Διθύραμβοι Πολάκη για το Νοσοκομείο Καβάλας-Τι «έδειξε» η δημόσια λογοδοσία Καρασαββόγλου για το μέλλον του Ιδρύματος

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας-Πόσα χρήματα «μπήκαν» και πόσα είναι τα χρέη-Τι αλλαγές ανακοίνωσε για τον τομέα της Υγείας ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018 κατά τη δημόσια λογοδοσία του ο διοικητής του Ιδρύματος Τάσος Καρασαββόγλου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος τού απέδωσε τα εύσημα για τη δουλειά η οποία γίνεται στο Νοσοκομείο, των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατή Πλωμαρίτη.

Ο κ. Καρασαββόγλου κατηγοριοποίησε καταρχήν τους βασικούς στόχους του Νοσοκομείου σε 4 άξονες: Της καθολικής υγειονομικής κάλυψης των πολιτών, της ενίσχυσης του ΕΣΥ, της επανάκτησης ζωτικών χώρων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της ενίσχυσης της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της ηθικοποίησης του Συστήματος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Καρασαββόγλου αναφέρθηκε στη στήριξη των 2.500 ανασφάλιστων, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων του camp στο Ασημακοπούλου, παραθέτοντας σε νούμερα την εν λόγω κοινωνική πολιτική του Ιδρύματος.

Οι αριθμοί «μίλησαν» για τη χρηστή διαχείριση

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας πληροφόρησε ότι το 2016 και το 2017 εισήλθαν 58 εκ. ευρώ «και απέμειναν για να πληρώσουμε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 χρωστούμενα της τάξης μόλις των 2,7 εκ. ευρώ», με το καθαρό αποθεματικό στο τέλος του 2017 να φτάνει τα 12.471.579 ευρώ.

Το εν λόγω νούμερο, όπως τόνισε ο κ. Καρασαββόγλου, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ποσό των περισσότερων Νοσοκομείων της χώρας, φαντάζει ανέφικτο και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης και Μνημονίων, όπως είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας.

Μέσα στα παραπάνω, συμπεριέλαβε και τις εκροές προσωπικού, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από προσλήψεις μόνιμου ή επικουρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο η εύρυθμη λειτουργία των Κλινικών.

«Ήδη είναι σε εξέλιξη η επιλογή 3 γιατρών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε λίγο θα προκηρυχτούν 4 θέσεις για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και άλλες 4 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, ενώ θέλουμε να ενισχύσουμε τις “μάχιμες” κλινικές οι οποίες θα παρουσιάσουν κενά λόγω της αποχώρησης γιατρών. Παράλληλα, πρέπει να φροντίσουμε τη στελέχωση των μηχανημάτων τα οποία θα αποκτηθούν από το ΕΣΠΑ με εξειδικευμένο προσωπικό», ανέφερε ο κ. Καρασαββόβλου.

Παράλληλα, τόνισε ότι καινούρια και υπερσύγχρονα μηχανήματα θα εξασφαλίσουν ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες υποδομές, θα συνδεθεί τηλεϊατρικά με τα Κέντρα Υγείας του Νομού, ενώ αναμένεται και μια πρόταση προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας το Νοσοκομείο Καβάλας και σ’ αυτόν τον τομέα ως ένα από τα καλύτερα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Όσον αφορά τους άμεσους στόχους, ως οι πιο αναγκαίοι ιεραρχούνται η Ανάπτυξη Ογκολογικής Κλινικής, το Αιμοδυναμικό Κέντρο και η αύξηση των κλινών σε 511, κάτι το οποίο θα κατοχυρώσει, όπως είπε ο κ. Καρασαββόγλου και τον Περιφερειακό χαρακτήρα του Νοσοκομείου.

Αναλυτικά η δημόσια λογοδοσία/απολογισμός ΕΔΩ

Πρωτοπορεί και ανάμεσα στα «ηλεκτρονικά Νοσοκομεία»

Ο κ. Καρασαββόγλου αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις τις οποίες έχει το Νοσοκομείο να τακτοποιήσει με πληροφοριακά και ηλεκτρονικά συστήματα διάφορες υποθέσεις του, κάτι το οποίο ξεκίνησε με την απόκτηση ενός κεντρικού διακομιστή, ο οποίος καλύπτει τις βαριές υποδομές του Τμήματος Πληροφορικής για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ θα αποκτηθούν 80 νέες μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε να αναβαθμιστεί πλήρως το πληροφοριακό σύστημα.

Παράλληλα, θα γίνει επέκταση του Ιατρικού Φακέλου Ασθενή στα Τακτικά και Απογευματινά Ιατρεία, καθώς και στα Επείγοντα Περιστατικά με σταδιακή κατάργηση του χειρόγραφου βιβλίου περιστατικών, ενώ αναμένεται η πλήρης διαλειτουργικότητα του Ιατρικού Φακέλου με τα Υποσυστήματα.

Όλα τα παραπάνω, όπως δήλωσε ο κ. Καρασαββόγλου, δεν αναβαθμίζουν μόνο τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, αλλά εξοικονομούν χρήματα και χρόνο του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίου ευχαρίστησε δημοσίως για τη συνεργασία τους και τη δουλειά που κάνουν.

Εξωστρέφεια στην πράξη

  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΤΕΠ / μόνιμη Γραμματεία σε 24ωρη βάση
  • Κατάργηση του 1535, 5 συμβατικές γραμμές στα ραντεβού και ηλεκτρονική πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού
  • Ελεγκτής ιατρός στα Εξωτερικά Ιατρεία σε καθημερινή βάση
  • Λειτουργία νέων Ιατρείων στα ΤΕΙ
  • Τοποθέτηση Βηματοδοτών, επαννεκίνηση της διαδικασίας
  • Θεσμική λειτουργία-συνεργασία με θεσμικούς φορείς
  • Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και Ενεργοποίηση Νοσηλευτικής Επιτροπής
  • Open Data
  • Λίστα Χειρουργείου
  • 2ο χειρουργείο Οφθαλμολογικής
  • Κλίβανος επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων, αντικατάσταση δαπέδου, σύστημα Εισροών-Εκροών στα καύσιμα
  • Σχολικά γεύματα /άστεγοι /ερασιτέχνης ΑΟΚ/θεατρική ομάδα του ΓΝΚ
  • Επιστημονικές Ημερίδες/Διαλέξεις (Παιδιατρική, Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας, ΟΚΑΝΑ/ΚΕΘΕΑ, Χαμόγελο του Παιδιού

Καμία ασυλία σε όσους προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του Ιδρύματος

Ο κ. Καρασαββόγλου ξεκαθάρισε ότι προσωπικά ο ίδιος, αλλά και η διοίκηση του Ιδρύματος, δε θα ανεχτούν καμία κακοπροαίρετη κριτική ή ενέργειες οι οποίες προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του Νοσοκομείου και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η δουλειά που γίνεται, με διαφανείς διαδικασίες, σεβασμό προς τους εργαζόμενους και χωρίς κομματικά υποστυλώματα. «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», είπε κλείνοντας ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας.

Παύλος Πολάκης: Έχετε ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της χώρας

Ο κ. Πολάκης λαμβάνοντας τον λόγο εξήρε καταρχήν την πρωτοβουλία για τη δημόσια λογοδοσία, λέγοντας ότι «πρέπει να αποδεικνύουμε όσα κάνουμε», ενώ αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Καβάλας, το χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα και πιο αξιοπρεπή Δευτεροβάθμια Νομαρχιακά Νοσοκομεία της χώρας το οποίο παράγει ένα μεγάλο έργο. Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τη διοίκηση Μέτιου για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καβάλας μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω ιδίων πόρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε συνολικά στις προσπάθειες που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το νοικοκύρεμα των εξόδων στην Υγεία αλλά και συνολικά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, επιτεύγματα τα οποία ήρθαν, όπως είπε, με τον έλεγχο των προμηθειών, την υιοθέτηση άλλου τρόπου στην τιμολόγηση των φαρμάκων και συνολικά ενός άλλου δρόμου στην πολιτική που ακολουθείται σε κομβικά ζητήματα τα οποία μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η offshore του υπουργείου Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο NOVARTIS.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις από «παγωμένες» πιστώσεις του παρελθόντος, (έχουν προκηρυχτεί 760 θέσεις μόνιμων γιατρών οι οποίες εκκρεμούν από το 2016), ενώ θα προκηρυχτούν φέτος 500 θέσεις για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, 450 για τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και 500 σε διάφορα Νοσοκομεία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ, αλλά και του Προϋπολογισμού του, μέσω του ΕΟΠΥΥ (έξτρα ενίσχυση), ενώ τόνισε ότι «κόψαμε τις χοντρές μπάζες και τα μεγάλα deals, δηλαδή τις μίζες, εξ ου και ο περιορισμός της σπατάλης».

Όσον αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «από καιρό έπρεπε να γίνονται από τους διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων και όχι από τα υπουργεία, για να σταματήσει επιτέλους η ενίσχυση της κομματικής πελατείας».