ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για ατμοσφαιρική ρύπανση: Ευθύνες σε Μαρκόπουλο και αίτημα για άμεση λύση, τώρα!

«Καρφιά» για τις ευθύνες της ΒΦΛ και λόγος για «καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και η συνεχής αποκλίνουσα στάση της βιομηχανίας από τη νομοθεσία»

Λίγες μέρες μετά τη Λαϊκή Συνέλευση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης (διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ εδώ), ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συντάσσεται πλήρως με τις «δικαιολογημένες αγωνίες» των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ανατολικά της Καβάλας, αφού, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μετρήσεις της εταιρίας δεν είναι δυνατό να καθησυχάσουν κανέναν!

Η κομματική οργάνωση «κατακεραυνώνει» στο δελτίο Τύπου της τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο καταλογίζοντάς του ολιγωρία στην εκτέλεση των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη μεριά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, την ίδια στιγμή που επιφυλάσσει καλύτερη «μεταχείριση» στον δήμο Καβάλας και την ευαισθητοποίηση που «έδειξε» για το ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας βάζει επίσης στο «τραπέζι» θέματα που αφορούν στη διαχείριση του όγκου της αμμωνίας αλλά και της φωσφογύψου, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί εδώ και τώρα λύση, «χωρίς εκπτώσεις», για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, των εργαζόμενων αλλά και της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

Έστω και στο «και πέντε» πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής

«Την Τετάρτη 19/04 στη λαϊκή συνέλευση της Ν. Καρβάλης γίναμε μάρτυρες της δικαιολογημένης αγωνίας των κατοίκων για  την υγεία τους και της αγανάκτησής τους απέναντι στις ελλιπείς κινήσεις της ΠΕ Καβάλας και της εταιρίας, με σκοπό τον έλεγχο των αέριων ρύπων και κατά συνέπεια την προστασία της υγείας τους.

Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχη Καβάλας παραδέχτηκε την αδυναμία της ΠΕ Καβάλας να καταγράφει τους ρύπους. Το σύνολο των ελέγχων των αέριων ρύπων στηρίζεται στις μετρήσεις των οργάνων της εταιρείας, χωρίς να υπάρχουν συγκριτικά αποτελέσματα από ανεξάρτητους αλλά πιστοποιημένους σταθμούς για την ορθότητα των μετρήσεων. Κοινώς, τα αποτελέσματα μπορούν με ευκολία να “μαγειρευτούν” από την εταιρεία, για να μπορούν κάποιοι σε αυτή την πόλη- και φυσικά η ίδια η εταιρεία- να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Επιπλέον, η παραδοχή του κ. Μαρκόπουλου για την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς του για την αγορά νέων σταθμών μέσω προγραμμάτων κρατικής χρηματοδότησης το 2016 και 2017, καθιστά εμφανές ότι η ΠΕ Καβάλας στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την υγεία των κατοίκων του Χαλκερού, της Καρβάλης, της Λεύκης, της Καβάλας και του νομού συνολικά.

Ακόμη και σήμερα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά από την επιβολή των προστίμων από την ΠΕ Καβάλας, η κοινωνία συνεχίζει να ζει βυθισμένη στο σκοτάδι σχετικά με τους ρύπους που αναπνέει καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα δε γνωρίζει τις επιπτώσεις της λειτουργίας της ΒΦΛ στην υγεία των κατοίκων. Πέραν των αέριων ρύπων που εισπνέονται, οι επιπτώσεις από την οξύτητα του βρόχινου νερού και από την τοξικότητα της φωσφογύψου είναι επίσης καταστροφικές.

Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και η συνεχής αποκλίνουσα στάση της βιομηχανίας από τη νομοθεσία, αφήνει σαφή περιθώρια αμφισβήτησης της συνέπειάς της στις υποχρεώσεις της απέναντι  στους πολίτες. Οι φήμες για την κακή συντήρηση των φίλτρων, αλλά και των δεξαμενών αμμωνίας πληθαίνουν συνεχώς. Ο όγκος της φωσφογύψου αυξάνεται καθημερινά, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο διαχείρισης από πλευράς της εταιρίας. Η έλλειψη διαχείρισης και προγραμματισμού για θέματα περιβάλλοντος που επηρεάζουν τόσο τους εργαζομένους σε αυτή, όσο και την ευρύτερη κοινωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αδιαφορία της για οτιδήποτε πέρα από το κέρδος της.

Πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος και η ενημέρωση των πολιτών. Ελπίζουμε ότι, έστω και μετά από την καθυστερημένη αντίδραση του Δήμου Καβάλας, να υπάρξει διάθεση και από την η ΠΕ Καβάλας να δείξει την ίδια ευαισθησία. Τα θεσμικά όργανα οφείλουν να θυμούνται ότι όταν αναφερόμαστε στην υγεία μίας ολόκληρης κοινωνίας, το κοινωνικό συμφέρον και η κοινή ωφέλεια είναι ανώτερη από την τήρηση του ελάχιστου δυνατού ελέγχου, όπως αυτός περιγράφεται στις αδειοδοτήσεις. «Η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να είναι αδιαπραγμάτευτη μπροστά σε όποια παρανομία ή κέρδος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην επιβάρυνση της υγείας του συνόλου των κατοίκων του Δήμου Καβάλας και στην υποβάθμιση της περιοχής τους. Διαχρονικά ο χώρος μας ήταν πολέμιος σε κάθε είδους συμφέροντα που έβαζαν τα κέρδη πάνω από την υγεία των πολιτών. Το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ των υπευθύνων και οι τυχόν εσωκομματικές κόντρες δεν μας αφορούν. Έστω και στο «και πέντε» πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής, η ασφάλεια των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος και του κάλλους της περιοχής. Εδώ και τώρα, χωρίς εκπτώσεις».