Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας χαιρετίζει «το τέλος της ομηρείας των απολυμένων της ΒΦΛ» και ρίχνει «καρφιά» στην τοπική ΝΔ

«Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» - Η «μη θέση» της ΝΔ ήταν η μόνη της θέση - Αδίκως προσπαθούν να τα «μπαλώσουν» οι κ.κ. Μπάμπης Δράκος και Νίκος Παναγιωτόπουλος

Με αφορμή την υπογραφή το μεσημέρι των Θεοφανείων και του τελευταίου ιδιωτικού συμφωνητικού εργοδοσίας-απολυμένων της ΒΦΛ από τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων Νίκο Βογιατζίδη (διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες εδώ), ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας χαιρετίζει το τέλος «στην ομηρεία των 180 παρανόμως απολυμένων της βιομηχανίας».

Σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Οργάνωση του κόμματος υπενθυμίζει ότι ήταν πάντα στο πλάι των απολυμένων, παλεύοντας για τη δικαίωσή τους ακόμα και όταν οι ίδιοι πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα και αναγνωρίζει τη συμβολή τόσο των τριών βουλευτών της Καβάλας και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας «καυτηριάζει» και τη στάση της τοπικής Νέας Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα, χαρακτηρίζοντάς τη ως «μη θέση» που, όσο και να προσπαθούν σήμερα κάποια στελέχη της, όπως ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μπάμπης Δράκος και ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν… «μαζεύεται»!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για τη ΒΦΛ.

Η νίκη των εργαζομένων, παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους για τους μελλοντικούς τους αγώνες

«Τέλος, και επίσημα, στην ομηρεία των 180 παρανόμως απολυμένων της βιομηχανίας λιπασμάτων, έβαλε με την υπογραφή του, ο πρόεδρος του σωματείου και μπροστάρης του αγώνα τους, Νίκος Βογιατζίδης. Μία ομηρεία που κράτησε 18 ολόκληρους μήνες και ολοκληρώθηκε με τη νίκη των αγωνιστών, που διεκδικούσαν το αυτονόητο: την επιστροφή στην εργασία τους.

Σ’ αυτό το διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, από την πρώτη μέρα στάθηκε στο πλάι τους. Ακόμα και σε στιγμές έντασης (όπως η κατάληψη των γραφείων του κόμματος) δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσαμε να μην συμπαρασταθούμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Σε όλα τα επίπεδα (τοπική οργάνωση, βουλευτές, κυβέρνηση) τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλά. Πολλά από αυτά απροσπέλαστα. Ακόμα και τις φορές που νιώθαμε «λίγοι» απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα της καθημερινότητας που αντιμετώπιζαν οι αγωνιστές, δείχναμε πίστη πως η δικαίωση τους θα έρθει. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε. Το θέμα των απολυμένων έμπαινε πάντα πρώτο στην ατζέντα μας.

Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα, έπαιξαν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, ο γ.γ. Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η αναφορά του οποίου στο θέμα της ΒΦΛ από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, ήταν κομβική.

Η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης ήταν καθαρή και ειλικρινής. Δεν ήταν το ίδιο καθαρή η θέση της τοπικής ΝΔ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε μία αόριστη θέση περί εργασιακής ειρήνης και συμφιλίωσης, χωρίς να απαντά στα σημαντικά ερωτήματα που προέκυπταν από τις νέες συνθήκες. Πρώην και νυν βουλευτές και υπουργοί ένιωθαν αμηχανία απέναντι στο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Δεν δέχτηκαν ποτέ πως η στάση της εργοδοσίας κρατούσε όμηρους τους 180 παρανόμως απολυμένους. Δεν μίλησαν ποτέ ενάντια στην εργοδοσία. Αποκορύφωμα της στάσης τους, η άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έστησε τους αγωνιστές κατά την επίσκεψη του στην Καβάλα. Αδίκως σήμερα προσπαθούν να τα «μπαλώσουν» οι κ.κ. Μπάμπης Δράκος και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η «μη θέση» της ΝΔ ήταν η μόνη της θέση.

Ο αγώνας δεν σταματά εδώ. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους με όρους που κέρδισαν μέσα από τον πολύμηνο αγώνα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών μέσα στο εργοστάσιο, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να συνεχίσει να είναι η αποκατάσταση της ομαλότητας και της νομιμότητας, ενώ η διαδικασία της εξυγίανσης πρέπει να προχωρήσει καθώς είναι προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Η νίκη των εργαζομένων επιβεβαιώνει πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Το χαμόγελο επέστρεψε στα πρόσωπα τους και η πολύμηνη μάχη τους έδωσε το παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους για τους μελλοντικούς τους αγώνες».

Υ.Γ. Καλή χρονιά σε όλους και όλες. Ευχόμαστε, ελπίζουμε και επιδιώκουμε να είναι η τελευταία μνημονιακή χρονιά.