Αποχή Χρήστου Ποτόλια από το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω ΔΕΥΑΚ

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας αρνείται να συμμετάσχει σε μία «ατελέσφορη συζήτηση» - Ερωτήσεις και θέσεις της Διοίκησης για τη διαχείριση των υδάτων

Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Μαρτίου 2018 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας (διαβάστε αναλυτικά την ημερήσια διάταξη εδώ). Το δωδέκατο και τελευταίο θέμα που έχει εισαχθεί ως τακτικό αφορά σε «συζήτηση και ενημέρωση για την διοικητική και οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ και για την πορεία των έργων».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε «ανασχηματισμός» στον δήμο Καβάλας (διαβάστε σχετικά εδώ) που, μεταξύ άλλων, «έφερε» και αλλαγή στη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας με τον Χαράλαμπο Κουφατζή να αντικαθιστά τον Νίκο Ξανθόπουλο στη θέση του προέδρου.

Με δεδομένα όλα αυτά, η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Καβάλας προτείνει την αναβολή της συζήτησης που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 και με επιστολή των συμβούλων της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας δηλώνεται η «αποχή» από τη συνεδρίαση του επικεφαλής της παράταξης Χρήστου Ποτόλια, ενώ παράλληλα εκτίθενται τόσο οι θέσεις όσο και οι ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη ΔΕΥΑΚ αλλά και για τη διαχείριση των υδάτων γενικότερα.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή προς τον κ. Γραμμένο, τις θέσεις και κατόπιν της ερωτήσεις που έστειλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας.

Ώδινεν όρος και έτεκεν (ούτε καν) μυν

«κ. Πρόεδρε,
Τελικά οι ωδίνες της ΔΕΥΑΚ που κράτησαν “ζωντανές” τοπικές εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα τους τελευταίους πολλούς μήνες, δεν έβγαλαν ούτε καν ποντίκι. Η συζήτηση – ενημέρωση για την πορεία της “επιχείρησης” που ποτέ δεν ήρθε μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έρχεται τώρα, λίγες μέρες μετά τις αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της, χωρίς καμία γραπτή εισήγηση, όπως τουλάχιστον μας είχαν ενημερώσει ότι θα γινόταν.

Θεωρούμε ότι το σοβαρό αυτό θέμα της ΔΕΥΑΚ, που έχει σχέση με τις γενικότερες πολιτικές που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν μπορεί να συζητηθεί με επάρκεια, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τον τελευταίο ανασχηματισμό στη Διοίκηση της.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την αναβολή της συζήτησης για τη ΔΕΥΑΚ που ορίσατε για τις 05/03/2018.

Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος της παράταξης μας, προκειμένου να μην συμμετέχει σε μια συζήτηση – ενημέρωση, τουλάχιστον ατελέσφορη, δεν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας (05/03/2018).

Ωστόσο δημοσιεύουμε τις πάγιες θέσεις μας για τη ΔΕΥΑΚ και συνολικά για το νερό, καθώς και ερωτήματα για την επιχείρηση και τη διαχείριση των υδάτων γενικότερα».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη ΔΕΥΑΚ και τη δαιχείριση των υδάτων

«Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων γενικά και τα θέματα της ΔΕΥΑΚ ειδικότερα προωθούνται την περίοδο αυτή καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που στο επίκεντρό τους έχουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για εμπορευματοποίηση του νερού.

Διαμορφώνεται και “βελτιώνεται” παραπέρα το  πλαίσιο που ορίζει ότι το νερό είναι καπιταλιστικό εμπόρευμα που παράγεται, πουλιέται, αγοράζεται και καταναλώνεται σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ της Ε.Ε., ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης πρέπει να έχουν κέρδη και για να μείνουν κερδοφόρες πρέπει να επιβαρύνουν πολύμορφα τη λαϊκή οικογένεια, αυξάνοντας παράλληλα τον βαθμό εκμετάλλευσης των δικών τους εργαζόμενων και μειώνοντας δραστικά τον αριθμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζεται από όλες τις άλλες δυνάμεις και αξιοποιείται στο έπακρο ως καπιταλιστική επιχείρηση που δρα με τα κριτήρια της ελεύθερης αγοράς, δηλ. την κερδοφορία μέσα από την υπερεκμετάλλευση των πόρων και των “πελατών”.

Οι αλλαγές που ζητούν και προωθούν η Διοίκηση του Δήμου και όλες οι άλλες παρατάξεις, π.χ. η  “ειδική μελέτη κοστολόγησης – τιμολόγησης ύδρευσης με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων”, που ανατέθηκε πρόσφατα σε ιδιώτες και αναμένεται να παραδοθεί σε λίγο για να γίνει το εφαλτήριο-πρόσχημα για κύμα επιβαρύνσεων από τη ΔΕΥΑΚ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά πλήρης εφαρμογή της ευρωενωσιακής-κυβερνητικής πολιτικής για το νερό.

Ο διάλογος κουφών που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες από την Διοίκηση του Δήμου, την  άλλη αντιπολίτευση, την διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ κ.α., η διαχείριση που έκανε ο πριν λίγες ημέρες Πρόεδρός της και η πρόσφατη καθαίρεσή του, αντανακλούν μερικά από τα υπαρκτά προβλήματα. Αποδεικνύεται όμως ότι έγιναν και γίνονται κυρίως για να στραφεί αλλού το ενδιαφέρον, σε σκάνδαλα, διώξεις και προσωπικές επιθέσεις.

Σε εκείνους, που επωφελούμενοι από την κυριαρχία μέχρι τώρα στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων συμβιβασμένων ή και πλήρως εξαγορασμένων συνδικαλιστών, τα βάζουν με το σύνολο των εργαζόμενων, αποδίδοντάς τους ευθύνες για τον ευτελισμό, λέμε ορθά-κοφτά ότι τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι πολιτικό προσωπικό του συστήματος, σάρκα από τη σάρκα του σε ειδική αποστολή, πολιορκητικός κριός και κυρίως δούρειος ίππος για το τελικό γκρέμισα των εργατικών δικαιωμάτων.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης στο βαθμό που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και για μία ΔΕΥΑΚ στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων για φτηνό, άφθονο και ποιοτικά καλό νερό. Αυτό που χρειάζεται ο Δήμος, συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της ΔΕΥΑΚ, είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με ικανοποιητικές αμοιβές και σύγχρονα δικαιώματα, για να καλύπτει τις σύγχρονες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Όσο καιρό η ΔΕΥΑΚ διατηρεί την αυτοτέλειά της, καμιά «αλαμπούρα», αναδιοργάνωση, μετάταξη, μετακίνηση και δίωξη του ήδη αποδεκατισμένου προσωπικού της, πολύ δε περισσότερο η εντατικοποίηση της εργασίας, δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα, ίσα – ίσα θα τα επιδεινώσουν, έτσι που να ετοιμάζεται το έδαφος για την «έλευση» των σωτήρων ιδιωτών.

Ως ΛΣ προτείνουμε και παλεύουμε για:

  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, και θα το έχει υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση, μακριά από τους νόμους της αγοράς.
  • Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων και να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό.
  • Επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που να αφορά την έρευνα, την προστασία και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υδάτινων πόρων, πόσης και άρδευσης, και ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ύδρευσης με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας

Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη ΔΕΥΑΚ και τη δαιχείριση των υδάτων

«Σειρά πρόσθετων αλλαγών σε προηγούμενες άλλων κυβερνήσεων, για την διαχείριση των υδάτων, έθεσε σε ισχύ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, π.χ. τo Π.Δ. 51/8-3-2017 και την Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (Κ.Υ.Α.) 135275/22-5-2017 για “μέτρα και διαδικασίες” για την “ολοκληρωμένη προστασία και  διαχείριση των υδάτων”, αλλαγές που βρίσκονται σε αντιστοιχία και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, για “γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος” και  για “μέθοδο και  διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του”.

Σε πλήρη συμμόρφωση με τα παραπάνω το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ με την 170/15-12-2017 απόφασή του  ενέκρινε την “εκπόνηση ειδικής μελέτης κοστολόγησης – τιμολόγησης ύδρευσης με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων”. Δηλαδή υιοθέτησε στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική στο θέμα νερό.

Η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στην εταιρεία  “Σαφαρίκας Γεώργιος-Σαφαρίκας Χρήστος Ο.Ε.” με έδρα στις Σέρρες και έχει τα εξής αντικείμενα: 1) Ανάκτηση κόστους για υπηρεσίες ύδρευσης, 2) Περιβαλλοντικό κόστος & κόστος ανάκτησης φυσικών πόρων, 3) Περιγραφή υφιστάμενων μοντέλων τιμολόγησης,  4) Μεθοδολογία τιμολόγησης για τον υπολογισμό του οικονομικού κόστους ανά m³ νερού,  5) Ανάλυση νεκρού σημείου, 6) Ελαστικότητα ζήτησης, 7) Υπολογισμός συνολικού οικονομικού κόστους, 8) Υπολογισμός ανάκτησης φυσικών πόρων, 9) Σενάρια τιμολόγησης και πρόταση τιμολόγησης. Η παράδοση της “μελέτης”, αν δεν υπήρξε ή δεν υπάρξει παράταση, πρέπει να γίνει μέχρι 21/03/2018, με άλλα λόγια βρισκόμαστε πολύ κοντά στα νέα τιμολόγια.

Με δεδομένο ότι 

α) “Χρηματοοικονομικό κόστος” είναι η οικονομική αποτίμηση του κόστους για όλα τα έργα, τις υποδομές και τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τις υπηρεσίες παροχής ύδατος”, και ότι αυτό “περιλαμβάνει το κόστος κεφαλαίου, το λειτουργικό κόστος, το κόστος συντήρησης και το κόστος διοίκησης”.

β) “Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γνωστοποιεί στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στους τελικούς χρήστες” και

γ) “Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, από το 2018 και μετά, εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους”.

ΡΩΤΑΜΕ

  • Ποια η θέση της διοίκησης στο ζήτημα της ισχύουσας και εφαρμοζόμενης πανελλαδικά κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα “πόσιμο νερό”;
  • Ποια στάση θα τηρήσει, αν η αναμενόμενη μελέτη “ανακαλύψει” και “θεμελιώσει” ανάγκη για νέα, ακριβότερα  τιμολόγια νερού, που θα επιβαρύνουν το καθημαγμένο εισόδημα των εργαζομένων από τη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται και μετά την «καθαρή» έξοδο στις αγορές;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας