Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Κοπή βασιλόπιτας και μήνυμα από τον Μητροπολίτη Στέφανο για τη διαχείριση της εξουσίας [φωτογραφίες]

Τι είπε ο Σεβασμιώτατος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κόμματα, για τον ρόλο της Εκκλησίας και για τα «δύο κακά» που καταδιώκουν τους κληρικούς-Το... αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου και η ανακοίνωση του Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου 2018.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά, γεμάτη παραγωγικές συμφωνίες, αλλά και διαφωνίες, ενώ μιλώντας ενωτικά, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το θέμα της διαχείρισης των εξουσιών σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, ξεκινώντας από την ετυμολογία της λέξης «κόμματα»: «Κόμματα σημαίνει κομμάτια (σ.σ.: της κοινωνίας) και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

»Η Εκκλησία, όμως, είναι υπεράνω κομμάτων και πολιτειακών καταστάσεων, δέχεται τους πάντες, αφουγκράζεται τους πάντες και προσφέρει στους πάντες. Όλα έχουν, όμως, μια συνέχεια και εμείς είμαστε ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας. Παράλληλα, δύο είναι τα άσχημα στοιχεία τα οποία καταδιώκουν εμάς τους κληρικούς: Το πρώτο είναι το αίσθημα της εξουσίας και το δεύτερο η συνήθεια. Επικίνδυνα και τα δύο. Χρειάζεται να είμαστε πρωτογενείς, διακονούντες και αγαπώντες ο ένας τον άλλον».

Στη συνέχεια η δήμαρχος Καβάλας έκοψε τη βασιλόπιτα και μοίρασε τα κομμάτια στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και στους προσκεκλημένους: Στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, στον Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρη Μπαντέκα, στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα, στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλη Λεμονίδη, στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφώντα Κροκίδη, στην πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σίσσυ Ρακιτζή και στους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Καβάλας.

Μάλιστα, ο κ. Μπαντέκας ανακοίνωσε άτυπα ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επισημοποιηθεί η ίδρυση πανεπιστημίου στην Καβάλα ή αλλιώς η «πανεπιστημοποίηση» του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Από την πλευρά του ο κ. Δέμπας μετέφερε στη δήμαρχο και ένα από τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου της Καβάλας, ζητώντας τη μείωση των δημοτικών τελών, ως μια από τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί ο δήμος για να βοηθηθεί το «επιχειρείν», με την κ. Τσανάκα να απαντάει ότι κάτι τέτοιο δεν το αποκλείει.

Όσον αφορά τα φλουριά, αυτό της βασιλόπιτας «έπεσε» στην καθαρίστρια του δημαρχείου, ενώ το φλουρί από τα πιτάκια έπεσε στη δημοτική σύμβουλο της συμπολίτευσης Ευαγγελία Δρακονάκη.

Δείτε φωτογραφίες από την κοπή της βασιλόπιτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας