Λαϊκή Συσπείρωση: Τα Καβαλιώτικα νοικοκυριά δεν έχουν ανάγκη από «Μητέρες Τερέζες» για τα «κόκκινα» δάνεια

Η δημοτική παράταξη και ο επικεφαλής της Χρήστος Ποτόλιας βλέπουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη την πρόθεση των δήμων -μεταξύ αυτών και της Καβάλας- να βοηθήσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά-Αναλυτικά η τοποθέτηση της παράταξης

Με αφορμή την «πρωτοβουλία κάποιας δημοτικής αρχής, που σχεδιάζει να “στηθεί” από τον δήμο μια “εταιρεία ειδικού σκοπού“, που θα εξαγοράσει τα “κόκκινα” δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών», η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση και ο επικεφαλής της Χρήστος Ποτόλιας, εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία γίνεται και… παραπομπή στα εν οίκω, δηλαδή στην αναφορά της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα ότι θα επιδιώξει να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη ΦΝΘ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «είναι προκλητικό η Τοπική Διοίκηση να καμώνεται τον προστάτη των λαϊκών νοικοκυριών από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, τον θεματοφύλακα του λαϊκού εισοδήματος, όταν χαρατσώνει ανελέητα τον λαό στη λογική της ανταποδοτικότητας των πάντων, όταν δεν λέει κουβέντα για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Εφορίας», ενώ η παράταξη ζητάει τη διαγραφή όλων των χρεών -ακόμα και των πιο μικρών- των Καβαλιώτικων νοικοκυριών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας.

Την ώρα  που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γενικεύονται από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, για να συμπεριλάβουν μαζικά και σπίτια των λαϊκών οικογενειών. Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται και βγαίνουν σωρηδόν «στη σέντρα» τραπεζών για να παραδώσουν στα ταμεία τους ό, τι έχουν και δεν έχουν, μήπως και σώσουν το κεραμίδι τους. Την ώρα  που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο, έχοντας χάσει την ψυχραιμία της υλοποιώντας τις επιταγές των τραπεζών, των «funds», των «κορακιών», όπως τους έλεγε και η ίδια παλιότερα, ψήφισε ένα ακόμη αυταρχικό, αντιδραστικό μέτρο, για να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, να τρομοκρατήσει, να φοβίσει όσους αντιστέκονται σ’ αυτήν την πολιτική. Σε αυτό το τοπίο εμφανίστηκαν κάποιοι ως «σωτήρες» της λαϊκής κατοικίας, υποσχόμενοι διέξοδο στο λαό, χωρίς οργανωμένη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, την οποία άλλωστε και οι ίδιοι υπηρετούν.

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι, η αναφορά της Δημάρχου στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. για τις προθέσεις της να προβεί, ο Δήμος και μάλιστα σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, στην βοήθεια των καβαλιωτών που έχουν «κόκκινα δάνεια», έχει σχέση με τη κουβέντα που έχει «ανοίξει» από ορισμένους αιρετούς στην Τοπική Διοίκηση, που εμφανίζονται ως …«Μητέρες Τερέζες» και δηλώνουν την πρόθεσή τους να «βοηθήσουν» τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά να σώσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς.

Αναφερόμαστε σε πρωτοβουλία κάποιας δημοτικής αρχής, που σχεδιάζει να «στηθεί» από το δήμο μια «εταιρεία ειδικού σκοπού», που θα εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών, για να τα διαπραγματευτεί στη συνέχεια μαζί τους, υποσχόμενη καλύτερους όρους αποπληρωμής απ’ αυτούς που προσφέρει σήμερα η τράπεζα ή από εκείνους που θα θελήσει να επιβάλει ένα «fund», όταν αγοράσει κοψοχρονιά το δάνειο. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εμπνευστές του σχεδίου δεν το κρύβουν ότι θέλουν να παίξουν ρόλο ανάλογο με αυτόν των «funds», ζητώντας να τους πωληθούν τα δάνεια στις ίδιες τιμές που τα διεκδικούν τα άλλα «κοράκια».

Το σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν προχωρήσουν τέτοιοι σχεδιασμοί, οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να «ματώνουν» μέχρι τρίτης γενιάς για την αποπληρωμή των δανείων τους, την ώρα που οι τράπεζες θα ξεφορτώνονται σωρηδόν τα «κόκκινα» δάνεια, ανεξάρτητα με το ποιος θα τα αγοράσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι προκλητικό η Τοπική Διοίκηση να καμώνεται τον προστάτη των λαϊκών νοικοκυριών από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, τον θεματοφύλακα του λαϊκού εισοδήματος, όταν χαρατσώνει ανελέητα το λαό στη λογική της ανταποδοτικότητας των πάντων, όταν δεν λέει κουβέντα για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Εφορίας.

Επειδή τα «κοράκια» εμφανίζονται με πολλούς τρόπους, ας αφήσουν την κοροϊδία, ότι δηλαδή οι δήμοι μπορούν με αυτό τον τρόπο να προστατέψουν τη λαϊκή κατοικία.

Για το λόγο αυτό, επειδή και η δημοτική αρχή -έπειτα και από τις αντιδράσεις της Λ.Σ.- δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί σχέδιο βοήθειας στους δημότες που έχουν πρόβλημα με κόκκινα δάνεια, σχέδιο που με ρητή δέσμευση της δημάρχου καμία σχέση δεν θα έχει με «funds» και άλλους τέτοιους σχεδιασμούς, σαν αυτούς που αναφέραμε παραπάνω, προτείνουμε να πάρει απόφαση το ΔΣ, για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας όσων χρωστάνε στο Δήμο, συνολικά των φτωχών λαϊκών οικογενειών:

  1. Να διαγραφούν τα πρόστιμα -ακόμα και μικροποσά- που οφείλουν νοικοκυριά καβαλιωτών και αδυνατούν να τα πληρώσουν, με κίνδυνο να βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο της Εφορίας και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που γενικεύονται.
  2. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να καταργήσει το καταναγκαστικό νομικό πλαίσιο που έχει επιβάλει, το οποίο υποχρεώνει εργαζόμενους στους δήμους και προϊσταμένους να στέλνουν στην Εφορία όποιον χρωστάει 300 ευρώ.