Ανταπάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας: Μόνο λύπη εκφράζουμε για τον κ. Μαρκόπουλο…

Συνεχίζεται η «αλληλογραφία» για τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης - Περί ευθυνών (και μετατόπισής τους) ο λόγος στη νέα ανακοίνωση του κόμματος

Ηαπόδοση ευθυνών στον Θόδωρο Μαρκόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για τη μη διενέργεια μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (διαβάστε σχετικά εδώ) είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας ο οποίος έκανε λόγο για «εμπάθεια» της κομματικής οργάνωσης και διαστρέβλωση της αλήθειας (διαβάστε τη δήλωση Μαρκόπουλου εδώ).

Μια μέρα μετά και το κλίμα παραμένει «ηλεκτρισμένο» με τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας να ανταπαντά στον κ. Μαρκόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανενημέρωτο» επί των ισχυόντων διατάξεων σχετικά με τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και το ποιος, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να τους διενεργεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της νέας ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Καλό θα ήταν κ. Μαρκόπουλε, πριν μιλήσετε για εμπάθεια, να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας…

«Μόνο λύπη μπορούμε να εκφράσουμε για τον κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, ο οποίος αντί να βρει το θάρρος και να αναλάβει τις ευθύνες του προτιμά να εκτοξεύει πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και να εκτίθεται ακόμα περισσότερο.

Μάλλον ο αντιπεριφερειάρχης είναι ανενημέρωτος, για άλλη μια φορά, σχετικά με τις ευθύνες του ΥΠΕΝ και αυτές της Περιφερειακής Ενότητας.

Προφανώς δε γνωρίζει ότι οι περιβαλλοντικοί όροι εκδόθηκαν το 2012 και τροποποιήθηκαν το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ και ΟΧΙ από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Επίσης, μάλλον δε γνωρίζει ότι οι έλεγχοι γίνονται από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, τόσο οι τακτικοί όσο και οι έκτακτοι. Ειδικά για τους έκτακτους είναι πρωτίστως δική του ευθύνη η ενεργοποίηση της διαδικασίας σύστασης ΚΕΠΠΕ (ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ), αλλά σε ότι αφορά στη ΒΦΛ, οι καταγγελίες των κατοίκων του Χαλκερού φαίνεται πως δεν ήταν επαρκείς για τον αντιπεριφερειάρχη με αποτέλεσμα την προηγούμενη φορά να ενεργοποιηθεί η διαδικασία από την εισαγγελία.

Στη συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στη Ν. Καρβάλη, ακούσαμε ότι φέτος (ενάμιση χρόνο μετά τον προηγούμενο έλεγχο) θα ξανασυσταθεί το κλιμάκιο ελέγχου. Ελπίζουμε πραγματικά να φέρει και αποτελέσματα.

Ενημερώνουμε τον κ. Μαρκόπουλο ότι οι ευθύνες του ΥΠΕΝ ξεκινούν μετά την επισήμανση του προβλήματος από την ΠΕ και αφού αυτή ζητήσει περαιτέρω ελέγχους. Δυστυχώς μέχρι και τώρα ο αντιπεριφερειάρχης ισχυρίζεται ότι “όλα είναι εντός ορίων”. Συνεπώς δε ζητήθηκε ΠΟΤΕ από το ΥΠΕΝ κάποια παρέμβαση.

Όσο για τις ενέργειες  που αφορούν στην προμήθεια εξοπλισμού, κάλλιο… αργά παρά ποτέ. Βέβαια οι ευκαιρίες των προηγούμενων ετών για αγορά νέων σταθμών μέτρησης με κρατική χρηματοδότηση έχουν χαθεί και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Καλό θα ήταν κ. Μαρκόπουλε, πριν μιλήσετε για εμπάθεια, να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Και να έχετε το θάρρος να ζητάτε βοήθεια για θέματα που δεν μπορείτε(;) να επιλύσετε.

Όταν πρόκειται για την ανθρώπινη υγεία,  τα πολιτικά παιχνίδια και το προσωπικό όφελος πρέπει να μπαίνουν στην άκρη, αν θέλουμε  να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις.