Ο «εξάψαλμος» του Μάκη Παπαδόπουλου στη Διοίκηση Τσανάκα με αφορμή τον Προϋπολογισμό του 2018

«Σκληρή» κριτική του επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας ο οποίος κάνει λόγο για «μιζέρια» και «ομολογία αποτυχίας»

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου 2017 ο Προϋπολογισμός του δήμου Καβάλας για το έτος 2018 εν μέσω «πυρών» από σύσσωμη την Αντιπολίτευση (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) με τον Μάκη Παπαδόπουλο να αποδομεί τις επιδόσεις της Διοίκησης Τσανάκα σε όλους τους τομείς: Από τα έργα και τις μελέτες που (δεν) κάνει μέχρι τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό αλλά και τη «φροντίδα» που επιφυλάσσει στη Δημοτική Ενότητα των Φιλίππων.

«Τόσο μπορείτε, μα η Καβάλα αξίζει πολλά περισσότερα», είπε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, προχωρώντας στη συνέχεια σε επί μέρους κριτική συγκεκριμένων ενοτήτων «δράσης» της Δημοτικής Αρχής, επικρίνοντας την έλλειψη οράματος αλλά και σχεδιασμού για τη χρονιά που έρχεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Μάκη Παπαδόπουλου στη συνεδρίαση της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου 2017.

Προϋπολογισμός μιζέριας και ομολογίας αποτυχίας

«Κυρία Δήμαρχε, είμαστε στον 4ο χρόνο της διοίκησής σας. Εξοργίζομαι από αυτά που διαβάζω στον Προϋπολογισμό: Έργα δεν θα κάνετε, άλλωστε το δηλώσατε. Μελέτες δεν ωριμάζετε. Ευκαιρίες χάνετε. Νέα έσοδα δεν δημιουργείτε, τρώτε από τα έτοιμα. Νέες δουλειές δεν ανοίγουν για τους Καβαλιώτες.

Έχετε έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 64 εκατομμυρίων ευρώ και ούτε λόγος για σχέδιο και δράσεις του Δήμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τους νέους της πόλης. Τόσο μπορείτε, μα η Καβάλα αξίζει πολλά περισσότερα. Δυστυχώς, ζούμε μια χαμένη πενταετία για την πόλη μας.

Αδιαφορείτε παντελώς για τους νέους

Τα έργα για την πόλη μέσω του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, αλλά και μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, αν υλοποιούνταν, θα είχαν και μια άλλη θετική επίπτωση στην τοπική κοινωνία: ΔΟΥΛΕΙΕΣ!

Με την ανεργία στους νέους να «καλπάζει» και να αποτελεί το βασικό θέμα που τους απασχολεί, ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποιο είναι το πλάνο της Διοίκησης για να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας; Απλά, δεν υπάρχει.

Καλά τα πανηγυράκια, τα φρου-φρου και τα αρώματα, τα παιδιά όμως χρειάζονται δουλειές, χρειάζονται όραμα και προοπτική, και δυστυχώς ο Δήμος δεν παρέχει αυτή τη στιγμή τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τα επιμέρους, αναφέρομαι στο έλλειμμα στα τεχνικά έργα, στην άσχημη κατάσταση των δρόμων, στα προβλήματα με την καθαριότητα, στις χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση, στις ευκαιρίες ανάπτυξης στον πολιτισμό, στην κακοδιαχείριση, στις πελατειακές εξυπηρετήσεις και στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.

Για τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους

Κυρία Δήμαρχε, θα αναφερθώ επίσης στο πόσο ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ για τους ηλικιωμένους και του ανήμπορούς μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018.
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μοναξιάς και δυσκολία στην αυτοεξυπηρέτηση, στη μετακίνηση, θέλουν το Δήμο δίπλα τους, αλλά δυστυχώς δεν τον έχουν.
Είστε πολύ πίσω στα θέματα κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους αυτούς, τους έχετε σχεδόν εγκαταλείψει.
Χρειάζονται δράσεις και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα.
Αλλά αυτό προϋποθέτει ουσιαστική δουλειά, σχεδιασμό, κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων σε Υπουργεία και Ευρωπαϊκές δομές.
Δυστυχώς αυτό η Διοίκηση δεν μπορεί να το κάνει, δεν την ενδιαφέρει, την ενδιαφέρουν μόνο το “φαίνεσθαι” και οι δημόσιες σχέσεις.
Κυρία Τσανάκα, εκτός από το να σφίγγετε χέρια ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων σε γιορτές και πανηγυράκια, οργανώστε μερικές ουσιαστικές δράσεις για να τους υποστηρίξετε μέσα στην κρίση.

Για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό

Ο πολιτισμός είναι κάτι παραπάνω από πανηγύρια και σόου, μία – δύο συναυλίες με τραγουδιστές πίστας σε πλατείες, για να φωτογραφηθείτε για τα κοσμικά των εφημερίδων.
Είναι ο άλλος βασικός παράγοντας ανάπτυξης της περιοχής. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καβάλας είναι γνωστά (στη Διοίκηση όμως δεν είμαι πολύ βέβαιος ότι τα έχουν αντιληφθεί).
Η Καβάλα μπορεί να γίνει ένα hub, ένας κόμβος πολιτισμού, που σε συνδυασμό με τον τουρισμό, τους Φιλίππους ως μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ και τα δίκτυα προσβασιμότητας, να εξελιχθεί σε μία πόλη πρότυπο τόπου ζωής για νέους ανθρώπους.

Για την κακοδιοίκηση και τα ρουσφέτια

Προλάβατε ήδη στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας σας, να ακούγονται πολλά ΚΑΙ να γράφονται περισσότερα ΓΙΑ τη διαχείρισή σας – ακόμα και με επίσημες καταγγελίες!
Προλάβατε να διορίσετε και μερικούς ανθρώπους του στενού σας κύκλου σε φορείς του Δήμου για να τους εξασφαλίσετε εισόδημα.
Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τον τόπο της ζωής μας από μικρές ή μεγαλύτερες “βουτιές” στο “μέλι”.

Για τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων

Κάντε μια βόλτα κυρία Δήμαρχε να δείτε το χάλι στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Απλά φροντίστε να μη βρέχει όταν θα πάτε, μην “πνιγείτε” σε καμιά λακούβα ή σας παρασύρει κανένας χείμαρρος.
Η Διοίκηση ακολουθεί την τακτική “ό,τι βλέπει η πεθερά”. Δηλαδή καθαρίζουμε και τακτοποιούμε 2-3 βασικά σημεία της πόλης και από εκεί και μετά “δε βαριέσαι”.
Αυτή την λογική την βιώνουν ακόμα πιο έντονα οι κάτοικοι στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, εκεί όπου το οδικό δίκτυο έχει απλά αφεθεί στην τύχη του, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης χρειάζεται άμεση παρέμβαση, υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα με τα νιτρικά και η απίστευτη ταλαιπωρία με τους λάθος λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ.
Και βέβαια, δεν συζητάμε για το χάλι που υπάρχει με τα σχολικά κτίρια, τις παιδικές χαρές κ.ά. Γενικά, τους κατοίκους εκεί τους αντιμετωπίζετε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».