Μάκης Παπαδόπουλος για το θέμα της μέτρησης ρύπων: Κάντε το όπως ο δήμος Δέλτα

Λύσεις δεν είναι μόνο οι μετρήσεις, όπως διατείνεται ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, ενώ προτάσσει τη συνεργασία των φορέων, των βιομηχανιών, των επιστημόνων και των κατοίκων για να υπάρξει αποτέλεσμα-Διαβάστε τι έπραξε ο δήμος Δέλτα

Το Δίκτυο Σταθμών για τον Έλεγχο της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης το οποίο λειτουργεί στον δήμο Δέλτα από το 1991 υποδεικνύει ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ασκεί εκ νέου δριμεία κριτική στη διοίκηση Τσανάκα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της μέτρησης ρύπων στη Νέα Καρβάλη, ενώ συγχαίρει τους διοργανωτές της λαϊκής συνέλευσης για την πρωτοβουλία (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Η ανακοίνωση του Μάκη Παπαδόπουλου

Λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με τη συνεργασία των φορέων, των βιομηχανιών, των επιστημόνων και των κατοίκων.

Η χθεσινή λαϊκή συνέλευση στη Νέα Καρβάλη έφερε στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια ετών για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Όσοι ήταν παρόντες μπορούσαν με τον καλύτερο τρόπο να καταλάβουν ότι το πρόβλημα πραγματικά «καίει» τη Νέα Καρβάλη, αλλά και την Καβάλα. Απαιτεί λύσεις που θα σταματήσουν τη ρύπανση και όχι μόνο μετρήσεις.

Η λύση βρίσκεται στη σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία που πρέπει να είναι εγκατεστημένη σε κάθε βιομηχανία.

Η διοίκηση του Δήμου εδώ και 4 χρόνια ασχολήθηκε μόνο με χαρτιά και επιστολές. Δεν ασχολήθηκε με την ουσία του θέματος, δεν συνεργάστηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και το ΤΕΙ ή το Πολυτεχνείο Ξάνθης.

Χθες τελικά συμφώνησε με την πρόταση τη δική μας και του πρώην Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή να ενοικιάσει εδώ και τώρα ο Δήμος σταθμούς μέτρησης, μέχρι να αγοραστούν.

Επειδή για άλλη μια φορά τα έκανε «άρπα-κόλλα», οι σταθμοί αυτοί αντί να πληρωθούν από προγράμματα χρηματοδότησης, θα πληρωθούν από το ταμείο του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή έχασε πάλι ευκαιρία για χρηματοδότηση…

Δυστυχώς, χθες ζήσαμε στιγμές αφόρητου λαϊκισμού από την πλευρά της κυρίας Τσανάκα και της κυρίας Ιωσηφίδου. Επιτέλους, η Δήμαρχος και η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ πρέπει να σεβαστούν τους δημότες, να εγκαταλείψουν την πολιτική «σαπουνόπερα» και να δράσουν υπεύθυνα.

Η χθεσινή κινητοποίηση των κατοίκων ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά μας.

Από την αρχή ζητήσαμε να υπάρχει συνεργασία και όχι μονομερείς ενέργειες.

Θα επιμείνουμε στη συνεργασία και θα πιέσουμε τη Δημοτική Αρχή να την εφαρμόσει.

Αφού δεν το έκανε τόσα χρόνια, τουλάχιστον να το κάνει από δω και πέρα.

Τι έπραξε ο δήμος Δέλτα

Στον Δήμο Δέλτα και στη Δημοτική Ενότητα του Εχεδώρου λειτουργεί Δίκτυο Σταθμών για τον Έλεγχο της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης από το έτος 1991. Το Δίκτυο αποτελείται από τρεις σταθμούς, που είναι εγκατεστημένοι στις Δημοτικές Κοινότητες Σίνδου, Καλοχωρίου, Διαβατών και λειτουργεί με ευθύνη του τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Σκοπός του είναι:

  • Η μέτρηση και η καταγραφή των ρύπων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα
  • Η διαρκής ενημέρωση όσων διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου
  • Ο εντοπισμός των ρυπογόνων δραστηριοτήτων και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό τους.
  • Ο συντονισμός με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υπέρβαση των ορίων των ρύπων όταν προκύπτουν

Η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του δικτύου και η διαρκής αναβάθμισή του, (πρωταρχικό μέλημα της Διοίκησης του Δήμου), καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνεται από τη Δημοτική Αρχή στα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών του.

Η γνώση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αναφορικά με τους ρύπους που μετρούνται, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάλυση των προβλημάτων του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, για την κινητοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών, τη λήψη μέτρων και τη σύνταξη προτάσεων για την επίλυσή τους. Κυρίως όμως, βοηθά τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην περιοχή, να γνωρίζουν σε ποια ατμόσφαιρα ζουν και αναπνέουν.

Ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζονται οι μετρήσεις των τριών σταθμών του Δήμου στην ιστοσελίδα του, είναι αντίστοιχος με τον τρόπο που παρουσιάζονται οι μετρήσεις των σταθμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ιστοσελίδα της εδώ.