Εμμανουηλίδης-Μορφίδης για απολυμένους ΒΦΛ: Η Νέα Δημοκρατία έκλεινε τα μάτια μπροστά σ’ αυτήν τη βαρβαρότητα

Επιτομή της κυβερνητικής πολιτικής για το 2017 από τους βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ: Τι είπαν για τα Λιπάσματα, τα αναπτυξιακά έργα, τον τουρισμό, τις παρεμβάσεις στη Θάσο και τι ελπίδες υπάρχουν για την αλλαγή όδευσης του TAP

Απολογιστική συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου 2017 οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Εμμανουηλίδης: «Η χώρα έδωσε εξετάσεις για το αν μπορεί να παρακολουθήσει τα βήματα της Ευρώπης και να επανέλθει στην κανονικότητα. Παρά τις δυσκολίες, στο τέλος η κοινωνία μας βγήκε όρθια. Αποφεύχθηκε η κοινωνική καταστροφή και διαψεύστηκαν οι “Κασσάνδρες” του εξωτερικού, αλλά κυρίως οι ντόπιες. Είναι απίστευτες οι αντοχές της κοινωνίας, ενώ υπάρχει απόσταση μεταξύ δεικτών και κοινωνίας για να καταλάβουν οι πολίτες ότι δεν εισέπραξαν ακόμα το ότι ο οικονομικός τομέας έχει βελτιωθεί αισθητά».

 

Από τις εξαγγελίες στις πράξεις

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ  μίλησε και για το Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, επισημαίνοντας ότι δεν επρόκειτο για φιέστα, όπως έλεγε η αντιπολίτευση, αλλά για έναν διάλογο ουσίας με την παράλληλη καταγραφή προβλημάτων μιας ξεχασμένης Περιφέρειας, όπως η δική μας και ότι υπήρξαν δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων, σε πολύ μικρό χρόνο, άρχισαν να υλοποιούνται. «Ο πρωθυπουργός έκανε δεσμεύσεις και ήδη κάποιες από αυτές πέρασαν από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση. Παράλληλα, τα 14 συνολικά Αναπτυξιακά Συνέδρια που θα γίνουν, θα οδηγήσουν σε ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2018».

«Τα διόδια είναι μια παλιά ένοχη υπόθεση»

Ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε και στα διόδια, λέγοντας πως πρόκειται για μια παλιά και ένοχη υπόθεση, μέσα από την οποία κάθε πολιτευόμενος προσπαθούσε να ικανοποιήσει τα προσωπικά του συμφέροντα, χρεώνοντας τον κόσμο με παραλογισμό και ενώ όλη η αντιπολίτευση μιλούσε για ένα νέο χαράτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ψυχραιμία είχαν πει ότι δε θα υπάρξει καμιά νέα επιβάρυνση για τους πολίτες.

«Τακτοποιούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος.Τα διόδια είναι μια υπόθεση παλιά και ένοχη. Κάποιοι χρέωναν το δημόσιο με υπαλλήλους. Ήταν συμβατική υποχρέωση τα διόδια στην Άσπρη Άμμο. Όμως ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια. Επίσης, διευκολύνουμε τις τοπικές κοινωνίες που θα περνούν τα διόδια ατελώς. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής για το ποια είναι η κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Για τη λύση στα Λιπάσματα Καβάλας

Όσον αφορά τα Λιπάσματα, ο βουλευτής είπε: «Οι απολυμένοι πέρασαν ένα μαρτυρικό διάστημα ενάμιση χρόνου, όπου  παλεύαμε για το αυτονόητο. Εμείς κρατήσαμε έναν άξονα με τρία βασικά σημεία: Της αποκατάστασης της εργασιακής ανωμαλίας, της κοινωνικότητας στην διαχείριση της επιχείρησης και της ασφαλούς λειτουργίας με πρόνοια για την περιβαλλοντική προστασία. Αντίθετα, απέναντί μας είχαμε ένα σύστημα και τη Νέα Δημοκρατία με τους τοπικούς φορείς της που έκλειναν τα μάτια σ΄ αυτή την βαρβαρότητα και πρέπει να γνωρίζετε πως ό,τι πετύχαμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση».

«Νησίδα ασφαλείας ο τουρισμός για τον τόπο μας»

Ο κ. Εμμανουηλίδης μιλώντας για τον τουρισμό στην Καβάλα και γενικότερα στην ΑΜ-Θ, τον χαρακτήρισε ως «νησίδα ασφαλείας για τον τόπο μας», λέγοντας πως κατέρριψε το ρεκόρ αφίξεων και διαμονών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κάτι, που όπως είπε, δεν έγινε τυχαία, αλλά με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει με αντιπολιτευτική διάθεση να χρεώνουμε τις αδυναμίες κάποιων πραγμάτων στην κυβέρνηση, ούτε να αποσιωπούμε τις προσπάθειες που θα αναβαθμίσουν την χώρα», υπογράμμισε.

Το 2018 θα είναι μια φωτεινή χρονιά

«Το 2018  θα είναι μια φωτεινή χρονιά, κάτι για το οποίο προσπαθούν καθημερινά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με κυρίαρχο στόχο να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη σε μια κοινωνία που έχει πληγεί. Θα αποδώσουμε κοινωνική δικαιοσύνη που επλήγη όλα αυτά τα χρόνια, γιατί αυτός ο τόπος έχει προοπτική», είπε ο κ. Εμμανουηλίδης.

«Φέτος το καλοκαίρι θα τελειώσουν τα μνημόνια»

Παίρνοντας τον λόγο ο Κώστας Μορφίδης είπε πως «Μετά από 7 μνημονιακά χρόνια, το καλοκαίρι του 2018 έρχεται το τέλος. Απομένει να κλείσει στις 22 Ιανουαρίου η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η έξοδος στις αγορές για δανεισμό, ώστε να μη χρειαστεί νέο πρόγραμμα και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Όταν ολοκληρωθούν τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια, θα γίνει το Εθνικό, όπου εκεί θα δείξουμε όλες τις αλλαγές και τις νέες κατευθύνσεις. Μετά το Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο τον Σεπτέμβριο θα  δείξουμε ποιες πραγματικά είναι οι αλλαγές που έγιναν».

«Ήρθε η λύση για τα Λιπάσματα μετά από ενάμιση χρόνο ταλαιπωρίας»

«Αυτό που μας απασχόλησε ενάμιση χρόνο ήταν το θέμα της ΒΦΛ με μεγάλα ζητήματα, με χρέη προς το δημόσιο και τους εργαζόμενους και φτάνοντας στο σημείο να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει αύριο. Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των πραγμάτων έπαιξε μαζί με τους εργαζόμενους και το ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πείστηκε πως πρέπει να υπάρξει λύση και να φανεί το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας», ανέφερε ο βουλευτής Καβάλας.

Αναφορά στα μεγάλα έργα

Αναφερόμενος στα διόδια ο κ. Μορφίδης είπε ότι «επειδή λέγαμε την πραγματικότητα ακούγαμε τα μύρια όσα, αλλά όλα αυτά αποδείχτηκαν ανακριβή. Τώρα όμως περιμένουμε την παραδοχή του λάθους τους. Πιέζουμε να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα μεγάλα έργα στο λιμάνι και για την σιδηροδρομική Εγνατία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως μεγάλος μοχλός ανάπτυξης».

Για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας είπε πως έχει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και την αγορά εξοπλισμού 1,5 εκ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να λειτουργήσει Κέντρο Αποκατάστασης.

Μιλώντας για τα έργα που έγιναν στη Θάσο, εξήρε την δημιουργία του ΕΠΑΛ, την έγκριση που δόθηκε για να γίνει το λιμάνι στα Λιμενάρια και την αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού του νησιού. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως θα αναβαθμιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στον αθλητισμό σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Θα εξεταστεί η μελέτη για τον ΤΑΡ»

Μίλησε ακόμη για τον αγωγό ΤΑΡ, λέγοντας ότι τα έργα του έχουν προχωρήσει σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση το διαμέρισμα των Φιλίππων. «Τα νεώτερα είναι μια μελέτη που θα γίνει από το κεντρικό ΤΕΕ Αθηνών για να εξεταστεί πόσο βάσιμες είναι οι ανησυχίες των κατοίκων για τα Τενάγη. Ο αγωγός δεν περνάει από τα Τενάγη και υποστηρίζεται ότι τηρήθηκαν όλα τα θέματα ασφαλείας. Αυτό θα το εξετάσουμε και αν αληθεύει, όπως προκύπτει από μελέτες, τότε θεωρώ πως δε δόθηκε η απαραίτητη αξία στη μελέτη που έγινε. Πάντως η εταιρία θα εφαρμόσει και άλλα προγράμματα ενισχύσεων της τοπικής παραγωγής», δήλωσε ο κ. Μορφίδης.