Κριτική Μάκη Παπαδόπουλου για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Καβάλας

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας προτείνει να αποκτήσει η Καβάλα τη δική της εορταστική «ταυτότητα» μέσα από μια νέα, μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Ανέμπνευστες και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν ήταν, σύμφωνα με τον Μάκη Παπαδόπουλο, οι εορταστικές εκδηλώσεις «Χριστούγεννα-Πρωτούγεννα» που διοργάνωσε ο δήμος Καβάλας και οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας διαπιστώνει ότι και φέτος οι περισσότεροι Καβαλιώτες οδηγήθηκαν στη… Δράμα για να «αισθανθούν την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων» και προτείνει τη διοργάνωση μιας νέας μεγάλης εκδήλωσης-«σήμα κατατεθέν» της Καβάλας η οποία όμως θα πρέπει να οργανωθεί από… μιαν άλλη Δημοτική Αρχή, αφου η Διοίκηση Τσανάκα έχει αποδείξει ότι δεν… μπορεί!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου.

Πρόταση για νέα μεγάλη εκδήλωση την περίοδο των Χριστουγέννων

«Και το 2017 οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και ο διάκοσμος της Καβάλας απέτυχαν να δημιουργήσουν μία εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη και στους οικισμούς, να αυξήσουν την κίνηση, να ενθαρρύνουν την κατανάλωση και – φυσικά – να φέρουν νέους επισκέπτες στην πόλη μας.

Όλα δείχνουν ότι οι Καβαλιώτες αναγκάστηκαν και φέτος να φύγουν από την πόλη για να αισθανθούν την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Αν δεν υπήρχαν οι συστηματικές προσπάθειες των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς, η εικόνα θα ήταν ακόμη χειρότερη.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κόστος των εκδηλώσεων, παρόλο που θα μπορούσαν να ξοδευτούν λιγότερα χρήματα με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα είναι κυρίως ότι οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις δεν έχουν όραμα, σωστό σχεδιασμό και στόχο να τονώσουν την κίνηση και να φέρουν νέους επισκέπτες, ώστε να έχουν πρόσθετο θετικό αποτέλεσμα. Η μοναδική έγνοια της Δημοτικής Αρχής είναι πώς θα βολέψει “τα δικά της παιδιά” και πώς θα εξυπηρετήσει “τους πολιτικούς της πελάτες” σπαταλώντας τα χρήματα των δημοτών.

Εμείς προτείνουμε ο Δήμος να μελετήσει, να σχεδιάσει και να διοργανώσει μία νέα μεγάλη εκδήλωση – “σήμα κατατεθέν” για τα Χριστούγεννα. 

Η εκδήλωση αυτή:

  • πρέπει να έχει έναν πρωτότυπο και ελκυστικό “μύθο” (και όχι να αλλάζει περιεχόμενο κάθε χρόνο, χωρίς τελικά να συμβολίζει κάτι).
  • να λειτουργεί αυτόνομα και αυτοτελώς αλλά σε συντονισμό με τη Ονειρούπολη, ώστε να δημιουργηθεί αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πόλεις
  • να έχει ως ξεκάθαρο στόχο να φέρει νέους επισκέπτες, μεγαλώνοντας την τουριστική περίοδο μέσα στον χειμώνα.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση της κυρίας Δήμητρας Τσανάκα δεν μπορεί ούτε να σχεδιάσει ούτε να υλοποιήσει εκδηλώσεις που φέρνουν πολλούς νέους επισκέπτες, αντίστοιχες της Ονειρούπολης στη Δράμα, του Καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη.

Μόνο μία νέα διοίκηση στον Δήμο που θα έχει προγραμματισμό, οργάνωση, στόχους και όραμα μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα για την Καβάλα, τον τόπο της ζωής μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος συνοδεύει το δελτίο Τύπου του και με φωτογραφίες από την «έρημη» χριστουγεννιάτικη Καβάλα: