Νέα επίσκεψη Φούχτελ στο Βαπτιστήριο της Λυδίας της Φιλιππησίας

Σύντομη στάση του Γερμανού Υφυπουργού στους Φιλίππους καθ' οδόν προς τη Δράμα για την Ελληνογερμανική Συνέλευση - Συνάντηση με Μητροπολίτη Στέφανο και δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα

Οι καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Καβάλα και τη Γερμανία, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά με τη σημερινή εθιμοτυπική επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χανς Χοακίμ Φούχτελ, στην Καβάλα, όπου συναντήθηκε με τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα και τον νέο μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανο.

Ο κ. Φούχτελ, συνοδευόμενος από το Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ, καθ’ οδόν προς τη Δράμα, όπου αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, έκανε μία στάση στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, στην ομώνυμη κοινότητα, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, προκειμένου να συναντηθεί με τον μητροπολίτη Στέφανο, ο οποίος τον υποδέχθηκε με θέρμη και εγκαρδιότητα.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, που για ακόμα μία φορά επισκέπτεται την Καβάλα και θυμήθηκε την τελευταία επίσκεψή του στη περιοχή, όπου και ξεναγήθηκε στο ιερό βαπτιστήριο από τον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων, Προκόπιο. Τόνισε την κοινή προσπάθεια που γίνεται για περαιτέρω ανάδειξη των Φιλίππων και της Αγίας Λυδίας, μέσω του προσκυνηματικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι «με τη βοήθεια του Κυρίου θα πετύχουμε τον στόχο μας», για να λάβει ως απάντηση από τον μητροπολίτη Φιλίππων ότι «πάντα θα μας βοηθάει ο Θεός, αφού θέλουμε να κάνουμε τα καλά πράγματα και θέλουμε κι εμείς να βαδίζουμε στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον οποίο η Ευρώπη βασίζει τον χριστιανισμό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους, οι δυο άνδρες συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για περεταίρω ανάδειξη και προβολή τής ιστορικότητας των Φιλίππων, της περιοχής όπου για πρώτη φορά ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη και βαφτίζοντας την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Ο κ. Φούχτελ δήλωσε πιστός προσκυνητής του Αγίου Όρους και θυμήθηκε τις τέσσερεις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Αθωνική Πολιτεία μαζί με συνεργάτες του, με την πρώτη στις αρχές του 1970, σημειώνοντας ότι το Άγιο Όρος έχει αλλάξει έκτοτε και ότι είχε την ευκαιρία να καθίσει σε κάποιες επισκέψεις μέχρι και 15 ημέρες και να επισκεφθεί πολλά μοναστήρια.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Γερμανός υφυπουργός διέπεται από ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, παρατηρώντας: «Αυτό μάς παρέχει μία άνεση επικοινωνίας με βάση την Αγία Γραφή». Ο κ. Στέφανος υπογράμμισε ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μία ιστορική και διαχρονική παρουσία, στηρίζοντας έμπρακτα τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, ο οποίος στάθηκε δυνατός και πάντα ενωμένος παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Ο μητροπολίτης μίλησε για τις ρίζες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, κάνοντας αναφορά τόσο στους μεγάλους αρχαίους φιλοσόφους, ρήτορες και πολιτικούς, όσο και στους μεγάλους πατέρες της εκκλησίας. Επισήμανε, επίσης, ότι από τη δική του πλευρά θα συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για την περεταίρω ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων μέσα από τον προσκυνηματικό τουρισμό.

Σημειώνεται, ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί, πλέον, έναν από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος που συγκαταλέγεται στο πρόγραμμα του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού με το γενικότερο τίτλο «Προσκυνηματικές περιηγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα» και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει συμβάλει τα μέγιστα ο κ. Φούχτελ.

Εποικοδομητική συνεργασία σε πολλά επίπεδα

Ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της 7ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο Ζίντελφιγκεν με τη συμμετοχή περίπου 500 δημάρχων και αιρετών από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Όπως τόνισε, με το σύνθημα «Δύναμή μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση», οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές πάνω σε θέματα που καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα της συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και της προώθησης της τοπικής οικονομίας.

Στη συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, ο κ. Φούχτελ μίλησε για την άριστη συνεργασία που υπάρχει σε πολλούς τομείς, αλλά και στα όσα έχουν επιτευχθεί με πολλούς δήμους της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Μάλιστα, επισήμανε ότι “χρειαζόμαστε ανοιχτόμυαλούς δημάρχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρειαζόμαστε επενδυτικά προγράμματα που μπορούν να δημιουργήσουμε νέες θέσει εργασίας”, ενώ σε άλλο σημείο της συνομιλίας υπογράμμισε ότι «πλέον στην Ελλάδα υπάρχει μία νέα γενιά δημάρχων που αναπτύσσουν την Ελλάδα από τη βάση, επιδιώκουν να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και εκμεταλλεύονται όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν». Αναφέρθηκε, επίσης, στις καλές πρακτικές συνεργασίας που έχουν επιτευχθεί με επιτυχία σε περιοχές όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, η Καβάλα αλλά και σε νέες συνεργασίες που ξεκινούν, όπως στο νησί της Θάσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφία: Γιάννης Κομνηνός