Πάνος Ρήγας από Καβάλα: Αν τεθεί θέμα κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας, εγώ ο ίδιος θα μπω μπροστά

Στην Καβάλα βρίσκεται ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του-Τι είπε για την ονοματοδοσία των Σκοπίων, τα ελληνοτουρκικά και τους πλειστηριασμούς-«Πόρτα» από τη διοίκηση των Λιπασμάτων

Στην Καβάλα βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 20 Μαρτίου 2018 ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρωί της Τρίτης επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Καβάλας και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Μάρκο Δέμπα, ενώ την ίδια πραγματοποιούνταν ενημερωτική εκδήλωση, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με θέμα «Ρυθμίσεις χρεών Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ο οποίος εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και απάντησε στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Το απόγευμα ο κ. Ρήγας θα πραγματοποιήσει ομιλία σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GALAXY με θέμα «Για την Ελλάδα της Νέας Εποχής. Δίκαιη Ανάπτυξη-Ισότητα-Κοινωνική Δικαιοσύνη», ενώ το πρωί της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018 θα συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο.

Η περίοδος των μνημονίων και το έλλειμμα δημοκρατίας

Ο κ. Ρήγας, κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το πρωί της Τρίτης από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ  Καβάλας, παρουσία των τριών κυβερνητικών βουλευτών κ. κ. Εμμανουηλίδη, Μορφίδη και Παπαφιλίππου, τόνισε ότι ολοκληρώνεται πλέον η δύσκολη περίοδος για τον ελληνικό λαό, μετά από μια διόλου εύκολη επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης. «Θέλω να πιστεύω ότι και με το τέλος της 4ης αξιολόγησης θα βγει η χώρα από αυτήν την δύσκολη περιπέτεια, με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς άλλα δάνεια από μεριάς των πιστωτών, χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Με δικές της δυνάμεις θα μπορεί να εξυπηρετεί τις δικές της ανάγκες και κυρίως να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της εποχής μετά τα μνημόνια, μια εποχή η οποία περιείχε το στοιχείο της επιτροπείας, στην ουσία, δηλαδή, μιλάμε για έλλειμμα δημοκρατίας. Την επόμενη περίοδο θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Θα είναι ένα σχέδιο δικής μας ιδιοκτησίας και θα είναι αυτό που θα δείχνει τον δρόμο για την επόμενη τετραετία. Έχουν προχωρήσει πράγματα σε όλες τις περιφέρειες, άλλα πολύ, άλλα λιγότερο. Επί της ουσίας σχεδιάσαμε με προτεραιότητες, μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και τους τοπικούς θεσμούς, αυτά τα οποία είχε ανάγκη η χώρα», σημείωσε ο κ. Ρήγας.

«Η έξοδος από τα μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή. Το λέω αυτό γιατί αν συνέχιζαν οι δυνάμεις που κυβέρνησαν τα  προηγούμενα χρόνια, θα είχαμε την ίδια λογική. Θα ήταν εντολείς του ΣΕΒ και των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία όλη την προηγούμενη περίοδο, αφού δεν κατάφεραν να πάμε σε εκλογές, διαμόρφωσαν μια στρατηγική μείωσης της προσπάθειας την οποία κάνει η κυβέρνηση, αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός. Αυτό ενέχει και αντικοινωνικά στοιχεία, αλλά κυρίως ήταν ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτοί που στήριξαν τα φαινόμενα όπως Novartis και Siemens και διαμόρφωσαν το σύστημα της διαπλοκής στη χώρα, ευρισκόμενοι στο τέλος, λειτουργούν με τον τρόπο που εξήγησα, δηλαδή ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Ρήγας.

Το θέμα της σχέσης με την Τουρκία

«Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι η στάση και η πολιτική μας αντίληψη που ήταν μια πολιτική πολύπλευρη, στηρίζεται στους άξονες της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών. Αποτελέσαμε πυλώνα σταθερότητας σε μια δύσκολη περίοδο που ήταν το προσφυγικό σε μια ταραγμένη περιοχή κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Εδώ μπαίνει το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι διφορούμενες οι απόψεις τους: από τη μια λέει ο κ. Μητσοτάκης να μην αυξάνει η ένταση με την Τουρκία και η κ. Σπυράκη το αντίθετο, ότι δεν διαχειριζόμαστε σωστά τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά προς όφελος των μικροκομματικών τους συμφερόντων».

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

«Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία γιατί οι συνθήκες ήταν καλύτερες από άλλες περιόδους για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και 25 χρόνια, έχει αποτελέσματα τα οποία είναι εις βάρος και του ελληνικού λαού και της οικονομίας, αλλά και των διεθνών σχέσεων. Είναι μια χώρα που την προηγούμενη περίοδο διαμόρφωνε ένα τοπίο διαφορετικό, εθνικιστικό. Σήμερα υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δείχνει διάθεση επίλυσης των θεμάτων. Εμείς κρατάμε τη γραμμή που εθνικά είχαμε στηρίξει όλοι το προηγούμενο διάστημα -και η Νέα Δημοκρατία- και με αυτούς τους άξονες της εθνικής γραμμής θέλουμε να προχωρήσουμε στη λύση της ονομασίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να το δούμε με όρους στην εποχή που ζούμε κι όχι πολλές φορές εξ ανάγκης με ένα θυμικό το οποίο μπορεί να έχει βάση, αλλά δεν είναι αυτό που λύνει ή δημιουργεί άλλες συνθήκες στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλύονται τα προβλήματα μεταξύ των κρατών που συνορεύουμε».

Τι είπε για το θέμα των πλειστηριασμών

«Δεν έχουμε απεμπολήσει καμιά κινηματική διαδικασία. Έχω πει επανειλημμένα ότι αν υπάρξει πλειστηριασμός, έστω και πρώτης κατοικίας θα είμαι εγώ μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι εμείς όπου τα αιτήματα υπάρχουν και είναι δίκαια θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δώσουμε και λύσεις. Μέσα από μια συλλογική διαδικασία και μια κουβέντα που μπορεί να γίνεται και με τους φορείς, μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις. Θέλουμε ένα εργατικό κίνημα, αλλά και άλλες συλλογικότητες να ζητούν και να απαιτούν από την κυβέρνηση πράγματα. Θα μας διευκολύνουν κι εμάς και στη διαπραγμάτευση. Βέβαια να μην πάμε στην άλλη άκρη ότι όλα μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, όταν η χώρα έχει βρεθεί στα όρια της χρεοκοπίας».

Τα λιπάσματα και η εξυγίανση του εργοστασίου

«Το θέμα των Λιπασμάτων ταλαιπωρούσε πολύ κόσμο. Είμαι ο πρώτος που είχε συναντήσει τους εργαζόμενους που είχαν απολυθεί. Η κυβέρνηση και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, έτρεξαν το θέμα και σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι τα δίκαια αιτήματα και μάλιστα τις δύσκολες περιπτώσεις, οι οποίες δεν ήταν με δική μας ευθύνη, προσπαθήσαμε και καταφέραμε να τις επιλύσουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε. Το σχέδιο της εξυγίανσης θα προχωρήσει την επόμενη περίοδο, αυτό είναι δεδομένο και η ιδιοκτησία θα πρέπει να φανεί συνεπής με ό,τι έχει συμφωνήσει την προηγούμενη περίοδο και να κατανοήσει ότι είναι προς όφελος και της ίδιας και της τοπικής κοινωνίας να τηρηθούν όλοι οι όροι. Αν λειτουργήσει έτσι θα μπορέσουμε να τη στηρίξουμε μόνο κάτω από τις συνθήκες οι οποίες συμφωνήθηκαν».

«Πόρτα» από τη διοίκηση του εργοστασίου

Ο κ. Ρήγας πληροφόρησε, επίσης, ότι έστειλε αίτημα προς τη διοίκησης του εργοστασίου για να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις, ώστε να συναντηθεί με τους εργαζομένους, ωστόσο, όπως αποκάλυψε, η διοίκηση του εργοστασίου αρνήθηκε να του επιτρέψει την είσοδο. «Η μη αποδοχή να βρεθώ στο εργοστάσιο ήταν ένα πρόσχημα για να μην έρθω σε επικοινωνία με το σύνολο των εργαζομένων, είτε αυτών που εργάζονταν είτε αυτών που επαναπροσλήφθηκαν. Θεωρώ ότι είναι άδικο για την προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο ίδιος.