ΚΚΕ: «Ωμός εκβιασμός τα «αντισταθμιστικά» για τον ΤΑΡ»

Στο πλευρό των αγροτών των Τεναγών των Φιλίππων που εξακολουθούν να παλεύουν για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού, δηλώνει ότι παραμένει το ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση για διγλωσία

Σε αντίθεση με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την οποία χαρακτηρίζει ντίλερ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την Δήμαρχο Καβάλας που την κατηγορεί ότι «άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ», το ΚΚΕ μέσω της τομεακής επιτροπής Καβάλας δηλώνει ότι συνεχίζει να στηρίζει το αίτημα των αγροτών της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων για αλλαγή στην όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Επισημαίνει παράλληλα ότι από το φυσικό αέριο δεν θα επωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες και ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τη φάση κατασκευής του έργου είναι κακοπληρωμένες και μικρής διάρκειας. Τέλος σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά έργα υδροδότησης του πρώην δήμου Φιλίππων επισημαίνει ότι έπρεπε να τα είχαν κατασκευάσει ήδη ο δήμος και η περιφέρεια και ότι η ανακοίνωση της συγχρηματοδότησης τους από την κυβέρνηση και τον ΤΑΡ αποτελεί ωμό εκβιασμό, σε ότι έχει να κάνει με την όδευση του αγωγού.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΚΚΕ

«Για την αλλαγή της όδευσης του ΤAP και τα περιβόητα… αντισταθμιστικά»

«Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταθάκης ως συνεπής ντίλερ του TAP ήρθε στην Καβάλα με σκοπό σε λίγες ώρες να… ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την όδευση του αγωγού. Υπόθεση που έχει την ξεκάθαρη αντίθεση του λαού της Καβάλας εκφρασμένη και με δυναμικά συλλαλητήρια όλα αυτά τα χρόνια που απασχολεί ως ζήτημα. Υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια μετά την προσφυγή που έκανε ο Δήμος Καβάλας.

Τα «αντισταθμιστικά» έργα που υποσχέθηκε ο Υπουργός αφορούν βέβαια δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Αφορούν την υδροδότηση μιας περιοχής που διαπιστωμένα έχει πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές νιτρικών καθώς και έργα που δεν αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα μεν αλλά είναι σε θέση να ανακουφίσουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα στα Τενάγη.

Το γεγονός ότι αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια βαραίνει τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές (Δήμο, Περιφέρεια) που δεν εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων ακριβώς γιατί δεν είναι «ανταποδοτικά», δεν αφορούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελούν όπως λένε «κόστος» που η δημοσιονομική πολιτική που επέλεξαν να υπηρετήσουν δεν τα επιτρέπει.

Το γεγονός ότι αυτά τα κρίσιμα έργα έρχονται τώρα στο προσκήνιο με τις υποσχέσεις του Υπουργού – ως συγχρηματοδοτούμενα έργα από τον TAP και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων –  με αντάλλαγμα το να παραμείνει ως έχει το σχέδιο όδευσης του αγωγού TAP αποτελεί ωμό εκβιασμό προς το λαό της Καβάλας.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πλέον ο καλύτερος ντίλερ των επιχειρηματικών συμφερόντων που μπροστά στην υπόθεση της κερδοφορίας τους δε λογαριάζει κανέναν και τίποτα. Δε λογαριάζει τις αγωνίες των αγροτών που χτυπιούνται παράλληλα από την ΚΑΠ της ΕΕ, από την κυβερνητική πολιτική της φοροληστείας της φτωχής αγροτιάς και βλέπουν τώρα τα χωράφια τους να κινδυνεύουν από τη διέλευση του αγωγού,  σε περιοχή μάλιστα που η σύσταση του εδάφους καθιστά τη γη υψηλής παραγωγικότητας.

Καταρρέουν σα χάρτινος πύργος τα παραμύθια για τα «αντισταθμιστικά οφέλη» που θα είχαν οι «τοπικές κοινωνίες». Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες της περιοχής μας θα συνεχίσουν να βρίσκονται μπροστά στα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ενεργειακή φτώχεια, την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Το φυσικό αέριο που θα ρέει άφθονο μέσω του TAP δεν θα προορίζεται για τα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα και αν προχωρήσουν τα έργα για το οικιακό φυσικό αέριο. Το κόστος εγκατάστασης και σύνδεσης θα καθιστά τη χρήση φυσικού αερίου απαγορευτική.

Οι περιβόητες θέσεις εργασίας που ο TAP θα δημιουργούσε αποδείχθηκε ότι είναι κακοπληρωμένες και για λίγους μήνες, όσο κρατάει η κατασκευή του από όπου περνάει. Απόδειξη αποτελούν οι χιλιάδες πλέον απολυμένοι του TAP που είναι στις ουρές της ανεργίας και γνώρισαν από πρώτο χέρι τι πάει να πει εντατικοποίηση της δουλειάς, εργατικά ατυχήματα και όλα αυτά για να τελειώνει το έργο μια ώρα αρχύτερα, για να βρεθούμε άνεργοι δηλαδή μια ώρα αρχύτερα.

Ευθύνες έχει και η Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή. Ιδιαίτερα η Δήμαρχος Καβάλας που με τη γνωστή μέθοδο «άλλα λέω το πρωί άλλα το βράδυ», αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό δήλωσε ότι η ίδια πρότεινε τα 2 συγκεκριμένα έργα, επομένως συμφώνησε με όσα η κυβέρνηση και ο TAP απαίτησαν και λίγες ώρες μετά διατυμπάνιζε ότι παραμένει στη γραμμή της αλλαγής της όδευσης και θα πράξει ανάλογα με ότι αποφασίσουν τα δικαστήρια, επομένως ότι δεν θα αποσύρει την αγωγή.

Αντίστοιχες παλινωδίες είχαμε και από άλλες δημοτικές παρατάξεις που υπηρετούν τον ίδιο με τη δημοτική αρχή δρόμο, με δημοτικούς συμβούλους να προστρέχουν σε βοήθεια τους αγρότες της περιοχής για να σταματήσει ο TAP τις εργασίες στην περιοχή και την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ίδιας παράταξης να δηλώνει ότι για τα έργα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, είναι πολύ μεγάλα και πρέπει να κοιτάξουμε το γενικό καλό.

Το ΚΚΕ συνεχίζει χωρίς ταλαντεύσεις να στηρίζει το αίτημα των αγροτών της περιοχής για να αλλάξει όδευση ο αγωγός TAP. Να μην περάσει ο εκβιασμός της κυβέρνησης, τα έργα ύδρευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας να γίνουν εδώ και τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς καμία εμπλοκή και χρηματοδότηση από την κοινοπραξία του TAP».