Λαϊκή Συσπείρωση προς εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς: Οι συνδικαλιστές σας σάς αποπροσανατολίζουν

Ανοιχτή επιστολή Χρήστου Ποτόλια με θέμα τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

Όχι στον διχασμό των εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς και των Νηπιαγωγείων «λέει» η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Καβάλας, αφού, όπως υπογραμμίζει, τα προβλήματα και των δύο είναι κοινά και η προσπάθεια που γίνεται να τεθεί η μία πλευρά «απέναντι» από την άλλη εξυπηρετεί μονάχα συνδικαλιστικούς σκοπούς.

Με ανοιχτή του επιστολή προς τους Νηπιαγωγούς και τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Ποτόλιας (Δημοτικός Σύμβουλος) καλεί σε κοινό «μέτωπο» όλους με στόχο την πραγματικά δωρεάν και δημόσια υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση όλων των παιδιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής Ποτόλια.

Δεν χρειαζόμαστε και δεν χρειάζεστε συνδικαλιστές και σωματεία που θα λιβανίζουν την εκάστοτε εξουσία και θα ταυτίζονται με τη διοίκηση!

«Εργαζόμενες-νοι,
Οι ηγεσίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ) – (ΠΑΣΥΒΝ) και (ΚΕΔΕ), πέρα για πέρα εχθρικές με τα πραγματικά σας συμφέροντα, με την πιο “θολή υπεράσπιση” της Προσχολικής Αγωγής, «διαμαρτύρονται» για τη διαφύλαξη της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.

Λέμε “θολή υπεράσπιση” της Προσχολικής Αγωγής γιατί υπέχει θέση ευχής αφού δεν περιλαμβάνει το κυρίαρχο σήμερα ζήτημα της καθολικά δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής (0-6 χρόνων), δηλαδή δεν απαιτεί χρηματοδότηση απ’ το κράτος που θα απάλλασσε γονείς και θα εξασφάλιζε υποδομές και προσωπικό με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας. Σε αυτή την “θολή υπεράσπιση” καλεί η νέα διοίκηση του Συλλόγου Δημ. Υπαλλήλων του Δήμου μας.

Για να κατανοηθεί καλύτερα η κατάσταση, παραθέτουμε αυτό που κυριαρχεί σήμερα στο χώρο. Ποια ήταν η στάση αυτών των δυνάμεων για αυτή την κατάσταση, σε σχέση και με όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου που παραβρεθήκατε, όπου ακούστηκαν οι πιο σκοταδιστικές και αναχρονιστικές απόψεις μαζί με την «εύκολη» και «βολική» στα λόγια υπεράσπιση του δικαιώματός σας στη δουλειά από τη διοίκηση του δήμου, αλλά και από τις υπόλοιπες υποτίθεται αντιπολιτευόμενες παράταξες των κ.κ. Σιμιτσή, Παπαδόπουλου, Παππά και Βέρρου. Τι έκαναν και τι κάνουν για την αποκάλυψη και την ανατροπή όσων συμβαίνουν, κυρίως όμως για να τονιστεί με ποιών τις ευθύνες φτάσαμε ως εδώ και σίγουρα αν συνεχίσουν να κυριαρχούν θα φτάσουμε στα χειρότερα (το λιγότερο κακό, φέρνει την καταστροφή):

  • Εμπορευματοποίηση της Προσχολικής Αγωγής που γίνεται με VOUCHER.
  • Υπέρογκα τροφεία.
  • Αισχρές ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβάσεις κάθε είδους, “μετ’ εμποδίων” πληρωμή.
  • Υποκατώτατοι μισθοί στο προσωπικό της “κοινωφελούς εργασίας”.
  • Κρατική χρηματοδότηση στο -60%.
  • Πρόγραμματα ΕΣΠΑ που αντί να χορηγούνται εξ’ ολοκλήρου στις δημόσιες δομές, στήνονται καθ’ υπόδειξη της ΕΕ εταιρίες (ΕΕΤΑΑ, ΜΚΟ κ.λπ.) για να τα ξεκοκαλίζουν ιδιώτες.
  • Καλοστημένο σχέδιο (Προεδρικό Διάταγμα) περί αδειοδότησης (τάχα) των απαρχαιωμένων Παιδικών Σταθμών για χρόνια… που μαθηματικά οδηγεί σε κλείσιμο ή συρρίκνωσή, ώστε χιλιάδες παιδιά να οδηγηθούν εκτός …ή στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Με δοσμένη αυτή την κατάσταση, η  πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τις κατά τόπους ηγεσίες πρωτοβάθμιων σωματείων που αναπαράγουν την πολιτική της αντί να την πολεμούν, υψώνει  τα τείχη του συντεχνιασμού, στάση ξεφωνημένου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Παρασύρουν τους εργαζόμενους του κλάδου σε καταστάσεις, που ουσιαστικά νομιμοποιούν την υφιστάμενη κατάσταση της υποβάθμισης των δημόσιων δομών και που στρώνουν το χαλί για υλοποίηση γενικευμένης συρρίκνωσης των δομών (παιδικοί σταθμοί-νηπιαγωγεία). Λες και ο ένας κλάδος είναι εχθρός του άλλου ή ότι δεν βιώνουν όλοι τα κοινά αδιέξοδα των πολιτικών της υποβάθμισης, της συρρίκνωσης μισθών – δικαιωμάτων, της ανεργίας κλπ.

Από την άλλη η ΚΕΔΕ και η σχεδόν συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων (με εξαίρεση τους κομμουνιστές Δημάρχους 5 Δήμων) στα λόγια δείχνουν ότι είναι σύμμαχοι των εργαζομένων, αλλά στα συνέδριά τους εκφράζουν θέσεις για πιο εμπορευματοποιημένη λειτουργία των Παιδικών σταθμών.

Εκεί που τα καταφέρνουν περίφημα από κοινού ΠΟΕ-ΟΤΑ – ΠΑΣΥΒΝ – ΚΕΔΕ είναι στον αποπροσανατολισμό, στην καλλιέργεια συντεχνιακών αντανακλαστικών και στην εμπέδωση κλίματος ανθρωποφαγίας των κλάδων βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών. Μία τέτοια κατάσταση επικράτησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που παραβρεθήκατε όπου πέσατε θύματα αυτών που σε καμιά περίπτωση δεν είναι με το μέρος σας, ούτε όταν σαν αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους στις δομές, ούτε ως γονείς που επιδιώκουν την καθολικά δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή (0-6 χρόνων) με ευθύνη της χρηματοδότησης απ’ το κράτος.

Εργαζόμενες-νοι,
Σήμερα ο αγώνας σας για τις θέσεις εργασίας σας και για προσχολική αγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών, τις ανάγκες των γονιών και όχι των εργοδοτών με τις εργασιακές σχέσης  μεσαίωνα που έχουν επιβάλει, πρέπει να συναντηθεί με τον αγώνα του γονεϊκού κινήματος, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, συνολικά με τον αγώνα των εργαζόμενων. Χρειάζεται να δυναμώσει σε όλη τη χώρα ο αγώνας και το κοινό μέτωπο για το δικαίωμα στη μόρφωση, για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, δημόσια και δωρεάν (που διεκδικεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Μαθητών Γονέων Ελλάδας, καθώς και η τοπική Ένωση Γονέων). Να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμους διορισμούς όλου του απαραίτητου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για 15 παιδιά το ανώτερο σε κάθε τμήμα, ώστε να μπορεί η/ο νηπιαγωγός να επιτελέσει το παιδαγωγικό του έργο, για σύγχρονες ασφαλείς και λειτουργικές αίθουσες διδασκαλίας και βοηθητικούς χώρους, για δωρεάν σίτιση και ολοήμερο για όλα τα παιδιά. Έτσι όχι μόνο δεν απολυθεί καμία/κανένας από εσάς αλλά θα χρειαστεί και επί πλέον προσωπικό. Όλα αυτά αποτελούν άμεσες ανάγκες, υπάρχει η δυνατότητα, δεν είναι “λεόντειες” προϋποθέσεις!

Η στάση κάθε δύναμης στο ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής χρειάζεται να αποτελέσει κριτήριο για όλους. Δεν χρειαζόμαστε και δε χρειάζεστε συνδικαλιστές και σωματεία που θα λιβανίζουν την εκάστοτε εξουσία και θα ταυτίζονται με τη διοίκηση. Κίνημα σύγκρουσης, διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, χειραφετημένο από το κράτος και την εργοδοσία, αυτό είναι που χρειαζόμαστε!

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ