πίσω και κάτω από τις γραμμές αποκαλύπτονται πολλά.

Τι μας λέει όμως η διοίκηση με τον τρόπο που φτάνει σήμερα για συζήτηση αυτό το θέμα; Θυμίζω πως το πρόγραμμα της «Ανάσας» είχε αφιερώσει ολόκληρες σελίδες για τον τρόπο που θα λαμβάνονται στο εξής οι αποφάσεις, με λαϊκή συμμετοχή, συζητήσεις από τη «βάση» προς τα «πάνω», συνδιαμόρφωση με χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος. Ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμμετοχικός. Τα ξεχάσατε και λυπούμαστε πολύ, γιατί θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα: πώς μια παράταξη με τα δικά σας συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά θα έβαζε τον λαό να αυτενεργήσει.

Άρα, εδώ τελειώνουν τα ψέματα και αρχίζει η ωμή αλήθεια. Παρά την τυπικότητα του προϋπολογισμού, ο σχεδιασμός, οι στόχοι που μπαίνουν πολιτικά, οι διεκδικήσεις και οι οραματισμοί φαίνονται με τρόπο εναργή και σαφή κυρίως στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Καμιά προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας. Παραπονέθηκε ο αντιδήμαρχος για τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα σχολεία. Αντί όμως να εφαρμόζετε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, αντί να εγκαθιστάτε έστω και σταδιακά αντλίες θερμότητας ή άλλους παρόμοιους τρόπους, εσείς προσπαθείτε να υποκαταστήσετε το Κράτος χωρίς όμως πραγματικό όφελος. Καμιά προσπάθεια που να δείχνει ένα μεγάλο όραμα.

Σας ενδιαφέρουν μόνο τα μικρά, που μπορούν να γίνουν άμεσα με προφανή προεκλογικά οφέλη. Πέρυσι είχατε βάλει στον προϋπολογισμό το ασανσέρ της Παναγίας. Φέτος δεν το βάζετε ούτε ως μελέτη. Καμαρώνετε για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ξεχνάτε όμως ότι πρόκειται για δικό μας σχεδιασμό, μακροχρόνιο, βασανιστικό, κοπιώδη. Εσείς αυτά τα αποφεύγετε. Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να κάνετε σχεδιασμό με προοπτική. Θα κάνετε παιδικές χαρές επιτέλους και στα χωριά μας. Αν χρειαστείτε τον ίδιο χρόνο, πάμε για το 2020. Κάνετε αγορές παγίων για την καθαριότητα, χωρίς μελέτη, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς μειώσεις στα τέλη καθαριότητας.

Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου επί διοικήσεώς σας είναι ένα αστείο. Πού είναι ο ξενώνας αστέγων; Τον εγκαινιάσατε και τον αφήσατε κλειστό. Αν δεν υπάρχουν άστεγοι στην πόλη μας, μπορείτε να αλλάξετε τη χρήση του κτηρίου. Σκεφτήκατε κάτι; Εμείς λέμε ότι δεν μπορείτε ούτε κι αυτό. Αναρωτιέστε τώρα για τα κόκκινα δάνεια ή για υποτροφίες απόρων φοιτητών. Τώρα ακόμη; Όταν ο Δήμος και η Δημωφέλεια κέρδισαν την πρώτη δίκη με τον Οργανισμό Λιμένα, εμείς καταστρώσαμε ένα σχέδιο αξιοποίησης των πολλών χρημάτων που θα παίρναμε. Ήσασταν τυχεροί η είσπραξη να γίνει στα δικά σας χρόνια. Τι κάνετε με το ποσό αυτό; Το αφήσατε να σαπίζει στις Τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο. Αλήθεια, τι κάνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας;

Ο προϋπολογισμός σας είναι ανέμπνευστος, ανούσιος, χωρίς προοπτική για την Καβάλα και τα δημοτικά διαμερίσματα. Λυπούμαστε αλλά δεν τον ψηφίζουμε.

Η τοποθέτηση του Μάκη Παπαδόπουλου

«Κυρία Δήμαρχε, είμαστε στον 4ο χρόνο της διοίκησής σας. Εξοργίζομαι από αυτά που διαβάζω στον Προϋπολογισμό: Έργα δεν θα κάνετε, άλλωστε το δηλώσατε. Μελέτες δεν ωριμάζετε. Ευκαιρίες χάνετε. Νέα έσοδα δεν δημιουργείτε, τρώτε από τα έτοιμα. Νέες δουλειές δεν ανοίγουν για τους Καβαλιώτες.

Έχετε έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 64 εκατομμυρίων ευρώ και ούτε λόγος για σχέδιο και δράσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τους νέους της πόλης. Τόσο μπορείτε, μα η Καβάλα αξίζει πολλά περισσότερα. Δυστυχώς, ζούμε μια χαμένη πενταετία για την πόλη μας.

Αδιαφορείτε παντελώς για τους νέους.

Τα έργα για την πόλη μέσω του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, αλλά και μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, αν υλοποιούνταν, θα είχαν και μια άλλη θετική επίπτωση στην τοπική κοινωνία: ΔΟΥΛΕΙΕΣ!

Με την ανεργία στους νέους να «καλπάζει» και να αποτελεί το βασικό θέμα που τους απασχολεί, ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποιο είναι το πλάνο της Διοίκησης για να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας; Απλά, δεν υπάρχει.

Καλά τα πανηγυράκια, τα φρου-φρου και τα αρώματα, τα παιδιά όμως χρειάζονται δουλειές, χρειάζονται όραμα και προοπτική, και δυστυχώς ο Δήμος δεν παρέχει αυτή τη στιγμή τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τα επιμέρους, αναφέρομαι στο έλλειμμα στα τεχνικά έργα, στην άσχημη κατάσταση των δρόμων, στα προβλήματα με την καθαριότητα, στις χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση, στις ευκαιρίες ανάπτυξης στον πολιτισμό, στην κακοδιαχείριση, στις πελατειακές εξυπηρετήσεις και στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.

Η τοποθέτηση του Χρήστου Ποτόλια

«Με τον προϋπολογισμό που μας καταθέσατε και φέτος διαπιστώνουμε ότι και αυτός παρακολουθεί και συμπληρώνει τον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί από τους βασικότερους μηχανισμούς αναδιανομής – σε όφελος των ολίγων – του πλούτου που παράγει ο λαός μας.

Οι κρατικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων είναι προσαρμοσμένοι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018-2021, στις κατευθύνσεις που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και βέβαια στο 4ο μνημόνιο.

Με αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, το οποίο ουσιαστικά αποδέχεστε και στηρίζετε ως διοίκηση, ευθυγραμμίζεται και ο προϋπολογισμός σας. Πλαίσιο που αποτυπώνει τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των ίδιων εσόδων.

Ειδικότερα, με το άρθρο 80Α του 4ου μνημονίου (4472/2017), αποδεσμεύεται το όριο χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσδιορίζεται στα 3,4 δισ. ευρώ ως ανώτατο όριο για τα έτη 2018-2021, ενώ το 2011 το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν στα 5,2 δισ. ευρώ. Με το ίδιο άρθρο του ΜΠΔΣ 2018-2021 επιβάλλεται ραγδαία αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων στα 2,993 δισ. το 2021 από 2,274 δισ. το 2016.

Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση μας, ότι οι Δήμοι είναι αναπόσπαστο μέρος του αστικού κράτους, υπηρετούν τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου  σε τοπικό επίπεδο.

Η αναζήτηση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δευτερευόντων στοιχείων του προϋπολογισμού σαν αιτίες για να τον καταψηφίσουν, αν το κάνουν, αποτελεί τακτική παραπλάνησης επειδή δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας, υποστηρικτές όντες και οι ίδιοι του βασικού ευρωενωσιακού “μονόδρομου” και δέσμιοι των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτόν.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό σας, ακριβώς για  τους βασικούς λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Η διαφωνία μας δεν έχει να κάνει με τη λογική “ναι μεν είναι φτωχά τα οικονομικά, οι πόροι, αλλά να δούμε τι θα κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτή τη μιζέρια πιο αποτελεσματικά και νοικοκυρεμένα, με παραπάνω «διαφάνεια» κλπ.”. Οι αντιλαϊκοί στόχοι δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις δικαιολογίες ότι είναι καταναγκαστικό το πλαίσιο. Αποδέχεστε τα μνημόνια, επιχειρηματολογείτε για την ανάγκη θυσιών από το λαό, στηρίζετε εμπράκτως τον “Καλλικράτη”.

Ουσιαστικά, με ένα προϋπολογισμό της τάξεως των 900€/κάτοικο, ή πιο σωστά των 550€/κάτοικο αν υλοποιηθεί στο 60% όπως αυτός του 2017, επιδιώκετε να διαχειριστείτε τις συνέπειες της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας θα βιώσουν για ακόμα μια χρονιά τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής σας, όπως αποτυπώνεται και στον προτεινόμενο προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά ορισμένα από αυτά είναι:

Έσοδα: Αποτυπώνεται όλη η φιλοσοφία του κρατικού προϋπολογισμού, μειώσεις εσόδων από το κεντρικό κράτος (κωδικοί εσόδων: 12, 1212, 13, 1322-1328 (υπολογίζετε έσοδα αλλά δεν παίρνετε τίποτε) και αυξήσεις στα ίδια έσοδα (κωδικοί εσόδων: 03, 04, 05, 1512, 1513, 2, 322).

Έξοδα: Χαρακτηρίζονται από –Τα ψίχουλα που δίνονται από το ΕΣΠΑ σε σχέση με τις ανάγκες για σχολική στέγη. -Την πλήρη ανεπάρκεια έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.Τα ψίχουλα από τους ΚΑΠ, που δέχεστε αδιαμαρτύρητα, για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου. -Την ουσιαστική εγκατάλειψη των μικροπαραγωγών αγροτοκτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική και τη στήριξη μόνο των μεγαλοξενοδόχων, αφού κοιμάστε και ξυπνάτε με το τροπάρι της αύξησης των τουριστών.

Οι σύγχρονες όμως λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με:

  • Τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνική πολίτικη, τις αναγκαίες υποδομές πολίτικης προστασίας, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, κλπ.
  • Το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού.
  • Το σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – ρύπανση και μόλυνση συνολικά του περιβάλλοντος.
  • Με την αντίσταση στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Διαφορετικά έχουμε ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα, μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Με τη κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας με παράλληλη φορολόγηση  του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Με την εναντίωση στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Με μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.

Απαιτούνται φυσικά πολιτικές προϋποθέσεις για όλα τα παραπάνω, δεν έχουμε αυταπάτες. Αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και κυρίως την εξουσία για τον εαυτό του.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.