Απάντηση Μαρκόπουλου σε Νεφελούδη: Η διοίκηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί κάτω από απειλές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κάνει λόγο για unfair play από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κι ότι υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα, αγγίζοντας τα όρια της συκοφαντίας-Τι «έδειξαν» οι μετρήσεις του Δεκεμβρίου για τη λειτουργία του εργοστασίου

Τη χαρά του για την επιστροφή των απολυμένων στο εργοστάσιο Λιπασμάτων εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, το οποίο κλείνει μια πληγή μέσα στην πόλη της Καβάλας».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Γιώργος Τουγγελίδης, πληροφόρησε ότι μετά τον έλεγχο από την επιτροπή SEVEZO, έγινε αυτοψία τον περασμένο Δεκέμβριο και διαπιστώθηκε ότι είναι καλή η λειτουργία του εργοστασίου. «Κάναμε τις εκθέσεις μας και τις αποστείλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο συγκεκριμένης νομοθεσίας γίνονται τόσο οι έλεγχοι όσο και οι αδειοδοτήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα μάς ήρθαν 150 σελίδες νομοθεσία, μόνο για τη δική μας υπηρεσία, το τμήμα χορήγησης αδειών», δήλωσε ο κ. Τουγγελίδης.

Ο κ. Μαρκόπουλος, όμως, δεν άφησε, αναπάντητα και τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης για την αδειοδότηση του εργοστασίου λιπασμάτων, κάνοντας λόγο για «ηθικές και νομικές ευθύνες, οι οποίες βαρύνουν όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση του εργοστασίου, όπως είναι η αρμόδια Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων της ΠΕ Καβάλας», δίνοντας, παράλληλα, την υπόσχεση ότι «το θέμα δε θα μείνει έτσι», κάτι το οποίο σηματοδοτεί εξελίξεις οι οποίες θα ακολουθήσουν την έκδοση του πορίσματος από το Σώμα Ελεγκτών- Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (διαβάστε τις δηλώσεις Νεφελούδη εδώ κι εδώ).

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους και στους εργαζόμενους και στους πολίτες της Καβάλας, αλλά και στον κ. Νεφελούδη, ότι η αρμόδια Υπηρεσία λειτούργησε έτσι όπως προβλέπει ο νόμος. Αν ο νόμος είναι καλός, λειτούργησε καλά. Αν ο νόμος δεν είναι καλός κι είναι κάπως αλλιώς, λειτούργησε κάπως αλλιώς. Αυτός είναι ο νόμος και αυτός εφαρμόστηκε», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Εάν το “αυτό δεν θα μείνει έτσι” που είπε ο κ. Νεφελούδης υπέχει ένα είδος απειλής, αυτή η απειλή είναι εξ ολοκλήρου απορριπτέα και από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και από την ΠΕ Καβάλας και από την αρμόδια διεύθυνση. Υπερβαίνει κατά πολύ τα εσκαμμένα και στο πλαίσιο της θεμιτής άσκησης της δημόσιας διοίκησης, όπως αυτή ορίζεται νομικά, ηθικά και από όλες τις πλευρές, αλλά και από το ότι επιβάλλεται να υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός, ένα fair play, ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κυβέρνηση, ανάμεσα σ’ όλους τους φορείς που εμπλεκόμαστε στα κοινά. Η διοίκηση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει σ’ ένα πλαίσιο απειλής», συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Το ερώτημα στον Νεφελούδη για τη λειτουργία του εργοστασίου

Αναφερόμενος, δε, ειδικά στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Μαρκόπουλος είναι ξεκάθαρος, απευθύνοντας, παράλληλα και ένα ερώτημα στον κ. Νεφελούδη: «Μπορεί να αφορά (σ.σ.: το πόρισμα) τη λειτουργία της υπηρεσίας συνολικά ή ειδικά. Δεν μπορεί να αφορά την άδεια. Αυτή κρίθηκε από την Αποκεντρωμένη, θα κριθεί πλέον από τη Δικαιοσύνη, από τα αρμόδια δικαστήρια. Καλώς θα κάνουν, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, τίποτα να απολογηθούμε. Έχουμε μια σειρά θετικών εισηγήσεων, γνωμοδοτήσεων και απόψεων μέχρι την έκδοση της απόφασης. Μπορώ να πω ότι κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας. Θα μπορούσα όμως να διατυπώσω και μια ερώτηση: Ποια θα είναι, τώρα που επιλύθηκε το ζήτημα, η άποψη του Γενικού Γραμματέα όταν στο δικαστήριο θα συζητηθεί το αν θα είναι σε ισχύ η άδεια που χορηγήθηκε; Θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο; Ή αν δε θα πρέπει να είναι σε ισχύ η άδεια, θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του; Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα».

Περί «προσλήψεων συγγενών»

Όσον αφορά τις υπόνοιες Νεφελούδη ότι στο εργοστάσιο Λιπασμάτων προσελήφθησαν συγγενείς κάποιων εργαζομένων στην αρμόδια Υπηρεσία χορήγησης αδειοδοτήσεων της ΠΕ Καβάλας, ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα να έβαζε κάποιος συγγενείς του στο εργοστάσιο, ούτε από την υπηρεσία. Αν θα ήθελα να οξύνω τη συζήτηση θα έλεγα ότι έχει μια συκοφαντική διάσταση αυτό, αλλά δε θα το κάνω. Ξεκάθαρα λέω ότι είναι καλό το γεγονός πως κλείνει ένα μέτωπο. Όλη αυτή η διαδικασία των αιχμών του Γενικού Γραμματέα απέναντι στην Υπηρεσία, είναι έξω από τα όρια του θεμιτού. Αν χρειαστεί κάτι θα επανέλθω. Όσον αφορά την αρμόδια Υπηρεσία, έκανε απολύτως αυτό που έπρεπε να κάνει».