Νίκος Ξανθόπουλος: Πεπραγμένα για «εχθρούς» και φίλους και απάντηση στο αν θα «κατέβει» για… δήμαρχος

Ο τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έβαλε κατά όσων προσπάθησαν να «υποβαθμίσουν» το έργο το οποίο επιτελέστηκε στην Επιχείρηση τους 28 τελευταίους μήνες-Τι είπε για τη σχέση του με τους εργαζόμενους, τα ΜΜΕ, το Κεφαλάρι και την... αγωγή στον δήμο

Τα πεπραγμένα του ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας παρέθεσε ο Νίκος Ξανθόπουλος το βράδυ της Τετάρτης 28 Μαρτίου 2018, σε μια ομιλία-δημόσια λογοδοσία με θέμα «28 μήνες Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας» στην γεμάτη αίθουσα «Φίλιππος Α’» του ξενοδοχείου Galaxy από εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση και από μέλη της διοικούσας δημοτικής παράταξης Καβάλας «ΑΝΑΣΑ για τον Δήμο» και παρόντων στελεχών της ΝΔ, όπως του τέως υπουργού Γιώργου Καλαντζή και του απερχόμενου προέδρου της ΝΟΔΕ Καβάλας Χαράλαμπου Δράκου, ενώ το «παρών» έδωσε και ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος ξεκαθάρισε αρχικά ότι η δημόσια λογοδοσία δε συνδέεται με… την πρόθεσή του να «κατέβει» υποψήφιος δήμαρχος, όπως αποκάλυψε ότι απάντησε ο ίδιος στη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα όταν ρωτήθηκε σχετικά, αλλά για να δώσει απάντηση σε όλους όσοι υποβάθμισαν το έργο το οποίο έγινε στη ΔΕΥΑΚ όλο αυτό το διάστημα «κι αυτό αφορά και υπηρεσιακούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αισθάνονται άβολα», όπως τόνισε ο ίδιος.

Οι αδικίες και η… αγωγή στον δήμο

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στα όσα παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΚ και δη εκείνες επί Κωστή Σιμιτσή, ενώ τόνισε ότι ο μεγαλύτερος «βραχνάς» για την Επιχείρηση είναι οι βλάβες. «Δεν είχα καμία οικονομική βοήθεια από τον δήμο και δεν την ήθελα, για να είμαι ειλικρινής. Εκτός από το γεγονός ότι δεν εισπράξαμε την αξία του νερού που αφορούσε τα σημεία υδροληψίας του δήμου για τα οποία είχε συμφωνηθεί να πληρώνεται η ΔΕΥΑΚ με πάγια χρέωση –κάτι το οποίο σταμάτησε μόλις ανέλαβα πρόεδρος– δε λάβαμε τίποτα από ό,τι μας αναλογούσε από το λεγόμενο κόστος πολιτικής διαχείρισης, το οποίο ήταν συμφωνημένο και ξεπερνούσε στις 31-12-2017 τις 300.000 ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο να ασκήσουμε αγωγή εναντίον του δήμου», δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Οι σχέσεις με το προσωπικό

Ο τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ τόνισε ότι δεν έψαξε ποτέ δικαιολογίες, ούτε επικαλέστηκε την έλλειψη προσωπικού για την κακή οικονομική κατάσταση στη ΔΕΥΑΚ, ούτε για τις «αντιπαραγωγικές» εργασιακές συμπεριφορές κάποιων εκ των εργαζομένων. «Κλήθηκα να κάνω πολιτική διαχείριση σε ένα προσωπικό στο οποίο το 40% θέλει να λέει ότι είναι ΑμεΑ και έχει άλλους 30 χαμηλής ειδίκευσης. Σε ποια σοβαρή χώρα συμβαίνουν αυτά και τι έπρεπε να κάνω; Ή “να χαλαρώσω και να ζήσω το όνειρο“, μιας και είμαι “περαστικός” ή να τοποθετήσω τους σωστούς ανθρώπους (βάσει ειδικότητας) στις σωστές θέσεις. Το Σωματείο φυσικά και αντιδρά, πιεζόμενο από τους θιγόμενους οι οποίοι δε θέλουν να μετακινηθούν. Ξεχάστηκε και η λειψυδρία και όλα τα προβλήματα», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι παρά ταύτα, η ΔΕΥΑΚ ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στα βασικότερα προβλήματα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Τα ΜΜΕ και ο πρόεδρος των εργαζομένων

Ο κ. Ξανθόπουλος έβαλε και κατά όσων χρησιμοποίησαν τα τοπικά ΜΜΕ και «αναγόρευσαν σε επίσημο συνομιλητή τον πρόεδρο των εργαζομένων, χωρίς την παρουσία μου», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πολλά τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναλώθηκαν σε πόλεμο εναντίον του και μάλιστα για θέματα τα οποία δεν αφορούσαν το έργο του στη ΔΕΥΑΚ.

«Όταν πήγα στη ΔΕΥΑΚ οι οφειλές ξεπερνούσαν τα 4 εκ. ευρώ. Έπρεπε να κάνω την επιχείρηση να ανταποκρίνεται κι αυτό έκανα για όσο ήμουν εκεί. Πού ακούστηκε να μοιράζονται λεφτά εκτός μισθού με πλάγιους τρόπους, όπως με τίτλους ιδιοκτησίας; Ξέρετε πού θα μετακυληθεί αυτό; Στις τσέπες όλων μας», σημείωσε εν είδει καταγγελίας ο κ. Ξανθόπουλος.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα

Όπως δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος, για να σωθεί η Επιχείρηση «η διοίκηση θα πρέπει να ξεχάσει τακτικές και πρακτικές του παρελθόντος. Η ΔΕΥΑΚ χρειάζεται ένα σοβαρό και αποφασισμένο management και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παρέχουν εργασία και το εισόδημά τους να το προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, ενώ όλοι μας πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Χαίρομαι, δε, που η νέα Διοίκηση έχει βάλει τον πήχη ψηλά», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος, ευχαριστώντας εν κατακλείδι όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Κανένα πρόβλημα με τις πηγές Κεφαλαρίου

Όσον αφορά το θέμα με τις πηγές Κεφαλαρίου και τους τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι άπτονται της υδροδότησης της Καβάλας, ο κ. Ξανθόπουλος διαβεβαίωσε ότι εξασφαλίζουν όχι μόνο την υδροδότηση της Καβάλας, αλλά και του πρώην δήμου Φιλίππων. «Αν ο δήμος Δοξάτου είχε αυτούς τις τίτλους και τα κατάλληλα εχέγγυα, να είστε σίγουροι ότι θα ασκούσε το νόμιμο δικαίωμά του. Δεν το ασκεί και προσπαθεί να κινηθεί με έμμεσους τρόπους, ψάχνοντας να δει τι ακριβώς συμβαίνει», δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος, τονίζοντας ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω για το συγκεκριμένο θέμα.