Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας «αδειάζει» Αναστασιάδη-Μαρκόπουλο για τις αλλαγές στους Φορείς Διαχείρισης

Η οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος «βλέπει» αντιπολιτευτικό μέτωπο πίσω από τις «πύρινες» δηλώσεις του δημάρχου Παγγαίου και του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Πρόσφατα, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος «αποκάλυψε» ότι το όρος Παγγαίο πρόκειται να ενταχθεί στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης, «καυτηριάζοντας» το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) επέλεξε να «δώσει» την περιοχή σε άλλη Περιφέρεια από αυτήν στην οποία, διοικητικά τουλάχιστον, ανήκει.

Στον «χορό» των αντιδράσεων μπήκε και ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το όρος Παγγαίου δεν πάει… Σέρρες», θέλοντας να «καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής» (διαβάστε τις δηλώσεις του εδώ), διευκρινίζοντας ότι τελικά θα γίνει η ένταξη στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Σήμερα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προχωρά σε μία αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), τονίζοντας ότι επιτέλους «κλείνουν πληγές του παρελθόντος που κανείς δεν τόλμησε να τις κλείσει» και κριτικάροντας τις δηλώσεις (προφανώς αναφερόμενη σε αυτές, κυρίως, του κ. Μαρκόπουλου) που έχουν καθαρά «αντιπολιτευτικό» χαρακτήρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Μετά από χρόνια λύνεται το πρόβλημα των «ορφανών» προστατευόμενων περιοχών

«Πλήθος δηλώσεων θεσμικών παραγόντων σχολιάζουν την επικείμενη νομοθέτηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της «κάλυψης» των «ορφανών» προστατευόμενων περιοχών. Οι περισσότερες από τις δηλώσεις απέχουν παρασάγγας από την αλήθεια. Για την αποκατάσταση της λοιπόν, δηλώνουμε τα εξής:

  1. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Βουλή, μετά από χρόνια λύνεται το πρόβλημα των «ορφανών» προστατευόμενων περιοχών, καθώς ορίζει ότι το σύνολο των περιοχών του δικτύου Natura 2000 εντάσσεται στην αρμοδιότητα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  2. Οι περιοχές αυτές πλέον αποκτούν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού πρωτεύον έργο των ΦΔΠΠ είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με την διατήρηση των φυσικών πόρων και την βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξη των περιοχών αυτών σε ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, την ανάπτυξη με την υλοποίηση έργων φιλικών προς το περιβάλλον και την παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία.
  3. Το νομοσχέδιο αυτό επηρεάζει άμεσα και τον νομό μας, καθώς οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 που μέχρι σήμερα ήταν «ορφανές» (Παγγαίο Όρος, Θασοπούλα, Θάσος, Στενά Νέστου) όπως και η νέα θαλάσσια περιοχή, η οποία έχει ενταχθεί πρόσφατα στο δίκτυο Natura 2000 (Κόλπος Καβάλας), εντάσσονται υπό τη διαχείριση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Συγκεκριμένα, το τμήμα του Παγγαίου Όρους που ανήκει διοικητικά στο νομό Καβάλας, εντάσσεται στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και οι περιοχές της Θασοπούλα, της Θάσου, του Κόλπου Καβάλας και των Στενών Νέστου εντάσσονται στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Ήρθε η στιγμή να σταματήσουν κάποιοι να βλέπουν πρόσφορο αντιπολιτευτικό μέτωπο σε κάθετι. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος που κανείς δεν τόλμησε να τις κλείσει».