Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για τα Λιπάσματα: Η μάχη κερδήθηκε, τώρα επαγρύπνηση για τυχόν παγίδες της εργοδοσίας

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Λιπασματοβιομηχανία δεν πανηγυρίζουν για την επιστροφή των απολυμένων στο εργοστάσιο, καθώς «μια νέα μάχη ξεκινάει» σε πολιτικό και εργασιακό επίπεδο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση

Ανακοίνωση για την επιστροφή των 180 απολυμένων της ΒΦΛ στο εργοστάσιο εξέδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Λιπάσματα, κάνοντας λόγο για μια μάχη η οποία κερδήθηκε μετά από πολύμηνο αγώνα και θα αποτελέσει οδηγό και για άλλους εργαζομένους οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: το δικαίωμα στην εργασία.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι ο αγώνας στη ΒΦΛ δε σταματάει εδώ, καθώς «απαιτείται επαγρύπνηση για την αποφυγή των οποιοδήποτε παγίδων μπορεί να σκέφτεται να βάλει η εργοδοσία».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα Λιπάσματα.

Η επιστροφή των απολυμένων του εργοστασίου των λιπασμάτων στην εργασία τους είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου, δύσκολου δρόμου του αγώνα που διαλέξαμε, της αλληλεγγύης που έδειξαν δεκάδες σωματεία από το νομό και από όλη την Ελλάδα, παρά τα εμπόδια που έβαλε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Παλέψαμε ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, τη βιομηχανία ψευτομηνύσεων εναντίον μας, τις δυνάμεις καταστολής με τα ΜΑΤ στην πύλη του εργοστασίου, όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων χρόνων που αξιοποίησε η εργοδοσία σε βάρος μας.

Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δικαίωσή μας, που το μόνο μας «έγκλημα» ήταν να μη σκύψουμε το κεφάλι μπροστά στην λαιμητόμο της εργοδοσίας και τα εκβιαστικά διλήμματα που μας έβαλε. Φάνηκε ότι ακόμα κι εκεί που όλα φαίνονται χαμένα, η αγωνιστική στάση των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα, μπορούν να υπάρξουν μικρές και μεγάλες νίκες.

Μέσα από τους αγώνες που δώσαμε, σημαντικό όπλο είναι η πείρα που αποκτήσαμε, τα συμπεράσματα που βγαίνουν και πρέπει να αξιοποιηθούν για τη συνέχεια:

  • Η εργοδοσία, σε κάθε φάση, χρησιμοποιεί ως όπλο της τη διάσπαση των εργαζομένων. Για παράδειγμα, η διάκριση σε μόνιμους και εργολαβικούς μέσα στο εργοστάσιο λειτούργησε ως δούρειος ίππος για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Απέναντι στο όπλο της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με τη δική τους ενότητα. Στο εργοστάσιο πρέπει να υπάρχει ένα σωματείο για όλους τους εργαζόμενους, μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες όλων μας.
  • Τα συμφέροντα των αφεντικών είναι σε τροχιά σύγκρουσης με αυτά των εργαζομένων. Όσο οι προηγούμενες διοικήσεις του σωματείου πίστευαν ότι με το να γίνονται τα «χατίρια» του εργοδότη θα έγλειφαν και οι εργαζόμενοι ένα «κοκαλάκι», το βαρέλι δεν είχε πάτο. Σε μια στιγμή καταπατήθηκαν κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών. Ό,τι κερδήθηκε ως τώρα κερδήθηκε μέσα από τη σύγκρουση με την εργοδοσία.

Το επόμενο διάστημα ο αγώνας θα συνεχιστεί. Χρειάζεται από όλους τους εργαζόμενους επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την τήρηση της συμφωνίας και την αποφυγή των οποιοδήποτε παγίδων μπορεί να σκέφτεται να βάλει η εργοδοσία. Γι’ αυτό και η υπογραφή νέας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους είναι στόχος άμεσος και σημαντικός.

Καμία εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που διατηρεί και εφαρμόζει όλους τους αντεργατικούς νόμους που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και ετοιμάζεται να φέρει νόμο-χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας. Και με τη δική της πολιτική έχει συμβάλλει στην επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων. Επίσης δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε διαφημιζόμενο νέο επενδυτή, να μην ξεχνάμε ότι ο ΛΛ ήταν, όταν αγόρασε τη ΒΦΛ, ο επιχειρηματίας της χρονιάς…

Η επίθεση στην εργατική τάξη δεν έχει σταματημό, και οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ δεν πρόκειται να μείνουμε στο απυρόβλητο. Οπλισμένοι με τα συμπεράσματα του αγώνα μας πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Οι επόμενες μάχες είναι μπροστά μας, με την ψήφιση των νέων μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση, τον συνδικαλιστικό νόμο. Μαζί με αυτά να παλέψουμε για βελτίωση των συνθηκών μέσα στο εργοστάσιο, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, για την υπογραφή νέας ΣΣΕ στο ύψος του Οργανισμού για όλους.