Θανάσης Θεοχαρόπουλος από Καβάλα: Πολιτική απάτη τα περί εξόδου της χώρας από την κρίση το 2018

Συνέντευξη Τύπου και πολιτική ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που διεξάγει το Κίνημα Αλλαγής

«Δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση το 2018, γιατί αυτό δεν είναι αυταπάτη, αλλά μια νέα πολιτική… απάτη! Δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση, αν δεν υπάρξει ένα νέο σχέδιο παραγωγής ανασυγκρότησης που θα στηρίζεται στην υγιή παραγωγική διαδικασία», είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2018 στα ΜΜΕ της Καβάλας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποίησε περιοδεία στο πλαίσιο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, επισκέφτηκε την ανθοκομική μονάδα της Selecta Hellas στο Ερατεινό, ένα Συσκευαστήριο Σπαραγγιών στον Νέστο, μία Μονάδα Καινοτομίας Software αλλά και τις εγκαταστάσεις της (πρώην) Παιδόπολης.

«Ξεκινήσαμε την περιοδεία στην Καβάλα βλέποντας αυτές τις παραγωγικές δραστηριότητες. Πήγαμε στην επιχείρηση σπαραγγιού, τις ανθοκομικές εκμεταλλεύσεις που προσπαθούν να γίνουνε εξωστρεφείς και προσθέτουν στις εξαγωγές της χώρας και την μείωση των ελλειμμάτων. Αυτές πρέπει να πολλαπλασιαστούν  και αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει να ενισχυθούν στην χώρα μας. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ταυτόχρονα, συνάντησα τον δήμαρχο Νέστου και συζητήσαμε για τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα έργα, στο προσωπικό και όπως ενημερώθηκα, καθυστερεί με δραματικό τρόπο η λύση αυτών των προβλημάτων από την κεντρική εξουσία όσο και για τα πολλά προβλήματα που προέρχονται από την Περιφέρεια», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος στους δημοσιογράφους πλαισιωμένος από τους κ.κ. Ιορδάνη Χοροζίδη και Κυριάκο Κελλίδη.

Προσυνεδριακός διάλογος και εκλογή Συνέδρων τον Μάρτιο

«Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, έχουμε το απόγευμα την κεντρική εκδήλωση του φορέα μας , όπου θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε το καταστατικό μ ε όλα όσα πράττουμε για να προχωρήσουμε  μπροστά, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο φορέα που θα δώσει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας . Τον Μάρτιο, 16-18, θα γίνει το Συνέδριο μας, ενώ 11 Μαρτίου θα έχουμε τη εκλογή συνέδρων με συμμετοχικές διαδικασίες. Ουσιαστικά, θα αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων στην χώρα μας. Ακολουθούν παράλληλα συναντήσεις μας σε κοινωνικές δομές της  Καβάλας έτσι ώστε να έχουμε μια σφαιρική εικόνα στο πλαίσιο των χρονικών περιορισμών που έχουμε σε σχέση με την περιοχή».

Απαξιώνεται το πολιτικό σύστημα

Ο κ. Θεοχαρόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Αυτά που γίνονται στη χώρα μας είναι πρωτοφανή σε πολλά επίπεδα. Βλέπουμε το νέο σήριαλ  με τις παραιτήσεις υπουργών, μια απαράδεκτη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ το 2015, για να μπορούν να παίρνουν επίδομα ενοικίου και όσοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί το θέλουν, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία δεν φανταζόταν κανείς για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενοι. Καλώς παραιτήθηκαν, αλλά δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται να υπάρξει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για όλα αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε το πολιτικό σύστημα να δίνει το παράδειγμα ότι κατανοεί στη κρίση το τι συμβαίνει και όχι να υπάρχει αυτή η διαδικασία που οδηγεί σε απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου  καλώ τον κόσμο να συμμετέχει 11 Μαρτίου στην εκλογή Συνέδρων, τα μέλη του φορέα, τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, τα μέλη του  ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, των Ανένταχτων Προοδευτικών Πολιτών, του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του Κινήματος της Κεντροαριστεράς, με στόχο στις 16-18  Μαρτίου να έρθουν όλοι στην Αθήνα για να έχουμε μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη,  η οποία  θα δώσει τις κατευθύνσεις για το μέλλον».

Οι δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά

Ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε σε διάφορα ερωτήματα των δημοσιογράφων, όπως για τις δημοσκοπήσεις που θέλουν το Κίνημα Αλλαγής να μην έχει καλό ποσοστό. Όπως είπε: «οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που είναι η φωτογραφία  της στιγμής. Τις λαμβάνουμε υπ’ όψιν, αλλά δεν καθορίζουμε  την πολιτική μας βάσει των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις με την διαδικασία εκλογής επικεφαλής έδειξαν  διψήφια ποσοστά και την τρίτη θέση. Θεωρώ ότι ένα 15% της βάσης του εκλογικού σώματος αντιστοιχεί στους ανθρώπους που ψήφισαν στην εκλογή επικεφαλής. Αυτό το ποσοστό δεν είναι δεδομένο, αλλά χρειάζεται εμείς να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτών των πολιτών με ανανέωση και ενότητα».

Οι εκλογές του 2019 και πώς θα αλλάξουν τα δεδομένα

«Ο σχεδιασμός του κ Τσίπρα θέλει να είναι μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Όμως ο κ Τσίπρας θα κάνει εκλογές όταν θεωρήσει πως έχει την μικρότερη εκλογική ήττα, άρα επομένως ανά πάσα στιγμή. Ο σημερινός ανασχηματισμός θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές», είπε αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στην κυβέρνηση.

Μέτρα για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και προτάσεις

«Δεκαεννέα δις ευρώ έχουμε για τον αγροτικό τομέα αυτή την επταετία και τα μισά είναι για παραγωγικές επενδύσεις και όλα αυτά είναι στα συρτάρια. Θα έπρεπε να υπάρχουν προτεραιότητες για να μπούνε τα χρήματα αυτά σε τέτοιες δραστηριότητες που παράγουν προστιθέμενη αξία, δίνουν εργασία στους ανθρώπους. Προτεραιότητες για τέτοιες δράσεις. Στην φορολογία με δίκαιη προοδευτική κλίμακα και με κίνητρα απαλλαγών. Μια τέτοια φορολογία είναι στην δική μας αντίληψη απέναντι από την αντίληψη της ΝΔ που θέλει φορολόγηση με ενιαία κλίμακα για όλους χωρίς δικαιοσύνη. Δίκαιο φορολογικό, δίκαιο ασφαλιστικό, είναι τα πρώτα στοιχεία που ο φορέας μας θα κάνει,  εφόσον μπορέσει να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα, δηλαδή αν είμαστε στις πρώτες τρείς δυνάμεις.  Αν ναι, θα καταθέσουμε την δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης προς όλες τις δυνάμεις και θα απαιτήσουμε αυτή να αποτελέσει προϊόν συζήτησης για την επόμενη μέρα διακυβέρνησης της χώρας».

Πολιτική ομιλία με αναφορές στο σκάνδαλο Novartis 

Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2018, ο κ. Θεοχαρόπουλος πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στο πλαίσιο της προσυνεδριακής εκδήλωσης του Κινήματος Αλλαγής. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Airotel Galaxy έδωσαν, μεταξύ άλλων, το «παρών» οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τιμοσίδης και Δημήτρης Παπουτσής, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μουριάδης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κώστας Παπακοσμάς, Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, Λάκης Καγκαΐδης, Θανάσης Μπαμπαλίδης) και της Δημοκρατικής Αριστεράς Καβάλας (Βασίλης Τραϊφόρος) κ.ά.

«Ο λαός μάς έδωσε την εντολή να ρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη δεύτερη θέση»

Αρχικά για τις προσυνεδριακές συναντήσεις και την δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε: «Σε λίγες μέρες έχουμε το ιδρυτικό μας συνέδριο του νέου φορέα, στις 16-18 Μαρτίου, με στόχο μία ισχυρή κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα. Η διαδικασία εκλογής προέδρου από την βάση ήταν πετυχημένη με 220.000 πολίτες να συμμετέχουν και μας έδωσε την εντολή να ρίξουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη θέση. Δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να υπερβούμε την κρίση, ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και εκεί στόχευαν και οι συναντήσεις μας στην Καβάλα».

«Να σταματήσει η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων και η λάσπη στον ανεμιστήρα»

Για το σκάνδαλο αλλά και τον αντιπερισπασμό με τα επιδόματα ενοικίου σχολίασε: «Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, το οποίο κυρίως πρόκειται για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 2.5 στα 5 δις την πενταετία 2004-09. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και όλες οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν,  αλλά να σταματήσει η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων, η σπίλωση προσώπων και η λάσπη στον ανεμιστήρα,  γιατί αυτό γίνεται με την τακτική της κυβέρνησης. Έχουν μία διχαστική λογική που δεν βοηθά την χώρα. Όσον αφορά τις παραιτήσεις των υπουργών,  εδώ πρόκειται για μία απαράδεκτη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, μία λογική η οποία έλεγε ότι θα λύσει τις παθογένειες που υπήρχαν,  αλλά αντίθετα τις διευρύνει και δημιουργεί και νέες. Έδωσε σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς την δυνατότητα να παίρνουν επίδομα 1.000 ευρώ χωρίς να βάλει κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Μπορεί ο άλλος να είναι εκατομμυριούχος και να παίρνει το επίδομα, αυτή η διαδικασία απαξιώνει το πολιτικό σύστημα. Ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για αυτές τις διατάξεις»!